Meldingen
Alles wissen

graag jullie mening aan een beginner

Pagina 1 / 2

Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allen,

Ik lees nu al geruime tijd de topics en leer er al enorm veel mee. Waarschijnlijk zal ik nog wel 1 a 2 maanden lezen en notities maken voor in er echt aan begin. Het eerste toestel dat ik wil aankopen is de T500 en daarmee al eens beginnen. 2 Gistingsvaten heb ik al met waterslot . Met de T500 denk ik dan te beginnen met een alkohol te maken van 90a 94 % om dit dan te gebruiken voor likeuren aan te maken met fruit en andere kruiden. Heb al 33 weckbokalen van 1.5 liter en 6 van 2.5 liter hier staan die ik van iemand aan 0.5 euro het stuk kon kopen. Dus ideaal om de likeurs te maken.Suiker/water gist en we zijn al eens vertrokken. Waar ik fruit kan krijgen dat weet ik nu al dankzij Chris bedankt hiervoor. De kruiden zal nog wel wat zoeken zijn want er bestaan wel tekeningen van maar durf niet echt goed kruiden gaan plukken waar ik niets van ken en het verschil met giftige ligt soms dicht bij elkaar. In een later stadium zou ik dan ook de copperdome erbij nemen om ook whisky en dergelijke te kunnen maken... want met al die topics hier te lezen krijg ik er wel zin in .... al drink ik zelf eigenlijk geen alcohol van welke aard dan ook . Maar om te weten of hij goed is of niet nodig ik toch gewoon wat vrienden uit en dan hoor ik het wel en pas dan al dan niet het recept weer een beetje bij.Uiteraard koop ik ook alle meetinstrumenten die nodig zijn want het is me al meer dan duidelijk dat , als je al niets van alcohol kent het beter meten is dan niets te weten.Ben wel jaloers op de mensenn die hun eigen ketels maken ..... ik ken daar niets van en wat lassen of solderen aangaat een dikke nul. .. ook chapeau voor de mensen die eigen electronica kunnen maken... In elk geval zal ik wel heel wat vragen hebben eens ik er echt aan begonnen ben ...zoals ik lees helpen jullie beginners enorm .... tof. Mocht er iets zijn van wat ik hier al opgenoemd heb dat jullie zeggen ik zou dit of dat anders doen ...wel ik hoor het graag..mvg, René

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Cocktail voor kruiden zou ik dan naar een natuurwinkel gaan.jammar dat je zelf niet drinkt,ik vind het juist leuk om mijn eigen resultaat te proeven.voor de rest sucses.verder nog weck glazen hebben rubber ringen.maar er zijn volgens mij ook silicone ringen,weet alleen niet waar ze die verkopen.gr.??Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de klemmen en ringen via weck zelf gekocht gehad . Moest er een 10 tal hebben de anderen waren nog goed. weckglazen heb ik voorlopig genoeg . ze hadden er nog kleinere van 0.5 en 1 liter maar die vind ik wat klein als daar bijvoorbeeld een appelsien in moet kan er niet veel alcohol meer bij.  Natuurwinkels is een optie maar vrij duur ... ik zal eens uitkijken naar van die chinese winkels die meestal meer keuzes hebben en goedkoper zijn. bedankt Chris

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goede introductie. Chapeau.

Mijn ervaring tot nu toe met de T500 is dat er nog te veel smaak aan de alkohol zit.

Na elke run je reflux reinigen, met citroenzuur en baking soda, is naar mijn idee een goede start. Je alcohol verdunnen en door een koolfilter halen is naar mijn idee ook geen overbodige luxe. Om je wash goed te krijgen gebruik ik een koolstof die meeborrelt met de suikerwash en een turbogist. Ik vind dat de gist en suiker teveel smaak achterlaten in de alcohol, vandar mijn reinigingen.

Mijn volgorde van werken.

