Meldingen
Alles wissen

Vlier-Sambucus

Pagina 1 / 2

Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aan allen gegroet !

Het vlier seizoen is hier aangebroken en dit jaar breken de takken bijna onder het gewicht van de zwarte trossen

Op enkele uren pluk je een paar emmers paarse bessen

Ik ga er laten fermenteren (met beetje suiker)

Zijn er hier andere liefhebbers van deze siroop ?

 

PS Vroeger werd er een hoestsiroop van gebrouwen en men voegde er doorgaans zo een oranje slak bij

πŸ™

 

 

 

Beantwoorden
22 reacties
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hier ook veel vlierbessen, maar voor veiligheid eerst koken. De Sambunigrine is licht giftig, maar dit verdwijnt bij koken, dus vlierbes met 50 % suiker koken. Een lepel per dag, zorgt voor een vrije ademhaling. Ik gebruik vlierbessiroop dagelijks, anders moet ik aan de slijmoplosser.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wiliam de groene zijn giftig,wij maken er limonade siroop van.ik gebruik alleen natuurlijke dingen paarden bloesem siroop voor de lever bvb.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verhitten boven de 50 graden is voldoende om het gif te laten verdwijnen. Pas op met het vullen van het vat. De vergisting kan n.l. erg heftig verlopen.

.

Β 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, en vingerhoedskruid voor het hart en blizekruid met doornappel voor het vliegen!Β  ;(

Bij het maken van limonadesiroop wordt het sap ook ingekookt en, zoals gezegd, dan verdwijnt/ontbindt de giftige stof.

Ik zal eens serieus rondkijken, want wil wel eens wat experimenteren met vlierbessen. VroegΓ’h plukte ik ze vanaf half september en maakte er zware vlierbessenwijn van, bijna portachtig.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 425
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo heren,

Β Heb sinds zondag 10kilootjes vlierbessen staan te bubbelen.

Vroeg me af, hier in het park zie ik ook veel mooie paarse Sleedoorn. Kan je daar ook wat mee?? De bessen zijn hartstikke zuur maar zien er mooi uit.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sleedoorn is geen bes maar een pruimpje.Β  er zit maar 1 pitje in. Oogsten beter wachten tot de eerste vorst er over gegaan is.. kan je prima vergisten...

Β 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Geluksvogel! Sleedoorn is lekker!

Dat verhaal van de vorst klopt maar ten dele, bleek uit een experiment van een collega op een ander forum. Die plukte vanaf september elke week een handje pruimen en deed die dan in de diepvries. Dat werkte ook. Daardoor gaan de celwanden kapot en komen twee stoffen met elkaar in aanraking, die de ergste wrangheid verhelpen.

Ik zou zelf nog even wachten, tot ze goed rijp zijn, maar met dit weer zal dat wel snel zijn.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In de vriezer is niet hetzelfde.. wel gaan de celwanden kapot maar de vrucht is nu nog lang niet rijp. Eind sept. misschien maar beter nog langer wachten is mijn ervaring.

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 425
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik laat ze nog lekker hangen. Denk dat ik morgen nog maar wat kilootjes vlier ga plukken, dat is wel lekker rijp.Β 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Daar ben ik het wel mee eens! Maar wachten tot de vorst geweest is, is tegenwoordig niet handig meer: dan zijn ze ofwel opgegeten door de vogels ofwel erg ingedroogd. (Of dat laatste erg is, weet ik trouwens niet!)

Maar goed, die discussie past meer in een draad over sleepruimen dan over vlier.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bij de Sleedoorn even kook erover dan gaat dat wrange ook weg .
Je kunt trouwens met sleedoorn bloesem heel eenvoudig een heerlijke likeur maken .( bloesem met Curacao schillen trekken op alcohol en met klaver of heide honing zoeten )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vlier bes vandaag nog geplukt om een gist te bereiden .
daar zijn de vlier net als lijsterbes zeer geschikt voor.
Meer verder doe ik dit jaar niets meer ermee .
Nog wat gist in de maak voor paar tonnetjes te vergisten en deze nog afwerken en dan gaan de ketels de opslag in tot volgend jaar .

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert het echte bierseizoen begint nu pas, Lambiek, Donker, Vlaams Rood, Weisse, Chrismas Ale De ketels dienen nu juist tot hun recht te komen,ben geen pilsliefhebber, maar ben wel me gaan inlezen op Lambiek, Vlaams Rood en Bock, heb van de Bock deze zomer kunnen genieten, Rond Januari was de bitterheid nog veel te hoog. Wilde gist en gistkweek op petri en schuine "plaat" begint ook te kriebelen. Het begint nu pas, als het gras niet meer groeit, en het blad valt, komen er extra dagen voor mij vrij.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Vlaams rood is een goed idee. Mijn ketels staan nu ook droog.

Christmas Ale zal ik weer eens proeven, ik zie dat mijn brouwdag 16-01 was, botteldag zal een week of 3 later zijn geweest. Ik denk dat ze de kerst wel halen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?