Hallo,
voor de derde keer alweer is er een leuke groep afgereisd naar Zweden om op mijn locatie met elkaar te genieten van wild en gin. Afgelopen weekend was gevuld met het slachten en bereiden van hert op open vuur en het verzamelen van kruiden en een lokale smaak zouden geven aan de gin die we zouden maken. Het hert is geslacht; we hebben een stoofpot gemaakt, steaks gerookt, soep gemaakt etc, allemaal van een lokaal geschoten hert.
Daarnaast hebben we de dagen goed gevuld met het zoeken en plukken van smaakgevende kruiden / botanicals voor de gin die we stoken. Afgelopen dagen heb ik gebruikt om stookwijn / lowwine te maken met 25 liter water, 8 kilo suiker en een zakje turbogist van Jan. We hebben de botanicals gemacereerd in de stookwijn en om de kruiden niet te laten aanbranden in mn alambique heb ik de zak met botanicals verplaatst naar de kolom. Gas aan en wachten maar... het duurde even maar bij 60 graden begonnen de heads delen te stromen... en zoals altijd geen smaak gelijk en je hebt niet het idee dat dit ooit iets kan worden. Al met al hadden we twee liter hart van 60 procent met een mooie kruidige jenever- & dennengeur. Niks te klagen. Dat wordt een dikke twee en een halve liter gin op 42% met lokale botanicals.
Komende week ga ik gebruiken om de huisgemaakte cidder te verstoken naar een applebrandy / calvados.
Ik voeg wat foto´s toe zodat iedereen een indruk kan krijgen van de mooie avonturen. Indien je geinspireerd raakt voor een vergelijkbaar "wild en stookweekend in Zweden" laat het mij of Jan dan weten en we bekijken de mogelijkheden of we voor 2019 iets vergelijkbaars kunnen bedenken.
Groet, Johan.
Ziet er weer goed uit Johan 😉
Zo is mijn vacantie in Roemenie.ziet er goed uit,lekker eten en drinken,wat wil je nog meer.???
Je kruiden macereren in de stookwijn ? Eerste keer dat ik zoiets hoor.
Voor een gin macereer je normaal gezien je kruiden/botanicals in (graan)alcohol van 90+ en distilleer je dan een tweede keer voor je eindresultaat (of een derde of vierde keer voor sommige gins).
De reden waarom je de botanicals in 90+ alcohol wilt macereren is omdat de alcohol de oliën oplost die in de botanicals zitten. Ik betwijfel of je met een stookwijn van pakweg 12° efficiënt die oliën/smaken meekrijgt.
Hallo Skoldt, dank voor je rea!!! Ik vergat er bij te schrijven dat ik na het macereren de botanicals in een gazen zakje heb verplaatst naar de kolom. Het resultaat viel echt niet tegen. Maar nu ik er over nadenk heb je natuurlijk gelijk en had ik de botanicals op zn minst ook nog een nachtje kunnen laten trekken / macereren op die alcohol met een heel veel hoger %... dank voor je rea. Weer iets geleerd. Soms is het een handicap om enthousiast te zijn en te snel te willen 🙂 🙁