  1. Suikerwash van kristalsuiker van de Makro. die is het goedkoopst.
  2. Turbogist en koolstof in deze wash en vergisten.
  3. Lekker twee weekjes of meer laten pruttelen in een omgeving van plm 20 grd.
  4. Als het is uitgepruttelt nog een weekje of zo laten bezinken op zo´n 5 grd.
  5. Overhevelen, desnoods door een filter, om de dode gist te verwijderen.
  6. Destileren in je schone T500. Samen met de keramixsche steentjes en baking soda, om extra geurtjes en smaakjes te verwijderen.
  7. Voorloop van 100ml weggooien.
  8. Alcohol verdunnen tot 40%. Filteren door een koolstoffilter.
  9. Opnieuw door je schoongemaakte T500 stoken met baking soda.
  10. Voorloop is er niet meer. Alle geurtjes en smaakjes zouden nu verwijderd moeten zijn.
  11. Schone 93% alcohol. Zonder smaak en zonder geur.

*Baking soda = Zuiveringszout, Bakpoeder, Baksoda, Natriumbicarbonaat.

*Baking Soda is absoluut geen keukenzout, tafelzout, zeezout of welke zout dan ook.

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bedankt voor de info :

1 .suiker koop ik inderdaad in de makro kost iets van 0.57 euro de kilo dacht ik

2 . Turbogist en koolstof zal van Stookwinkel komen

3 .wat de omgeving van 20 graden aangaat had ik eigenlijk nog een vraagje: behalve nu een kamer te verwarmen tot 20-25 graden is hier een andere oplossing om de gistemmer toch op temperatuur te houden ? Of kan dit bijvoorbeeld door een maischverwarmer die bij stookwinkel te koop is en tot 50 graden verwarmt ? Als ik deze dan regel via een dimmer zodat ik ipv de vaste 50 graden naar een 20 graden ga. Een brewbelt is uiteraard een betere oplossing maar die kost  dan al iets meer

4. had ik inderdaad begrepen of het kon ook met een klaringsmiddel van bij Stookwinkel . maar geduld maakt het goedkoper.

5. overhevelen zou ik doen met een automatische hevelslang met droesemkop doen van brouwland.Het filteren doen jullie dat met zo een spiraalfilter of gewoon wat keukendoeken of koffiefilters ?

6. dat van die bakingsoda wist ik niet . Deze dan rechtstreeks in je wash doen ? In de T500 had ik begrepen eerst koperen en dan opvullen met de keramische raschingringen.

7. wat mij betreft inderdaad beter 100 ml weggooien daar ik het liever niet proef en nog geen ervaring heb wat reuk aangaat (komt met de tijd wel)

8. dat filteren met een koolstoffilter dacht ik aan het still spirit EZ filter systeem als ik het goed heb.

9 ook dit wist ik niet dat ik het voor een tweede keer moest stoken met de reflux Dacht dat dit enkel nodig was bij whisky en dergelijke maar zo leer ik bij bedankt.

10; voorloop niet meer . Moet ik bij de T500 nog in het oog houden wanneer de temperatuur 92 graden is of was het niet zo dat als er geen alcohol meer in de wash is er ook niets meer uitkomt dus ook geen water ?

Voor het reinigen :

bakingsoda kan ik kopen aan 2.95 euro de kilo en citroenzuur aan 6.95 de kilo komt wel verzendkosten bij maar ok denk dat het dan nog goedkoop is

Ik noteer in elk geval alles . zodat ik toch al iets of wat voorbereid eraan kan beginnen en niet direct de grootste fouten maak al zullen er zo ook wel wat foutjes erin glippen maar ja al doende leert men.

Wat betreft meetapparatuur denk ik aan een startersset meten= weten van stookwinkel dan eventueel zo een infrarood thermometer , een Tilt gaat er ook wel komen maar daar wacht ik even mee tot als ik de Copperdome met alambiek condensator bij Stookwinkel koop  (kan niet alles tegelijk he) zijn er nog andere meetinstrumenten die je best al van in begin nodig heeft.

of andere materiaal ?

Bedankt al voor de info Eric

gr René

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Coctail,om te verwarmen kun je ook een el.deken gebruiken.en in de zomer buiten in de zon,el.deken-kringloop,gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Cocktal, als je het echt heel erg goed wil doen hangt er wel een prijskaartje aan maar een heleboel dingen hoef je dan ook niet meer te kopen. 

