Meldingen
Alles wissen

Niels zijn ketel

Pagina 1 / 3

Berichten: 22
Topic starter
(@niels)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo!

Ik wil mij even voorstellen!
Ik ben Niels, 24 jaar en woon in het oosten van het land.
In het dagelijks leven ben ik machine monteur en lust in het weekend graag een lekkere wodka!
Vanuit deze gedachte ben ik samen met een collega een ketel gaan bouwen, voor de wodka maar ook het technische gedeelte.

Dit is het geworden

Ik heb gebruik gemaakt van een koffie perculator voor de verwarming.
Hiervan heb ik de bovenkant dichtgemaakt en een RVS buis van 650x70 geplaatst als kolom.
De kolom is gevuld met keramische ringen en voorzien van een voorkoeler.

Ik heb nu net ongeveer 25L mash verstookt en ben nu in het bezit van alocohol van 93% πŸ™‚
De mash heb ik gemaakt doormiddel van alcotec vodkastar turbo met suiker te gebruiken.

Het enige probleem wat ik heb is dat mijn alcohol meer naar rum neigt dan naar de wodka smaak waar ik naar op zoek ben. Heeft iemand hier nog tips voor? filteren misschien?

Niels

Beantwoorden
37 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb net ook voor de eerste keer 93% alcohol van vodkastar gemaakt en hetzelfde effect, heel erg zoet en een beetje weeΓ―g. Ik heb het nu gefilterd met active kool, de gistsmaak is nu weg maar het is nog wel erg zoet. Ik ga het nog een keer overhalen, en gebruik 500 ml in het begin niet voor de vodka. de rest wel. Dit idee komt van een Amerikaanse site.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ziet er goed uit.gr?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niels, mooi gemaakt je bent een techneut dat kun je wel zien! Om vodka te maken zou je naar 95-96% moeten gaan. Als je smaak aan de vodka overhoud dan kan het zo zijn dat je je cuts niet goed maakt. Dus voorloop en naloop scheiden van het hart dmv. proeven en ruiken. Daar kan veel smaak afwijking zitten.

Er zit ook verschil in de soort turbogist en de hoeveelheid suiker die je in je 25L wash hebt zitten. Hoeveel kilo heb je gebruikt? Ik heb zelf betere ervaring inmiddels met double snake vodka tubogist. Met 6KG suiker.

Om zuivere wodka te maken met redelijke snelheid is je kolom misschien wat aan de korte kant.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens mij hoef je helemaal geen voor- of naloop weg te gooien, immers gaat het om suikerwash + Alcotec Vodcastar Turbo. Vodka is gelijk aan schone alcohol met het verschilΒ dat na het stoken nogΒ een weinigΒ suiker wordt toegevoegd.

Het enige verschil zit hem in héél zuiver water gebruiken bij het stoken.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, gewoon opdrinken die zooi.

En die professionele stokers maar moeilijk doen met heads, harts en tails.

Ik denk niet dat er maar een type alcohol wordt geproduceerd bij het vergisten van een suikerwash.

Nevenproducten van de alcoholische gisting

De afbraak van suiker houdt niet op bij de vorming van ethanol.Β HetΒ natuurlijke eindstadium is azijnzuur en ethylacetaat (velpongeur). OokΒ worden tussenproducten gevormd, die niet allemaal worden omgezet of afgebroken: aceetaldehyde (ook wel ethanal, met de bekende geur van overrijpe appeltjes) bijvoorbeeld.

Aceetaldehyde is een bekend tussenproduct bij de vorming van ethanol. EnΒ bij de afbraak van ethanol door oxidatie, komt de trein weer langs dit tussenstation, op weg naar azijn en ethylacetaat.
Aceetaldehyde is ook de belangrijkste stof, die bij alcoholconsumptie duizeligheid, misselijkheid en braken veroorzaakt.

Tijdens de gisting worden door de gistcellen ook geringe hoeveelheden sulfiet gevormd (tot naar schatting 10 mg/L).

http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14&page=219&student=1106

Iemand met een scheikunde opleiding hier?

