Meldingen
Alles wissen

Zelf bouwen

Pagina 2 / 2

Berichten: 86
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kijk mijn ogen uit, goed dat ik even in Beverwijk was oud koper pot gekocht van oud vrouwtje geweest 😉 zat al te denken om de 10 liter door te zagen en de helft op 40 liter boiler te zetten wat ik nu zie werkt ook wel denk ik  nu de rest nog verzamelen. iedereen bedankt voor jullie reacties  dat maakt deze forum toch weer top.

Grt

Peet

Beantwoorden
Berichten: 86
 Peet
Topic starter
(@peet)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat klein potje heb ik gister op de zwarte markt gekocht vermoed dat die te groot is voor de 10 liter boiler hier weet de prijzen ook maar goed . maar die tien liter door zagen en op de 40 liter te zetten kan je volgens mij geen fijn stoker te  maken lijkt mij wat vinden jullie ?

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@peet als je rekening houd met de goede hoogte verhouding zou je zeker de 10 liter kunnen gebruiken om een hoed te maken voor de 40 liter ketel.  Natuurlijk kun je ook een finale overhaal daar mee doen ( fijnstook ).

Het is alleen niet een configuratie voor een neutraal te destilleren.

Let op verhouding zodat je een goede flow krijgt ! 

Beantwoorden
(@jeroenhuene)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 16

@robbert hoe weet je of je goede flow hebt? 
heb ook van wat oud ijzer wat gemaakt, eigelijk wil nog grootere ketel hebben maar lijkt we of er goud in die boilers zit..

1714454702-1ABF21C1-6274-4A4B-803D-31A4AE4F2DF7.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@jeroenhuene druk of onderdruk , koude bruggen, teveel of te weinig energie / warmte toevoer  , warmte geleiding materiaal , oppervlakte kooknat , stijghoogte  , terug condensatie , te veel wervelingen of juist  , trek ( schoorsteen effect )kunnen allemaal invloed hebben op het evenwicht in de ketel  dus ook  opbrengst , stook tijd, smaak infusie, of juist het schonen van de alcohol. 

Ik zie soms verhalen tegenkomen dat mensen een heledag bezig zijn met een enkele overhaal van 25 liter . Dat een ketel slechts met enkele druppels per minuut kan lopen om een schone alcohol te krijgen. 

Druk metingen, debiet meeting , temperatuur schalen kunnen een inzicht geven en er zijn boeken met  honderden pagina's van berekeningen voor een ketel. Theoretisch heel leuk maar in praktijk moet een ketel geleidelijk op themeratuur komen maar dat mag niet een halve dag duren . 

In praktijk 80 tot honderd liter ongeveer 1u 45 min tot 2 U 30 min opwarm tijd en 2/3 tot zelfde tijd zou de stook ook klaar moeten zijn .

De ketel zo na de opwarming tot ongeveer 85 tot 90 % van de opbrengst vrij constant in warmte en percentage moeten blijvn en daarna  snel " instorten. " Themp ophoog en smaak weg  "  druk op uitstroom mag niet oplopen . Of nu en dan stokken.  Een te zware pakking , te grote koude bruggen , niet voldoende vermogen/ warmte kan voor flooding zorgen.  Te weinig vermogen slechte stroom en smaak infusie.  

Ook kan een ketel bij verkeerde bouwvorm of foute warmte verdeling te hoge flow krijgen / trek / schoorsteen werking en je krijgt dan schrale smaak vorming of als het op schone alcohol zou gaan juist te weinig terug condensatie.

Dus een mooie ketel , ingewikkelde wil niet altijd zeggen dat het apparaat goed werkt.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?