Goedendag allemaal,
Onlangs mijn eerste ruwstook op de 12 liter kolom ketel van Jan uit de stookwinkel gemaakt in 3 fases van ongeveer 9 liter per run. Het "probleem" waar ik tegenaan liep was de temperatuur laag houden van het water in de koeler en de emmer waaruit het water gepompt word zo liep de temperatuur op van 17 tot wel 25 graden celsius uitstoot van het residu. Nu probeerde ik het water in de koeler en emmer regelmatig te vervangen voor kouder water uit de kraan en heb zelfs ijsklontjes en een bevroren fles met ijs in de koeler/emmer gedaan maar dit lost enorm snel op...Gedacht heb ik aan een grote ton met water maar is een risico op zolder kwa lekkage wat geen prettige gedachte is en uiteindelijk loopt deze ook op met de omgevings temperatuur die zomers hoog zal zijn. een ander wat moeilijker idee ivm de aan en afvoer is een tuinslang rechtstreeks op de kraan maar dit lijkt mij veel water te verbruiken wat gelijk word weggespoeld, nu is mijn streven alles naar de tuin te verhuizen ter zijner tijd..hoe doen jullie dit?
Ik gebruik cementkuipjes (60 of 90L) voor m'n 12L keteltje (ook van Jan). Wel zit ik buiten. Loopt het te veel op zet ik de 2e kuip er naast met koud water en steek de pomp ff over. Als je grote hoeveelheid waterop zolder wilt zetten let idd op dat het niet kan lekken, maar houdt ook rekening met gewicht dat t niet door je plafond zakt haha 🙄 beter om de tuin te gebruiken als je dat kunt.
Koelwater mag best wat oplopen, met 25°C heb je nog goede condens, vanaf 30 is beetje lastig. Tussen de 8 en de 20°C is ideaal.
cementkuipen is een mooie tussenmaat dan gelijk een 200l. ton zeker de moeite waard om te proberen en dan te kijken hoe snel deze opwarmt. bedankt!
Als je een aan- en afvoer hebt, dan zou ik de moeite van kuipen en ijsblokken e.d. niet nemen: Als ik uitga van de T500 die ongeveer 500ml koelwater per minuut gebruikt en van een volle ketel, dan ben ik maximaal 5 uur aan het stoken. 5x60 minuten = 300 minuten = 150 liter water. Dit jaar kost 1000 liter water mij 1 euro 20. Ik weet dat andere ketels een andere koelwater flow hebben, maar meet eens wat je daadwerkelijk verbruikt. Ter vergelijking: Een gemiddelde wasmachine verbruikt 60 ltr per wasbeurt.
Ik bewaar mijn regenwater in een aantal jerrycans. Bij de start vul ik de cementkuip van 90l. Dit is niet voldoende voor mijn T-500. Na een tijdje gooi ik een aantal pet flessen met ijs in de cementkuip. Als mijn ijs op is, vul ik terug mijn jerrycans. Meestal is dit voldoende. Maar ik kan altijd snel een paar emmers met water vullen als dit nodig moest zijn. Daarna kan ik mijn water opnieuw gebruiken en om de paar maanden vernieuw ik mijn regenwater.
Wat ik persoonlijk interessant vond, was in dit filmpje (spoel door naar minuut 20) Deze persoon heeft water laten invriezen in een diepvriezer.
Ik koel meestal met lucht. Betekent wel een heel lange koelspiraal (ca 9 meter) en langzaam stoken. Maar dat is wel zo rustig: ik kan er goed de krant bij lezen.
Als ik met water koel, sta ik buiten en heb ik een paar vaten om het water te hergebruiken.
Wij hebben een oude gierkelder waar tegenwoordig watet in wordt opgevangen ongeveer 50m3 hier loopt een lange vloerverwarmingsbuis doorheen. Door middel van een cv pomp heb ik dus “onbeperkt” 10graden water tot mijn beschikking, in zowel zomer als winter
Wat ben ik verkwistend gewoon kraan water zachtjes laten lopen, en vanuit mijn blokhut naar de plantjes.
Vorig jaar het ik de T 500 aangesloten op het zwembadje van mijn kinderen. 6000l water die een heel klein beetje opgewarmd werd. Een win / win.
Bij mijn Istill 50 gebruik ik een binnen unit van een airco systeem als radiator met een 12 volt dompelpompvan Reich in een 40 liter zinken emmer koeling werkt prima op deze manier
Bedankt voor jullie reactie's
Heb 4 tonnen van 200 ltr daar vang ik regenwater in op,die staan gewoon in de tuin,ik koel er mee en gebruik het voor de tuin.werkt perfect is goedkoop en de plantjes krijgen ook water.