Meldingen
Alles wissen

de brouwschuur


Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn brouwschuur.

Beste mensen.. ik had al de kunst van het bier brouwen geleerd in Oostenrijk en was bij terug komst in Holland al met veel plezier aan het brouwen in het kleine appartement waar ik toen woonde. Toen ik via de woningbouw vereniging een woning aangeboden kreeg was het van zelf sprekend dat ik de schuur in de tuin tot brouwerij zou ombouwen..

Eerst had ik de helft van de schuur ingericht maar ben inmiddels zo ver dat de fiets al in de tuin staat en ik de laatste 2 stelling met andere materiaal … ook binnen kort verhuis naar een andere plaats in huis..

Welke man heeft geen hobby of rommel hoek in huis.. ik heb de brouwschuur ingericht om lekker in te rommelen met de hobby’s..

Ik gebruik een wort brander om de stookwijn tot ongeveer 60 gr op te koken. In die tijd seal ik de naden van de ketel naar de kolom en van de kolom naar helm af met een brooddeeg.. (meng hiervoor een half koffie mok met bloem en voeg daar een beetje water bij om een deeg te maken)

Had bemerkt dat ik een beetje stoom verloor via de overgangen, wat verlies is..  met deze brooddeeg seal is dat probleem opgelost. Het deeg droogt en bakt een seal om het koper en is nadien heel makkelijk te verwijderen met een mesje.

Nadat de stookwijn op temperatuur is gekomen zet ik de ketel op een elektrische kookplaat en sluit de koeler aan.  Onder de tafel met de stook ketel heb ik een grijze plastic waterbak staan met het koelwater. Helaas kan ik dit koelwater niet constant laten lopen.. de pomp is te sterk en zou het koeler doen overlopen.. Ik bedien de pomp handmatig door elke 5 tot 10 minuten de koeler leeg te laten lopen en weer te vullen met koud water.. zou de koeler iets kunnen modificeren met een 2de uitlaad.. maar zo werkt het ook wel..

De opstelling werk maar is nog niet helemaal perfect.. de koeler kan beter en ik wil de uitloop via een buis met een alcohol meter of misschien met een filter laten lopen.. der moet wat aan te rommelen blijven..

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat ziet dat er allemaal gezellig uit zeg. Ik kan mij voorstellen dat je uren in je brouwschuurtje zal doorbrengen. Zorg je wel voor goede ventilatie?

Trouwens wel heel goed dat je de brander enkel en alleen gebruikt voor het voorwarmen van je ketel, ik ben geen fan van open vuur in een dichte ruimte.

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

jaah..toch maakte ik mij in het begin meer zorgen om zo'n brander te gebruiken in een houten schuurtje.. Rook en CO melders opgehangen maar als antwoord op je vraag heb ik ook een afzuig unit uit een weedkwekerij gekregen..hahaah.. en opgehangen..en die werkt super..
hangt in de hoek aan het dak en is niet op de foto te zien.. echter gebruik ik deze ventilator meer bij het koken van wort..(bierbrouwen) anders drupt het vocht van de muren en ging de rookmelder steeds af.. toch wat overbodig want het schuurtje ventileerde wel door van zich zelf..

Beantwoorden
Berichten: 31
(@ludolph)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dergelijke stookketels zijn niet echt geschikt voor een kookplaatje, kan me voorstellen dat je de boel zo eerst opwarmt.
De bodem is niet dik genoeg en is al krom, maak het warm en het wordt nog erger.
Heb je een pan dan heb je een dikke vlakke bodem die goed contact maakt met het kookplaatje bij die stookketels kun je 9 van de 10 keer tussen het kookplaatje en de ketel doorkijken. Geen goede warmteoverdracht dus.

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hhhmmm had bij de set een te kleine elektrische plaat gekregen, toen werkt het inderdaad niet maar deze is groter en okay. het oppervlak van de ketel is mooi vlak en de ketelbodem heeft een overeenkomstig oppervlakte als de kookplaat. ik heb geen probleem met de warmte overdracht. 

het werkt nu eenmaal sneller door de stookwijn eerst op te warmen, maar moet ook toegeven dat ik de temperatuur eerst zie zakken voor hij stijgt.. de brander geeft ook warmte af aan de zijkanten van het stookvat dat doet het elektrisch plaatje niet..waardoor de warmte verloren gaat en hierdoor zinkt de temperatuur 60 gr naar ongeveer 50 -45 gr..

het vermogen van de kookplaat is te klein om een volle ketel met 10 a 15 ltr te koken.. dat probleem had ik eerst met een elektrische kook ketel die ik bij bierbrouwen gebruik. en ben dus om de wort met de hop te koken naar deze gasbrander overgegaan.. maar voor het stoken blijf ik met 5 a 6 ltr mooi op 90 - 95 graden hangen.. denk hiermee de perfecte hoeveelheid stookwijn bij het vermogen van de elektrische kook plaat te hebben uitgevonden..

Beantwoorden
Berichten: 32
(@ketelbouwer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je zo'n liebig koeler gebruikt kun je dr gewoon vol gas water door heen pompen.
of een kraantje dr tussen zetten, die een beetje afstellen bij een worm koeler.
persoonlijk vind ik zo'n worm koeler meer voor cosmetische reden dan functioneel.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik werk ook altijd met gasbrander kan ik ook beter de temp. Regelen.voorheen stookte ik op hout,wel buiten, ik heb de gasfles buiten staan en ventileer goed,als je voorzichtig bent gaat dat goed.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?