@jeroenhuene druk of onderdruk , koude bruggen, teveel of te weinig energie / warmte toevoer , warmte geleiding materiaal , oppervlakte kooknat , stijghoogte , terug condensatie , te veel wervelingen of juist , trek ( schoorsteen effect )kunnen allemaal invloed hebben op het evenwicht in de ketel dus ook opbrengst , stook tijd, smaak infusie, of juist het schonen van de alcohol.
Ik zie soms verhalen tegenkomen dat mensen een heledag bezig zijn met een enkele overhaal van 25 liter . Dat een ketel slechts met enkele druppels per minuut kan lopen om een schone alcohol te krijgen.
Druk metingen, debiet meeting , temperatuur schalen kunnen een inzicht geven en er zijn boeken met honderden pagina's van berekeningen voor een ketel. Theoretisch heel leuk maar in praktijk moet een ketel geleidelijk op themeratuur komen maar dat mag niet een halve dag duren .
In praktijk 80 tot honderd liter ongeveer 1u 45 min tot 2 U 30 min opwarm tijd en 2/3 tot zelfde tijd zou de stook ook klaar moeten zijn .
De ketel zo na de opwarming tot ongeveer 85 tot 90 % van de opbrengst vrij constant in warmte en percentage moeten blijvn en daarna snel " instorten. " Themp ophoog en smaak weg " druk op uitstroom mag niet oplopen . Of nu en dan stokken. Een te zware pakking , te grote koude bruggen , niet voldoende vermogen/ warmte kan voor flooding zorgen. Te weinig vermogen slechte stroom en smaak infusie.
Ook kan een ketel bij verkeerde bouwvorm of foute warmte verdeling te hoge flow krijgen / trek / schoorsteen werking en je krijgt dan schrale smaak vorming of als het op schone alcohol zou gaan juist te weinig terug condensatie.
Dus een mooie ketel , ingewikkelde wil niet altijd zeggen dat het apparaat goed werkt.