Meldingen
Alles wissen

kopersmaak aan distillaat

Pagina 2 / 3

Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thx dumo!

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je moet goed kontroleren of hij wel vlak is, want ik had het eerst ook niet gezien, het was maar ongeveer 1 mm, het was mijn broer die langs zijne neus weg zij uwe ketel is niet plat, omdat ik aan het vloeken en prullen was, hij had het wel gezien.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik kuis hem uit met een zachte spons of schotelvot, met wat afwas detergent.

en als er te veel geur in blijft hangen zet ik hem een tijdje vol met water.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Op dit forum zijn er inderdaad mensen die aan de binnenkant van hun koperen ketel een sponsje gebruiken, wat de beschermlaag weghaalt.

Om die reden zijn er speciale schoonmaakmiddelen in de (stook)handel die de ketel van binnen goed schoonmaken, maar niet de beschermlaag aantasten.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jij spreekt van water van het waterleidingbedrijf, en als je putwater ( grondwater) gebruikt, is het de kalk die een beschermlaag vormt ?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bron:

Hier de oorzaak van een kopersmaak aan het distillaat, vandaar dat de meeste brouwerijen kiezen voor rvs-ketels.

Dat een koperen ketel een betere smaak zou afgeven aan het brouwsel of distillaat is een broodje aap verhaal.

https://www.aquacell-waterontharder.nl/zacht-water/zacht-water-koperleidingen-corrosie

“Wij leveren als drinkwaterbedrijf zacht water, omdat onze klanten dat willen, en omdat het goed is voor het milieu. Zacht water levert ook voordelen op ten opzichte van hard water. Zo zal u door zachter water bijvoorbeeld minder snel last hebben van kalkaanslag in de keuken en badkamer. Het harde water lost meer koper uit de leidingwand op, iets waar de afvalwaterzuiveraars niet blij mee zijn. Oasen investeert veel in ontharding, zodat al onze klanten over enkele jaren zacht water uit de kraan hebben”.

 

Over putwater weet ik het niet.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Putwater bevat in de meeste gevallen veel kalk en andere mineralen  en is dus volgens bovenstaande artikkels hard water.

dus is het beste dan ook zoals al beschreven in andere topics van zacht water te maken door te koken, ontkalken ( waterverzachter), waterfilter, te distilleren, ea..

Als ik er naast zit dan lees ik het graag

 

mvg

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een gelijkaardige ketel, mss dezelfde. Ik kan het niet zeker zeggen het was namelijk een cadeau.

Ik heb persoonlijk eerst water gedistilleerd en ja hoor de eerste liters hadden een koper smaak. Ik gebruik een brita filter voor kalk wat tegen te gaan 50/50 met gewoon water, meestal meer gefilterd water. PH meter is handig 

Over de temperatuur, ik schommel ook rond de 90graden en ik haal 73% op een volume van 70cl als eerste stook.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterhardheid  zegt dan weer:

Oplossen van koperen leidingen

Afhankelijk van de samenstelling kan zeer zacht water koperen waterleidingen aantasten. Dit effect kan versterkt worden door factoren als stroomsnelheid en temperatuur. Veel koper in het water geeft een metalige smaak en blauwgroene aanslag in wastafels. Bij heel hoge concentraties kunnen gezondheidsklachten optreden.

Onthard water dat is verkregen door neerslag van calciumcarbonaat kent dit nadeel niet. Zo constateert waterleidingbedrijf Oasen dat naarmate het water sterker onthard is, het juist minder koper van de binnenkant van leidingen oplost. Oasen verklaart dit door de lagere concentratie van waterstofcarbonaat in onthard water.

Door TNO werd de kationwisselaar AquaCell  getest op dit specifieke onderwerp. Conclusie van het onderzoek was dat onthard water juist zorgde voor minder corrosie door het zachte water. Er werd sneller een beschermende (passivatie)laag gevormd die aantasting tegenging.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het gaat dus uiteraard wat ingewikkelder worden dan een simpel ja of nee antwoord

https://www.aquacell-waterontharder.nl/artikelen/zacht-onthard-water-is-niet-corrosief

Hier word gezegd dat het van de samenstelling van zacht water afhangt meer bepaald natuurlijk zacht water en onthard water

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik woon in Limburg, wij hebben redelijk hard water, hoewel ik daar met drinken niets van merk 😉

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vanzelfsprekend als je geen water drinkt 😛

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een goed voorbeeld zijn de luchtbehandelings installaties bij grote kantoren.

Daar wordt voor de koeling water gebruikt. Regelmatig worden daar zakken met een soort zout??? bijgegooid om de kalkaanslag tegen te gaan.

Ik heb dat meerdere malen van dichtbij gezien.

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik boen altijd mijn ketel van binnen voordat ik ga stoken. Gewoon met schoon water zonder afwasmiddel en een plastic huishoudschuursponsje. De helm en spiraal zet ik altijd water in met een flinke scheut citroensap. Het water wat dan uit de helm en spiraal komt heeft een groenblauwe kleur. Even mijn ketel boenen en het water wordt bruin. Na het schoonmaken spoel ik het altijd om met schoon water.

 

Zo'n beschermlaagje klinkt leuk maar ik merk er niets van. Als ik m'n spullen tevoorschijn haal zit er in de ketel altijd een groene aanslag. De helm ziet zwart van binnen. Daar wil ik geen borrel uit drinken. Los gezien dat een borrel niet goed is voor je gezondheid lijkt het me helemaal niet gezond om te gaan stoken in een ketel die groen uitgeslagen is. Ik stook gewoon niet met apparatuur die er niet schoon uitziet van binnen.

 

Het is ook mijn gewoonte om mijn destillaat te verdunnen met gedestilleerd water. Juist om bijsmaakjes te voorkomen. Ik stook vaak wodka, en een goede wodka smaakt naar niets volgens mij. Wodka is Russisch en betekent watertje. Woda of voda = water, wodka of vodka = watertje (verkleinwoord). En mijn vergiste appelsap smaakt uitstekend naar appels, beter als die gele meuk die je in de winkel koopt.

 

Ik stook op aardgas.

En dat alcohol bij 78 graden verdampt is wel waar natuurlijk, maar ik stook nooit pure alcohol. Als het puur was hoefde ik het niet te stoken. De waarheid is dat bij een eerste stook het percentage in je wash maar iets van 15% is. Dat verhoogt het kookpunt. Bij mij begint de voorloop pas rond de 85 graden. Als ik bij de heads en hearts zit zit ik al dik boven de 90 graden. Pas bij de tweede stook als mijn wash 30-40% is begint de voorloop rond de 80 graden. Die voorloop doe ik niets mee. Het is volgens mij geen methanol, maar het ruikt naar verfverdunner. Dat gaan we niet drinken natuurlijk.

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oké ik heb wodka van 40% omdat ik het met water terug heb gebracht. Nu is t alleen wit geworden, iemand n idee?

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Hoedje, misschien heb je hier wat aan:  http://www.stookforum.nl/thread/wie-weet-wat-er-mis-gaat/

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?