Vandaag ga ik me eerste mash maken voor me eigen rum . Ik vind het best spannend maar we gaan het gewoon proberen. Ik zal jullie op de hoogte houden van me vorderingen
Groeten
Bas
Lekker in 1 pan alles mixen en koken. Ruikt al pittig
Waarom koken? STOP! Laat afkoelen en bij de juiste temp. gist erbij en laten gisten...
Uhhhmm. Waarom? Omdat het in het recept stond ? vuur is al uit nu . Dank voor de tip
Ja man, zonde van de energie en de chemie die veranderd door voor-tijdse verhitting? Beter kan ik het momenteel niet verwoorden. Anderzijds: Ok weer een mooi experiment: wat doet de smaak na deze behandeling. Wie weet maak je hierdoor het beste rummetje ooit gestookt. ... ben benieuwd!
Dit hoort bij rum van melasse maken toch
Hoe blij kunne worden als je de eerste bellen ziet komen door je waterslot? Ik dus heel blij. Nu maar twee weken wachten tot ik het kan gaan stoken. Hoef ik niet tussen tijds te roeren of om te schudden?
Bas, dat ziet er supergoed uit man! Laat je niet uit het veld slaan als de bubbels stoppen. Dit was bij mij met een turbogist na 3 dagen al. Het fermenteert echt we door l! Niet schudden of aankomen. Gun het de tijd en sta na afloop versteld!
Dank je wel. We laten het even twee weken met rust. Lekker laten bezinken.
Wat doen jullie na dat meeste gist eruit is voor het stoken? Ook nog door een (koffie)filter halen of dan gewoon gaan stoken?
De dikke drap ligt dan op de bodem. Als je zorgt dat je die niet mee krijgt kun je gewoon gaan stoken.
Wat doen jullie na dat meeste gist eruit is voor het stoken? Ook nog door een (koffie)filter halen of dan gewoon gaan stoken?
Goed laten klaren ( lang genoeg laten rusten bij koele temperaturen, bv kelder), zo werk ik.
Ik laat het minstens 14 dagen klaren.
grts.
Ik zie dat je met n'en gistbol onder uw vat werkt, dan krijg je zeker de gist er goed uit.
Dank jullie wel voor de antwoorden. De volgende vraag ‘borrelt’ al weer op:
Wat als de temperatuur schommelt ? Het vat staat in mijn schuur onverwarmd . Dus ik heb met buiten temperatuur te maken. Is het slimmer om het vat binnen te zetten?
Ps bedankt voor dit forum en de antwoorden van een ieder
Zeker in het begin van de vergisting zijn sterke temperatuurschommelingen niet wenselijk (met name te hoge temperaturen). Gist raakt daardoor gestrest en kan ongewenste esters vormen. Dus wanneer je de mogelijkheid hebt, probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden.