Vandaag maar even wat ander ouds van zolder gehaalt . Alvast weer klaarmaken voor de komende projecten .
Eerst maar weer schoonmaken met wat zoutzuur . Ook al telt deze wat jaren hij heeft altijd prima voldaan . Het is wat primitief maar goed dat ben ik zelf ook .?
Wat gaaf. Ga je appels verwerken?
Weet ik nog niet . Komt vast wat op het pad wat geperst kan .
Appels , pruimen , peren , agave , iets van groentes , de koikarpers van de buren .
Weet ik nog niet . Komt vast wat op het pad wat geperst kan . Appels , pruimen , peren , agave , iets van groentes , de koikarpers van de buren .
Hahaha!!! Ga stuk hier. Robberts biokoikarperolie.
WAt een gaaf ding, zou ook wel eens op jouw zolder willen kijken. Elke week komt er weer wat leuks?. Wel ideaal, inderdaad kan je er elke vrucht mee uitpersen
Ik heb door de jaren heen dat ik thuis distilleer al van alles gehad en geprobeerd . Zooi weggegooid en spul wel bewaard .
Deze pers heb ik ooit meegenomen uit magazijn van distilleerderij waar ik wat heb bijgeklust na mijn stage . ( was vervangen door iets van kunststof en r.v.s.. mocht hem hebben ) .
Ik heb hem al ongeveer 38 jaar of zo en was toen al oud .
maar zelf diverse liters sap mee geperst .
Ach er ligt nog een paar dozen boeken , laboratorium glas , een oude gaschromatograaf , schroot molen en wat zooi .
Vroeger was ik wat actiever met allerlei dranken te stoken .
was toen meer hobby . nu een dwangneurose of een oude gewoonte .
Doordat hier op site dingen ten tafel komen als b.v. appels persen maar uit nostalgie dat ding weer te voorschijn gehaald ??
Je bent zeker welkom om eens langs te komen Paolo.
dus letterlijk vanaf je jeugd met de distillatie bezig geweest. Ik kan me zo voorstellen dat als veel gestookt hebt je het op een gegeven ogenblik zat ervan wordt of inderdaad een vorm van neurose. Al die oude spullen zijn voor mij ook nostalgisch omdat ik zoals ik eerder schreef ermee opgegroeid ben. In de loop der jaren had ik dus ook al heel wat antiek, volgens mijn vrouw ouwe troep, verzameld. Ik heb I de loop der jaren ook heel veel weggedaan. Je moet wel af en toe ivm ruimtegebrek. Ach op m’n zolder ligt nog genoeg.
betreft het distilleren van fruit, dat hoop ik eerdaags voor het eerst een keer Te dien. Is weer heel wat anders.
Een keer langskomen lijkt me erg leuk maar denk dat je te ver van Almere af woont. Ik heb door een bepaalde makke er weinig energie maar dank voor je uitnodiging, je weet maar nooit?.
Vreemd, op de een of andere manier lukt het me niet meer plaatjes te uploaden vanaf de iPad.
Zelf ook wat mankementen waardoor ik laatste jaar sommige periodes eruit lig . Maar Almere kom ik vrij regelmatig langs vanwege werk .
Ja als ik goed uitrekenen ben ik nu 41 ste jaar met distileren ingegaan ??
Ja ik heb vrij veel liters al gemaakt .
Ik heb bij een distilleerderij paar maand rondgelopen waar 900 liter per ketel per stook uitkwam .? In begin stookte ik met glas thuis en na enkele maanden Met 3 120 liter ketels simultaan . Tijdje weinig gestookt en ketels naar oudijzer gegaan en met kleinere 80liter wat gestookt . en uit "noodzaak" omdat bodem was doorgebrand paar jaar met rvs keteltje gestookt . nu realistischer en serieuzer bezig dus RVS er uit en Iets kleiner .
10 , 30 , 50 en 80 liter ketel maar de 80 liter is al half jaar uitgeleend .
Met grote ketels stook je voor andere en de gootsteen .
Fruit producten destilleren kun je veel kanten mee op . Ook veel verschillende manieren van distillatie .
Leuk ?
Het stoken word je nooit moe,tenminste ik niet,ik vind het altijd geweldig als er iets goeds uit komt.en telkens probeer ik het nog beter te maken,maar het hoort ook gewoon bij mijn levenswijze,en ik hou van oude ambachten,daarom ben ik zo blij dat Adriana mij altijd stimuleerd en zelf ook van die dingen houd,ik stook en rook en slacht zij maakt kaas worst,we doen samen inmaken,heb van haar geleerd welke paddenstoelen eetbaar zijn.heeft haar tomaten plantjes augurkjes bonen en kruidentuin.dus passen goed bij elkaar.het is mooi om iets samen te doen en interesse er in te hebben,ik heb maar een klein tuintje hier maar kunnen altijd wel een paar tomaten of id.in.maar ik leer ook graag zulke dingen.
paddenstoelen kun je ook heerlijke crèmekleuren mee maken ?
Ik eet ze liever ziten veel antioxidanten in.goed tegen kanker etc.heb ook nooit griep.en lekker bij wild,of in de soep.macaroni.etc.je mag ze niet plukken maar waar wij plukken komen er steeds meer,we laten er wel staan .
Aardige ervaring dus ook opgedaan Robbert. Ook leuke verzameling ketels heb je. Ach, nu kan je kiezen, ook leuk. Ik nog steeds rustig op zoek Nasr een iets grotere ketel. Nu 20 liter maar wil toch naar 30 a40 want dan kan ik tenminste in een keer een emmertje a 25 liter stoken. Ofwel veel tijdwinst, al heb ik genoeg tijd.
mocht je een keer in de buurt zijn, altijd welkom Robbert?.
btw, kruiden heb ik ondertussen allemaal, moet alleen nog wat grapefruit zien te scoren.
Ja ik heb i.d.d. paar dagen ervaring ? .
De ketels die ik heb zijn zo dat ik ze ook kan koppelen en op diverse methodes gebruiken .
Gister een bourbon 1e stook gedaan . Volgende week koppel ik voor tweede stook een drystill aan de ketel waardoor ik meteen een drinkbaar resultaat heb .
( nou ja paar weken even rijpen dan nog )
Ach, met stoken moet je de tijd nemen. Niet alleen het stoken maar juist het rijpen, dat heb inde korte tijd dat ik stook wel geleerd.
Mooi Robbert dat je de spullen van je kan koppelen. 1 ketel met meerdere mogelijkheden. Ook dat is iets wat ik in de nabije toekomst wil. Nu kom ik niet boven de 82%.
Ik heb hier nog een antieke koperen ramenspuit, ik denk dat ik tegen de tijd dat ik een andere ketel heb deze als kolom ga ombouwen. 1 meter hoog en een 8 cm doorsnee dus moet lukken. Eerst andere ketel dan de rest. Ach, ik heb nu al veel plezier met mijn zelfbouw, simpel maar het werkt voorlopig prima.