Ik zou graag een thumper maken voor op mijn ketel. Op zich is dat geen probleem maar hoe groot moet die zijn? Mijn ketel heeft een inhoud van 100 L en is geisoleerd.
er zijn mensen die gebruiken thumpers van 1/2 liter er zijn mensen die gebruiken een thumper van zelfde grote als primaire vat .
Het is ook afhankelijk van wat je ermee gaat doen .
Het meest gebruikte voor secondair vat is 1/3 van de grote van primair .
Zelf gebruik ik ook ( als ik hem nog gebruik )een van 1/3 grote van primaire ketel . .
Tot nu toe altijd wel gedaan wat ik ervan verwachte .
Dank je voor de info. Ik denk dat ik dan maar voor voor de twintig liter ga.
Ik wilde ongeveer hetzelfde zeggen als Robbert, maar heb er 4 uur langer over nagedacht.
Secundaire vaten in oost-Europa zijn ongeveer 1/10 van de ketel en worden daar gebruikt om het vuil op te vangen. Het is mij niet helemaal duidelijk hoe ze werken, maar ze kunnen, geloof ik, wel afgetapt worden. Er is een ketelbouwer in Nederland die ketels maakt met bijvaatjes van glas: van die glazen conservenpotten van 750 of 1500 ml bij een 10-liter ketel. Volgens hem maakt gebruik van actieve kool daarin de borrel zachter.
In de VSvA worden bijvaten gebruikt van 1/3 tot 1/2 van de primaire ketel. Daar wordt dan water of bier/wijn in gedaan, of niks. Ze kunnen ook gebruikt worden om smaak toe te voegen, bijvoorbeeld appel(wijn) er in om aan roggestook toe te voegen.
Bij het maken van rum worden er twee op rij gebruikt, een met low wines en een met high wines. Beide, afgaande op de tekeningen, pakweg 1/2 van de primaire ketel.
Ik weet van een stoker op HomeDistillers, Truckinbutch, die een thumper van dezelfde omvang als zijn ketel gebruikt. Ik doe dat ook. Ik gebruik de mijne vooral om dikke prut te stoken: prut in het bijvat, dunne vloeistof of water in de ketel. Ook wel om in twee 10-liter-ketels 15 liter wijn te verstoken: 8,5 liter in de ketel, 6,5 in het bijvat.
De ketel isoleren is een goed idee, het bijvat isoleren ook.
Ik ben heel blij met mijn bijvat, ben een tweede aan het maken.
i.d.d. Kees wereldwijd allemaal verschillende vormen van primaire en secondair vaten .
De oude Franse cognac en pasties ketels waren primair 3 tot 4 x zo groot als secondair .
De traditionele rum stills in Barbados en jamaica hebben geen secondair het duurde vrij lang voordat de potstill werd vervangen
in Cuba werden de stills rond 1880 aangepast met i.d.d. extra thumpers .
De 2e of soms ook 3e werd gebruikt als filter met zeer kalkhoudend water .
De glazen potjes werden of worden ook in VS gebruikt met water , kool , kalk of coustic soda om te strippen of te verzachten .
Er zijn ook secondaire vaten die groter zijn dan primaire en au bain marie verwarmt worden om echt als tweede stook te dienen zodat in een run meerdere overhalen zijn .
Soms door bomen het bos niet te zien wat nu standaard zou zijn .
Voor sommige recepten kun je niet zonder secondair . bij andere zit hij in de weg en werkt tegen .
Het is eigenlijk aan de man achter de ketel wat hij wil bereiken .
De mijne is 1/3 van primair en voor wat ik ermee doe altijd toereikend geweest.
Voor de drankjes die ik de laatste jaren maak gebruik ik hem nooit . Maar ik hou hem erbij . je weet nooit wat je volgende maand in hoofd krijgt.
dat is in de meeste gevallen toereikend Stierke .
Hou rekening met de inkomende buis lengte betreft vulhoogte keteltje .