Beste medestokers,
Voor het maken van rijstwijn en hierna ook rijstwhiskey, ben ik op zoek naar Koji.
Weet er iemand waar dit in normale hoeveelheden te krijgen is (de bruikbare versie!)
Ik ga het gebruiken als enzym om de zetmeel om te zetten naar vergistbare suiker en als gist!
Bedankt alvast.
Ardy
Ik heb die van mij op Ebay gekocht. Was niet goedkoop 100gr voor $24.
Dank je BadKarma. Hoeveel gebruik je hiervan per batch en is het een beetje te bewaren (gedroogd) of is het een flesje wat nog een maand houdbaar is (en dus kan worden doorgetrokken..?
Google eens op: KOJI-KIN 10 gram.
Hier staan gelijk wat gebruiksaanwijzingen bij.
Wat ik had begrepen zijn de sporen niet zo kieskeurig kwa bewaren in vergelijking met gedroogde gist.
Ik heb tot nu toe 1 poging gedaan om de malt rijst te maken. Heb deze wat verwaarloost en vertrouwde de rijst toen niet meer.
Ga binnen kort ook weer een poging wagen.
Ik moet er ook nog aan gaan beginnen (te veel rum en whisky te maken).
Je kan het prima bewaren in de koelkast en is gewoon te vergelijken met droge gist uit een zakje.
Na wat troep uit de kapot gewaande rijst koker geschud te hebben bleek deze het dus toch te doen. yeah. Tijd voor het eerste experiment: rijst gekookt. Deze licht laten afkoelen en wat alfa-amylase erbij. Later zal ik er nog wat champagne gist bij doen. Volgende wordt weer met de koji-kin. Een van jullie daar al verder mee gekomen?
Ik nog niet maar volgende week ga ik naar een supergrote toko hier in Ypenburg. Daar ga ik gistballetjes kopen. Het zou geen sake worden, maar net als jij doe ik er alpha amylase in en dan na een dag van die gistballetjes in poeder vorm. Als het gaat gisten doe ik en nog een paar keer hetzelfde bij in mijn gistton. Steeds 1,5 kg rijst na amylase en 5 liter water. Dit met een dag of drie ertussen. Uiteindelijk na een dag of tien moet ik dan 25 liter hebben incl 4,5 kg rijst. Dat laat ik dan rustig en koel gisten. Koji komt nog wel eens. Ik laat het wel weten hoe het gaat. Succes ermee Arak
Toko An Phúc
Etnische supermarkt
voorstreek
Leeuwarden .
Daar kun je Koji verkrijgen .
Rage tape manis pastilles is de indonesische versie van de chinese balletjes. Had die nog liggen en heb die uiteindelijk gebruikt. Het staat nu vrolijk te gisten. Het zou dan een soort bali brem worden. Als ik het goed begrijp zit in de balletjes ook amylase. Als dat zo is dan had ik die eerste stap kunnen overslaan. Zo maar eens een sampeltje proven van het gisten de nat. op bali verkopen ze het ook als het nog aan het gisten is. Als je hem dan drinkt is het nog zoet en laag in alcohol. als ie uitgegist is wat zurig droger en kan best sterk worden.
Het smaakt nu als een rijst pudding limonade. Best lekker voor een zoete kou als ik.
Hey Arak, drink je het spul nu al, terwijl het nog zoet is. of wacht je tot het verder gegist is? Ik heb gewoon 2 kg pandanrijst gekookt en laten afkoelen. Een chinese gistbal verpulverd en met warm water alles door elkaar geroerd.Eerste paar dagen niks en nu (na een dag of 4) begint het vloeibaarder te worden, bubbelt mijn waterslot en ruikt de lucht die er uit komt naar alcohol... haha. Dat was echt makkelijk. Ik hou je op de hoogte. Laat het iig nog een week doorgaan.
Ik kon het niet laten om te proeven. Wat ik eigenlijk altijd doe met vergistingen.
Bij mij is ie nu bijna uitgegist. En het is een licht zoet zure rijstewijn geworden.
Heb een deel in een cola fles gedaan om wat koolzuur er in tekrijgen (rijstchampgne). Kijken of dat wat is.
Vrijdag een sampletje late proeven aan vrienden. En ja hoor ik mag meer gaan maken. hahaha.
Lekker misosoep met zeewier. Homemade miso staat ook mijn verlanglijst.
Hier te koop: https://www.starterculturen.nl/c-4461633/bonen-granen-rijst/
zo bij mij is alles uitgegist. Wat een zure zooi. volgende week maar in de alambiek en kijken of er dan weer wat zoets uit komt.
Was ergens naar op zoek en kwam het hier tegen.
https://www.unibrew-nederland.nl/koji-kin-10-gram-voor-6-kg-rijst-22-l-sake.html