Meldingen
Alles wissen

Smartstill geschikt voor stoken na macereren?

Pagina 1 / 2

Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met de T500 hebben we een prima apparaat om alcohol te maken en met de hoed erbij kunnen we ons ook aan whisky wagen.

Voor het opnieuw stoken van gemacereerde dranken (jenever, gin of zoals een HaselNussgeist die we in Duitsland geproefd hebben) is de T500 ons wat te groot. 1 fles gin per keer is genoeg en met de T500 met hoed kom je al gauw op een paar liter. (Uitgaande van minimale vulling 10 l, 20% voor stoken (2 l pure alcohol) moet je al gauw een liter of 3 - 4 overhouden op 40% en dat is voor ons veel, zeker omdat we nog wat willen experimenteren.

 

Zijn er stokers op het forum die de laatste stap met een smartstill, airstill of zoiets doen? Voor ons zou de werkwijze zijn: Voorraad  neutrale alcohol maken met de T500 en die gebruiken voor limoncello (is al goed gelukt) en bv gin macereren en opnieuw stoken in een kleine pot.

Voor deze toepassing lijkt het me niet nodig dat je een regelbare smartstill hebt of zie ik dt verkeerd?

Groet,

Mick

Beantwoorden
21 reacties
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb nu nog geen Gin gemaakt behalve dan met essences maar snap niet goed waarom je gin die gemarcereerd is weer wil stoken. Ik denk dat dan juist de smaak er weer uit gaat. los daarvan kan je uiteraard ook met je T500 dat doen met copperdome en condensor . De ketel moet niet perse vol zijn. Je kan ook wat bijeen sparen zodat je wel een aantal lietsr hebt en das pas stoken. In je titel schrijf je smartstill ,ook hiermee kan het. Maar nog eens snap niet goed waarom je gin die gemarcereerd is nog eens wil stoken. Grts RenéR

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gin en jenever wordt gemaakt door neutrale alcohol te macereren met kruiden, dit te filteren, te verdunnen en op smaak distilleren. Alle Duitse borrels die "Geist" heten worden ook zo gemaakt.

Of door te distilleren met je kruiden in een mandje.

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ok tot daar ben ik dus juist . Vraag is alleen waarom gin die je hebt gemarcereerd nog eens distilleren. Als je neutrale alcohol gebruikt en die op drinksterkte brengt dan je kruiden erin om te marcereren dan, zo dacht ik, moet die niet meer gedistilleerd worden. of moet je gin marceren bij een hoge alcoholpercentage ?

Het distilleren met je kruiden in een mandje zoals de gin basket die je op de copperdome kan zetten had ik al door .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mick ik kan er geen chocolade van maken dus zeg ik het even in mijn eigen woorden. Hoor wel of het correct is; Bedoel je dat je bocht uit Duitsland (heb ik het over supermarkt, maar dat begrijp je want er is wel degelijk veel moois in Duitsland) wil herstoken? 

Zo ja in de Grainfather heb ik dat uitgebreid getest en dan is een paar liter genoeg als je stookt op 30/35% vermogen. T500 is gevaarlijk met droogkoken. Snap ik het goed? 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik wil met neutraal acohol geroosterde hazelnoten maceren en dat dan weer stoken.  Het spul waar ik een fles van op heb (die niet allen op vakantie maar ook thuis nog goed smaakte) kwam van een kleine stoker:

http://www.gscheiter-beck.de/shop/1/

Of gin/jenever, verschillende recepten gaan ook uit van neutrale alcohol, macereren, verdunnen en stoken met helm.

Dus met een T500 op 30-35% (ik heb een vermogensregeling) met een liter of 4 in de pot moet het kunnen?

Met 4 liter van 20%als start heb ik dan nog steeds wat meer dan ik zou willen maar het komt in de richting.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zie bv dit recept dat zo werkt, ik wil gewoon een bestaand recept proberen:

hierbij letterlijk het recept wat ik van Hilbilly heb gekregen:

gebruik alcohol van zo'n 85 a 90 %

per liter gaat daarin:

18 gram jeneverbes

9 gram gemalen koriander

halve theelepel kardemom (dat zijn ca. 15-20 zwarte zaadjes)

3 vleugels van een ster anijs

15% van een kaneelstokje

2 Citroën schillen (zonder wit)

2 sinaasappel schillen (zonder wit)