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-arbeidsomstandigheden/aceetaldehyde-0

Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beoordeelt de Gezondheidsraad de kankerverwekkende eigenschappen van stoffen waaraan mensen op hun werk worden blootgesteld. De beoordeling is uitgevoerd door de Subcommissie Classificatie van kankerverwekkende stoffen van de Commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen. In dit advies heeft de commissie aceetaldehyde beoordeeld. Zij is van mening dat de stof beschouwd moet worden als kankerverwekkend voor de mens

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aceetaldehyde

Gezondheidsaspecten

Aceetaldehyde is de voornaamste metaboliet van ethanol; vele negatieve effecten van ethanol worden toegeschreven aan aceetaldehyde. Aceetaldehyde zelf wordt voornamelijk in de lever gemetaboliseerd tot azijnzuur met behulp van het enzym aldehydedehydrogenase. Aceetaldehyde is de stof die bij overmatige alcoholconsumptie misselijkheid en/of braken veroorzaakt.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Puur mijn praktijk ervaring met distilleren van een suikerwash: eerst 5x 100ml appart opvangen en eraan ruiken.

Ruikt het naar aceton dan wil je het er niet in hebben.

Zo gauw als dit verdwijnt ben je van de meest vluchtige delen af.

Nu ga ik altijd per 500ml opvangen, en zo kan ik bepalen wat er wel en niet in gaat.

Succes allemaal, ik zou zeggen ga ervaring opdoen en neem verstandige keuzes.

Met logisch nadenken ben ik altijd ver gekomen.

Dit is mijn manier, hoe jij het wilt doen bepaal je zelf.

Succes.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben het met je eens Techneut, op de buitenlandse forums is het zelfs geen discussie.

Weet iemand hoe het komt dat er zo'n zoete smaak aan de alcohol zit ? Kan het zijn dat het meekomt als de suikerwash niet geheel is uitgegist ?

Β 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Betweter, met alle respect, je slaat de plank finaal mis.

Als jij voorloop, naloop, en suiker in je wodka doet moet je zelf weten maar dat is allemaal niet de bedoeling. De bedoeling is dat je een en ander gaat scheiden. Buiten het theoretiesche verhaal wat hierboven keurig is geplaatst is er ook nog smaak.

Waarom weet ik dat, ondanks dat ik nog maar net kom kijken? Ik kan met mijn kolom zeer goed de verschillende fracties van elkaar scheiden. Nadat de kolom een half uur gestabiliseerd heeft, tap ik rustig de voorloop af. In deze voorloop zitten de vluchtige en scherp ruikende stoffen. Dit stinkt naar aceton, verf afbijt en terpentine. Dit gebruik ik om de BBQ mee aan te steken, niet om in de wodka te doen!

De naloop is niet de moeite waard om nog uit de ketel te stoken, dat kiep ik met keteloverblijf en al weg. Voor de whisky zit er nog wat smaak in de naloop die je wellicht kunt toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@niels)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor je compliment! Ik vind naast het stoken het bouwen ook erg leuk!

Ik heb 6Kg suiker gebruikt zoals aangegeven op de verpakking en netjes gewacht tot het waterslot niet meer bewoog (9 dagen)

De cuts kan ik goed van elkaar scheiden heb ik het idee, mede omdat ik de temperatuur van de ketel regel door een PT100 uiterst boven in de kolom met een PID regeling.
Maar ik moet zeggen dat ook de voorloop niet echt een smerige smaak heeft.

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@niels)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De definitie van wodka is volgens Wikipedia zuivere alcohol met water, dus dat zouden wij perfect moeten kunnen stoken toch?

Ik ben benieuwd of het rum achtige / fruitige er af gaat als we het destilaat gaan filteren!

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@niels)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor jullie antwoorden!
Ik ben benieuwd of het fruitige / rum achtige er af is als we het destilaat gaan filteren.

Ook kan ik nog proberen het destilaat aan te lengen en nogmaals te destileren!

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niels, het fruitige komt denk ik van de "heads" Heads komt na de voorloop en proeft een beetje zoet/bloemig/fruitig. Dit verzamel je in potjes totdat die smaak weg gaat, dan verzamel je het hart welke deze smaak niet heeft. Heads kun je de volgende stook weer toevoegen om er nog wat uit te halen.

Of in je wash zat nog suiker dat nog niet helemaal was vergist. Hoeveel suiker heb je gebruikt en hoelang gegist en bij welke temperatuur?

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor een (puur) suiker beslag hoeft dat ook niet dacht ik.

Β 

Owja...welkom. Veel pleizer hier.

Mooie kolom zeg.

Β 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?