Meldingen
Alles wissen

Eerste stook ketel (zelfbouw), tips?

Pagina 2 / 2

Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste rene 

het gaat van een 4 inch naar een 2 inch Triclamp, met een Kijkglas van 2 inch , het wordt een Boka, het was nog even een kunstje om de schuine schotjes in de Boka kop vloeistof dicht te krijgen, maar het is gelukt, nu nog een schoonmaak stook en dan voor echte werk 

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We doen ons best monoblock, ik maak een foto als hij in zijn geheel staat en draait.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Koperstoker mag ik vragen van waar je de flens hebt ? Hij is wel te klein voor mijn ketel maar ik veronderstel dat ze ook wel grotere maten hebben. Ik ben nu bezig met een ketel te maken enkel voor fruit te stoken maar de boka staat ook bij mij op de wenslijst maar dan voor mijn 50 liter biervat. Idd dat bokasysteem is lastig. ik was vandaag bij DDM en die had een boka module besteld via alli express maar helaas is hij te klein voor mijn buizen en daar hebben ze geen grotere maten dus dat wordt dan later ook zelfbouw of ik zou het nog ergens moeten tegenkomen . Moet zeggen DDM heeft een prachtketel en die van jou ziet er ook al super uit. Grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste rene

ik heb de rvs flens laten snijden bij een bedrijf dat alleen rvs verwerkt en last, die hebben een watersnijder en dat is een makkie met zon ding, dus het is zelf gemaakt inclusief de gaten voor de m8 boutjes , ik stook ook fruit en heb daar een andere bovenkant voor, de onderkant van de ketel is steeds het zelfde en de kop kan ik dus verwisselen met de Boka of de potstil methode.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prachtig Koperstoker... als ik jullie installaties zie ben ik toch wel jaloers vooral dan ook omdat ik op vlak van metaalbewerking of lassen een dikke nul. plannen heb ik genoeg en wat ketels aangaat ook geen problemen. Nog 1 maand en de voetbal is gedaan en dan heb ik ook de tijd om eraan te beginnen aan mijn eerste ketel. Heb wel de T500 met kolom en ook de copperdome en vermogensregelaar dus kan wel al wat drank maken maar is toch nog iets anders dan een ketel zelf maken wat toch een pak meer voldoening geeft als je die klaar hebt en het werkt. Stap per stap rustig aan met veel leren tussendoor. Bedankt voor alle info Grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 189
(@koperstoker)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste rene

hier nog even de Boka kop 

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Knap gemaakt koperstoker. Ik hoop dat ik dat ook ooit kan

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ondertussen al meerdere malen een suikerwash verstookt. In het begin is dit nog best lastig. Ik had nog nooit geklaarde stook wijn gezien, toen ik dacht dat de mijne was uitgeklaard heb ik het verstookt. Zat een zeer penetrante geur en smaak aan, moeilijk te beschrijven. Na van alles te hebben geprobeerd kwam ik erachter dat het gewoon nog niet helemaal was geklaard. Klari gsmuddel aangeschaft, opnieuw gestookt en toen kwam er iets uit wat door velen van jullie al was beschreven als neutrale alcohol. Bijna geur en smaakloos.

Stook wel alles nu minimaal 2 keer en als ik genoeg tijd heb zelfs drie keer.

De alcohol ingemaakt als een soort jägermeister achtig kruiden likeur dmv sonnatura oplosthee. Erg gemakkelijk en toch viel het hier in de smaak.

Wil nu wat 'moeilijkere' likeuren gaan maken, fruit laten vergisten en me langzaam gaan verdiepen in cuts maken.

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

stap per stap komt dat wel goed . Sugarwash moet je geen 2 keer stoken als je t500 met kolom hebt of iets in die aard. Al het andere best wel.

Niet dat ik de grote ervarene hier ben , belange niet.

Sugarwash heb ik al heel veel gedaan en er verschillende likeuren mee gemaakt dat valt best mee. De whiskey van roggebrood ligt mijn 4de generatie klaar. Alles 1 keer gestookt voorloop weggegooit. Weldra alles een tweede keer stoken. Corn flakes is in huis dus die whiskey ga ik ook nog proberen, 50 liter rummelasse in huis dus die rum komt ook nog en daarna ga ik zeker en vast de jaegermeister recept proberen als liefhebber van jägermeister. Intussen bezig aan een zelfbouwketem van 120 liter waar ik fruit mee ga stoken.

Druk hobby maar oh zo geweldig als het resultaat eruit drupt en als lekker bevonden wordt. Cheers

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt idd, drukke hobby in een drukke tijd. Ik heb ook een roggebrood whisky klaar staan om te stoken maar nog niet aan toe gekomen.
Ik heb dit in een 10 liter emmer staan dus ik zal er niet veel opbrengst uithalen.

Als ik de sugarwash 2a3 keer stook heb ik het idee dat er telkens weer onzuiverheden verdwijnen.

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Even een vraag, wanneer ik bij een whiskey of calvados e.d. teveel smaak verlies, kan dan mijn stijgpijp te lang zijn?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon eens een stook proberen, dan zie je zelf hoe de smaak overkomt, dat is toch bij iedere ketel anders.

Ik zou er alleen eens een overdrukventiel in bouwen.

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Proberen is het beste ja, maar dan moet ik de pijp afzagen.

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Denk dat ik het al weet, door de 22 mm stijgpijp krijg ik teveel smering.
Gister generatie 2 van Odin's roggebrood afgestookt en toch viel me dit niet tegen.
2 liter staat op eiken nu.

50 liter vat staat klaar dus moet het nog even met deze ketel uitzingen.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?