Dit alles zo'n 5 dagen laten trekken en dagelijks schudden !

het recept geeft niet aan of de kruiden er dan allemaal uitgefilterd worden of dat die er in blijven zitten tijdens het terugverdunnen en stoken ?.

ik filter vervolgens de kruiden er allemaal uit en verdun dan vervolgens de alcohol terug naar zo'n 40% alcohol... 

vervolgens dit voor de 2e keer stoken met een minimale reflux en stoppen zodra de gin mistig begint te worden.

deze gestookte en mooie heldere gin vervolgens terugverdunnen naar zo'n 42%.

deze Gin dan vervolgens op 58 graden 3uur lang au-bain Marie verwarmen

en klaar is de Gin

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus je laat je kruiden trekken op 85 a 90 %alcohol en verdund dit waar dus al wat smaak weg gaat . Tot daartoe ok.

Dan ga je het detsilleren waar weer wat smaak weg gaat om vervolgens terug te verdunnen en weer smaak kwijt bent.

Volgens mij moet je na het marceren der kruiden eruit filteren en verdunnen en laten rijpen en gedaan.

Of indien je niet marcereert dan de stookwijn met de T500 + copperdome en gin basket (waar de kruiden in zijn ) stoken en verdunnen , laten verouderen en ook gedaan.

Limoncello ga je toch ook niet nog eens stoken. Ik laat de citroenschillen marceren in alcohol van 92% gedurende 3 weken waarbij ik alles dagelijks schud . Daarna schillen eruit en filteren, water bij om op drinksterkte te brengen (32%) suiker bij.Alles 3 keer 5 min door de ultrasonic Vriezer in en drinken maar

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben binnenkort van zin om mijn smartstill nog eens boven te halen om een jonge jenever af te stoken volgens het recept en manier van Odin.  Hij gebruikt hiervoor een regelbare smartstill om zo heel langzaam met de kruiden in de ketel (om aanbranden te voorkomen) te kunnen stoken.

Odin marcereert dus niet maar stookt direct de kruiden met neutraal.

http://www.thuisdestilleren.messageboard.nl/forum/viewtopic.php?f=5&t=216

Zo snel ik neutraal heb (nog enkele stripruns) probeer ik het op deze manier.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb me met twee email adressen aangemeld op dat fprum. Registreren lukt maar daarna kan ik me nooit meer aanmelden of wachtwoord resetten. Geen idee waarom. Kun je het recept eens hier kopieren?

Heb jij wel al vaker op die manier gin, jenever o.i.d. gemaakt met de smartstill? Wat is dan het minimum?

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Neen, op die manier (met kruiden in de ketel) heb ik het nog niet gedaan.  Het thuisdestilleren forum ligt momenteel blijkbaar plat.  Alleh hij geeft een foutmelding, dat was daarstraks nog niet.

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En hier het recept van Odin (dateert reeds van 2011)

"Beste TD'ers,

Ik hoorde (of eigenlijk: las) Henk Stuurman laatst een gloedvol betoog houden over jonge jenever. Helemaal mee eens, een prachtig product. Hieronder mijn eigen recept.

Eerst maak ik een "neutraal". Kan van bijvoorbeeld Alcotec 48, maar ik gebruik de laatste tijd ook een vodka op basis van All Bran (zie recept: Wheat Whiskey). Daar komt heel iets van een graansmaak mee op de achtergrond, zelfs als je hem fractioneert. En als je dat als basis gebruikt voor het onderstaande jenever recept, dan zou je zelfs kunnen spreken van een Jonge Graan Jenever in plaats van een "gewone" Jonge Jenever. Qua smaak althans, want zonder echte moutwijn is het volgens de wettelijke definities natuurlijk nooit een graanjenever.

Okay, door naar het recept zelf.
- 3 liter tot 40% aangelengd neutraal;
- 56 gram jeneverbessen;
- 21 gram gesneden/gemalen korianderzaad;
- 1,5 gram zoethoutwortel;
- 3 gram Sint Janskruid;
- 1,5 gram vlierbes;
- 0,5 gram cardemon.

Ik gebruik de SmartStill voor dit recept. Dat brandt niet aan én is goed te regelen. Doe de neutraal in de boiler, kneus de jeneverbessen en voeg ze toe, dan de overige ingrediënten. Doorroeren. Beginnen met stoken.

