Meldingen
Alles wissen

Vlier-Sambucus

Pagina 2 / 2

Psycat
Berichten: 559
Topic starter
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je de sleedoorn te lang lat hanen, zijn de vogels ermee weg.

Ik pluk sleedoorn (hier) binnen 14 dagen,  gaan de vriezer in (lijkt een beetje op nachtvorst dacht ik) en vergist daarna.

Na het vriezen komen er veel wormpjes uit de bessen maar die gist ik mee.

 

Vlier (sambucus) kan inderdaad bij sommigen buikkrampen veroorzaken.  Het gif zou verdwijnen bij koken.

Staat nu te pruttelen.

Overigens :  vlier kan men gebruiken om PORT te vervalsen en zou derhalve in de streek van Porto verboden zijn.

 

geniet van de laatste zomerdagen, herfst is niet ver weg

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jippie , de betere tijden komen eraan. Meer tijd voor testen, spelen met ketels, mout, gist, radio's, etc. Happy days are coming.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

William je heb zeker gelijk betreft het seizoen en de mogelijkheden nu . Bieren zijn ook een " uitdaging " om te maken . vroeger ook wel veel gedaan . maar ik drink zelf al jaren geen bier dus hou ik mij daar niet meer mee bezig . Het gaat dan alleen " over datum " Dan brouw ik voor de struiken of het riool . Ik heb de kelder vol met drank nu . Gist in koelkast en vriezer . Weinig uitdaging nu . Maar dat komt vanzelf weer . Even pauze ?? .

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 373
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat te doen met mijn vlierbessen sap?? Het heeft een maandje staan te bubbelen en stopte daar toen mee. Heb de bessen toen uitgeperst en 20 liter sap overgehouden met ongeveer geen alcohol (1a2%).  Heb er toen een kilo opgeloste rietsuiker bij gegooid en daarna een zakje turbogist. Na toevoeging van de suiker heb ik SG van 1070 gemeten. Er gebeurt echter niets meer. Wat nu???? Heb vanavond een ph meter besteld om de ph te checken. Heb wel stripjes maar dat werkt niet met paars sap. 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb geen verstand van turbogist, maar hoor daar geen goed verhalen over. Maar ik zou het wel jammer vinden als 20 liter uitgeperst sap verloren zou gaan.

In jouw geval zou ik pakweg 5 liter sap/wijn verwarmen tot 18 graden en dan gist toevoegen. Als die portie goed gestart is, dan verdubbelen tot 10 liter en als dat goed aan de gang is verdubbelen tot 20 liter. Dan afwachten tot alles uitgegist is en stoken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verlaag het SG tot 1050 en dan proberen opnieuw te starten maar in delen, zoals kees voorstelde en voeg een gistvoeding toe .

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 373
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt voor het advies. Ik ga het proberen. Mijn Ph-meter is vandaag afgeleverd en het sap heeft een waarde van 3,89 .  Dat is niet raar lijkt me. De temperatuur in mijn garage waar de vlier staat is 15*C.  De appel prut staat daar wel te bubbelen.   Hoe breng ik het SG wat naar beneden trouwens??   Had gehoopt binnenkort wat te kunnen stoken voor het eerst in mijn leven maar geduld lijkt een schone zaak bij deze hobby. 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verdunnen?

15 graden is wel erg weinig, maar op lage temperatuur vergisten is beter voor het aroma.

Het moeilijkste van stoken is geduld.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?