Is grotere diameter altijd beter of maakt dat niet uit? Ik wil koelen met koperen buis over buis..ben naam even kwijt water van onder naar boven dus buis van 15 mm met daaroverheen een buis van 22 mm
kan hoger altijd of wordt smaak dan toch minder?
je bedoeld een liebig koeler . Dat word vaak gebruikt 15 mm of 12 met 22 mm mantel en werkt goed . Een grote diameter van kolom heeft meer oppervlakte waarop stoffen kunnen condenseren en je kan er makkelijker een vulling in kwijt. dus schoner de alcohol . nadeel is bij een grotere en hogere kolom moet de damp hoger stijgen en heb je meer energie nodig en zou je hogere temperaturen onderin krijgen .
p.s. Volgens de oude ” bouw beschrijvingen ” is op hals van vat een Helm of kolom hoogte 23 -Tot 31,5 inch Gebruikelijk . bij een ketel met inhoud tot 22,02 imperial gallon . dus zeg maar 60 cm op 100 liter ketel .
31,5 inch komt met 80 cm overeen .
23inch bij 1,5 inch en 31,5 bij 2,5 inch.
Ok dank voor je reacties tot nu toe Robbert. Toch nog even over de diameter en condenseer oppervlak....het is toch de bedoeling dat het gaat condenseren in het pijpje wat gekoeld wordt.....wat in de rechte pijp condenseert gaat terug de ketel in zou ik zeggen en is dus nutteloos. Nu ben ik niet gehinderd door 3nige kennis vah het proces haha dat scheelt. Ik leer graag dus jaak me wijzer
De alcohol koel je terug van damp naar vloeistof in de liebig koeler . maar voor de alcohol in de brug komt naar jou koeler wil je ssmaak , geur en vervuilig kwijt uit de stijgende damp . de alcohol verdampt bij 78,3 graden en dat is wat je alleen wil opvangen . bij verwarmen van de vloeistof komen er diverse stoffen vrij op diverse temperaturen . onder in vloeistof begint bij ongeveer 36 gr al stoffen vrij te komen en de vloeistof temp kan tot 98 graden oplopen tijdens distilleren in jou ketel . de diverse stoffen /dampen hebben ook diverse condenserings temperaturen . dus in de kolom ga je op verschillende hoogte condens neerslag krijgen van diverse stoffen ." fragmenteren" van de stoffen.
Ok dus voor whisky en schnapps, smaak belanrijk, dan kort rechte buis 30 cm, voor schone alcohol, zo weinig mogelijk smaak 80 - 100 cm
wanneer je smaak vanuit de ketel wil stoken zoals whiskey, Slivovic , snaps kun je het beste een helm gebruiken of kolom van +- 10 tot 12 inch . zeg maar 30 cm .
voor schone alcohol i.d.d. hoger kolom .
Klopt niet helemaal... Hoel lager de concentratie alkohol, hoe hoger de temperatuur in de ketel ( er zit immer een steeds hoger gehalte aan water ) . De keteltemperatuur loopt dan op tot max 100 graden . auto ketels schakelen zich rond die temperatuur automatisch uit..
Het is wel een werkje om die zooi eraf te krijgen ? Iemand tip om de ketel mooi te krijgen straks? Poetsen of niet?
Eerst schuren met fijn schuurpapier b.v. korrel 240 en daarna met polijst schijf op boormachine en polijst pasta . Je kan hem hoogglans krijgen . maar je blijft poetsen . Je kunt hem ook lichtelijk oppoetsen en patineren met ammoniak .
Nou hij is er redelijk mooi onder vandaan gekomen. De volgende uitdaging. .... de bodem is rond. Ik wil met verwarmingsplaat gaan werken dus het bes5 is dan vkakke bodem. Omdat ik niet zomaar aan het slaan wil gaan met kans op scheuren? Of totaal vernielen ? hoe ga ik het beste te werk?
met een bolkop hamertje sla je vanuit het midden in cirkeltjes de bodem rustig naar binnen . zodra je een ruime cirkel hebt zet je hem rechtop en kijk je of de " ring " aardig vlak staat . en klop je nog wat bij .
eerste helft van mijn ketel is ook gedaan . morgen de andere kant