Omdat je al cuts / fracties maakte bij het maken van je neutraal, zijn voor- en naloop afscheidingen niet nodig. Bijna niet. De eerste paar mls bevatten veel jenverolie. Wil je niet, want vertroebelt je drank. Die mag je dus weggooien. Je ziet in het eerste beetje dat je opvangt trouwens onderin een melkachtig wolkje met deze olieën.

Daarna 1 1/4e liter verzamelen, als je zachtjes kan stoken. Met mijn regelbare SmartStill kan dat. Zet ik hem op zo'n 55%, dan is dat precies goed. Weinig energie erin, langzaam stoken, lage gassnelheid en veel reflux. Het gevolg is dat er een relatief hoge ABV overkomt; een drank met een hoog percentage alcohol. Dat is goed, omdat met name de jeneverbes smaak bij hoge percentages beter over komt.

Kan je minder makkelijk terug regelen, dan zal je ABV wat lager zijn, maar kan je iets meer verzamelen (1,4 liter). Geeft een iets meer "gronderige" jenever. Super, maar dat klare en strakke, waarin je elk kruid afzonderlijk lijkt te kunnen proeven, dat bereik je door echt voorzichtig te stoken.

Met dat voorzichtige stoken kom ik op 79% uit, gemiddeld. Dat kan je vervolgens met water teruglengen naar rond de 40%. Dat teruglengen kán mist in je drank veroorzaken. Zelfs als je gedestilleerd water gebruikt. Dat komt dan doordat sommige olieën minder oplosbaar zijn in water dan in alcohol. Je hebt eigenlijk te veel smaak in je jenever!

Als dit zo is: gewoon een half litertje 40% neutraal toevoegen. En misschien nog een half litertje. Paar dagen laten staan om de olieën met het water en de alcohol in balans te brengen, en je hebt een ongelooflijk lekkere jonge jenever. Sterk, strak, uitgebalanceerd. Ik probeer vaak wat dingen te veranderen om weer eens iets "uit te proberen". Het valt altijd tegen, wat me weer terugbrengt tot dit recept (dat trouwens wel een paar kleine wijzigingen onderging - zo haalde ik de sinaasappelschillen eruit en verving ik deze door Sint Jans Kruid en wat vlierbesblaadjes: jenever "heet" destilleren - dus met de kruiden in de pot - werkt beter zonder vruchtenschillen).

Nog wat dingen die ik geleerd heb, gaande de rit, over dit recept. Ik gebruik zoveel mogelijk de kruiden en bessen van Silvo (oranje dekseltjes, kleine potjes, gesealed, te koop bij de supermarkt). Met name de jeneverbessen zijn erg goed en vers. Zo'n EUR 2,- voor 28 gram. Bij de biowinkel heb je andere merken. Soms wel 50 gram voor EUR 1,49,-, maar ze halen het niet bij Silvo. De meeste andere bessen zijn klein en droog, die van Silvo zijn sappiger, verser en leveren véél meer jeneversmaak op. Echt factor 2 of 3. Goede (en goed verpakte) kruiden maken het verschil. Zozeer dat ik wel eens meer dan een liter neutraal (of All Bran Vodka) toevoeg. Laatst op 2,5 liter 40% jenever (met mist!) volgens dit recept zelfs 2,5 liter neutraal toegevoegd. Had ik opeens 5 liter prachtige jenever. Ik heb ook die andere kruiden en bessen merken geprobeerd. Dan was bijlengen verder nauwelijks nodig, omdat er in uitgedroogde bessen veel minder smaakolieën zitten.

Okay, dat was het weer even voor nu. Een gemakkelijk recept en een aanrader. Ik was geen sterke drank drinker tot ik zelf begon te stoken. Vodka vond ik al snel heel lekker, maar toen ik met deze jenever begon (en ik was al helemaal geen jenever drinker), is dat al snel mijn favoriete drank geworden. Dat is het nog steeds!

Mvg. Odin."

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt! Hiermee zijn in een keer mijn vragen beantwoord:

  • Ja, het gaat goed
  • Ik heb toch de regelbare versie nodig (wat ik niet verwacht had)

Super!

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net gezien dat er een ervaringen topic voor de smartstill is, daar mijn volgende vraag gezet.

http://www.stookforum.nl/thread/smartstill-ervaringen-en-tips/3/

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Of je werkt met een spannings regelaar die je vind in het smartstill topic 🙂

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?