Als je namelijk de Grainfather koopt met reflux en dome ben je direct klaar. Je hoeft niet meer met turbogist te werken maar kan je eigen alcohol maken uit graan (kan niet met de t500) en deze alcohol is velen malen beter dan turbo alcohol. Ik zou daar eerder in investeren dan gadgets als een tilt. Wel leuk hoor. 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Eric: Mijn ervaring tot nu toe met de T500 is dat er nog te veel smaak aan de alcohol zit.

 

Dat wordt vooral veroorzaakt dat je wash niet goed geklaard is, deze moet echt zo helder zijn als water, als je klaart in een doorzichtige fles, moet je er een boek doorheen kunnen lezen, hoe helderder des te minder is de nare smaak.

De gistcellen barsten open in je boiler en geven deze vieze smaak.

Wat tevens helpt is het vermogen van je boiler terug draaien tot het minimum wat nodig is.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik kan met de T500 geen gistsmaak ontdekken. Althans niet met gist van Still uit stookwinkel. Gistsmaken heb ik wel eerder eerder gehad met Alcotec en dan met name Alcotec 24. Niet te zuipen (lees ronduit vies) maar volgens mij zijn die 24 uur zakjes ook veel zwaarder in gewicht dan de wat duurdere Turbogisten. Dan heb je al een verklaring. Dus welke gist heeft Eric gebruikt? 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Eric: 6. dat van die bakingsoda wist ik niet . Deze dan rechtstreeks in je wash doen ?

 

Absoluut niet in je wash doen, maar in je spirit run, zie forum... 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@☺ Chris een elektrisch deken heb ik niet maar vind het wel prachtig gevonden

@grompie de boodschap is dus vooral goed klaren en voorzichtig overhevelen

@Lummel dus simpel het wordt turbogist van Stookwinkel

@ gompie  als ik het goed heb dan is de baking soda er toch voor het reinigen en ontgeuren van de ketel zelf (dus de complete T500) dus eerst met citroenzuur reinigen en dan met baking soda om de zure smaak van het citroenzuur weg te krijgen dan ?

@ Lummel ja de Grainfather ziet me er ook wel iets tof uit maar zal maar daar dan eerst eens wat in verdiepen daar het voor mij op dit moment iets ingewikkelder uitziet wat gebruik aangaat. En anders ja beginnen met de T500 dan de copperdome en dan de Grainfather heb ik ineens twee distillatieketels we zien wel. Als ik tegen het einde van het jaar alles heb ben ik al een gelukkig mens. Al zal ik al heel gelukkig zijn als ik mijn eerste druppels alcohol af zie komen . En dan nu wat video's gaan bekijken van de Grainfather.

Bedankt allemaal voor de info

grts René

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

de boodschap is dus vooral goed klaren en voorzichtig overhevelen.

 

Ik zelf klaar de wash met klaringsmiddel en gooi het over in een nieuwe fles, en klaar het nog een keer met klaringsmiddel en wacht tot het glashelder is, zorg dat met overhevelen geen gist mee komt.

 

als ik het goed heb dan is de baking soda er toch voor het reinigen.

 

Ja dat kan, baking soda is natriumbicarbonaat kan je gebruiken voor te reinigen, maar gewone soda (natriumcarbonaat) is sterker, dus dat kan ook. 

natriumbicarbonaat wordt ook gebruikt om in je 1e stook te gooien om esters te verminderen, voor betere smaak (zie forum).

 

Je T500 boiler kun je gewoon schoonmaken met wat afwasmiddel, je kolom met soda,

en als er groen in zit (te lang vochtig geweest), dan met citroenzuur inweken en goed naspoelen met soda.

 

Beantwoorden
Berichten: 661
Topic starter
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok dit is heel duidelijk bedankt @ gompie

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Deze klaringsfles heb ik, wel dichte deksel bijgekocht...

 

Beantwoorden
Berichten: 25
(@rallinge)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat zijn de verhouding dat men aanhoudt met natriumbicarbonaat tov water (x gr /ltr) om te reinigen alsook voor eerste stook ?

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?