Meldingen
Alles wissen

Antwerps stoofvlees? Hulp van Belgische leden 🙂

Pagina 1 / 5

Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Patatje stoofvlees, dat kennen wij in nederland ook. In onze snackbar/frietkot/frituur halen ze dat uit een blik... wij hollanders staan niet bekend om onze lekkere frieten. Onze zuiderburen daar in tegen wel. 

Als ik een restje hachee over heb bak ik de volgende dag friet voor een echt (hollands) patatje stoofvlees.

Maar nu hoor ik graag van onze belgische forumleden hoe jullie in belgie nou het echte antwerps stoofvlees maken, zodat wij hollanders nou ook eens een echte frieten met stoofvlees kunnen eten.

Wie heeft het ultieme recept?

 

Oh ja, hollanders noemen friet ook wel patat, dat gebruiken jullie in belgie ook weer als naam voor aardappel toch? Friet en patat betekent hier hetzellfde en de benaming wordt door elkaar heen gebruikt 🙂 dit om verwarring te voorkomen ?

Beantwoorden
77 reacties
Raymond
Berichten: 445
Registered
(@raymond)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden
  • 1,5 kg sukade in stukjes van 5 cm gesneden
  • 4 eetlepels boter
  • 3 uien, grof gesneden
  • 1 flesje bier van 375 ml (bijvoorbeeld La Chouffe of abdijbier zoals Leffe)
  • 3 eetlepels bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel mosterd gesmeerd op 1 boterham
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Bakje champignons

Bereiding

  1. Dep de sukade droog met keukenpapier en bestrooi deze rijkelijk met zout en peper.
  2. Neem een braadpan met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur. Kleur de stukjes sukade  en de champignons in de boter en haal ze weer uit de pan.
  3. Voeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en doe de uien erbij met een halve theelepel zout. Laat dit 15 minuten bruinen. Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt (ongeveer 2 minuten).
  4. Roer de bouillon in de braadpan, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg bier, tijm, laurier, de eetlepel bruine suiker en het gebruinde vlees toe met de vrijgekomen jus. Breng het geheel aan de kook.
  5. Zet het vuur lager, leg de boterham met mosterd (mosterdkant omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de braadpan en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees goed gaar is. Langer sudderen kan ook, als u de saus wat dikker wilt. Roer zo nu en dan over de bodem om aanbakken te voorkomen.
  6. Verwijder de tijm en laurier en serveer het stoofvlees op grootmoeders wijze met lekkere frieten en mayonaise. Natuurlijk zet u een extra flesje bier op tafel!
  7. je kan er vanzelf alles bij verzinnen Paprika aubergine knolselderij noem maar op.

 

Beantwoorden
OTB
Berichten: 4
 OTB
Registered
(@otb)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Beantwoorden
firewalker
Berichten: 188
Registered
(@firewalker)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

klinkt heerlijk ben groot van belgisch eten. nou heb ik ook nog een vraag... wat voor ras aardappel gebruiken de belgen om friet te maken. en is er nog een speciale manier voor om deze net zo lekker te maken?

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij deze ga ik het proberen. Dit soort gerechten zijn meestal een dag later het lekkerst, dus morgen een frietje stoofvlees ?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 198

@stookforum precies. En als je nou dat stoofvlees gaat wecken dan wordt allemaal nog lekkerder. In de bokalen, gestockeerd in een koele berging, gaan alle ingredienten verder marineren, smaken evolueren en vermengen. Net als het lageren van onze stooksels.

Het extra werk om de hoeveelheden uit het recept met 3 of 4 te vermenigvuldigen weegt niet op tegen het gemak achteraf. Als je uit je voorraadkast dergelijke kant en klare maaltijd kan halen, bokaal open en opwarmen dan kan je na een lange werkdag / stookdag toch lekker en gezond eten zonder veel poespas.

Zo maak ik ook varkensgebraad, in grove stukken gesneden, rauw in bokalen. Flink aanduwen tot aan de vulrand en dan thijm, laurier, jeneverbessen en kruidnagel er bovenop. Bokalen dicht, zonder vocht toe te voegen en 2 tot 3 uur in de steriliseerketel. Resultaat, een allround basis voor lekkere schotels. Kan je afwerken met curry, room, cocosmelk, whatever en in combinatie met rijst, aardappelen, friet in no time een lekkere maaltijd op tafel toveren.

Yammmm

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vraag aan onze Belgische leden, hoort het er zo uit te zien? Nu een paar uur wachten tot het klaar is 🙂

Beantwoorden
Jan2
Berichten: 41
 Jan2
Registered
(@jan2)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Na me eerst voorgesteld te hebben, is het tijd denk ik om een bijdrage te leveren (want al veel info hier gevonden, dus ik geef graag iets terug aan de moderator). Bovenstaand recept van Raymond lijkt me overigens super ....

De vraag was : het ultieme Antwerpse stoofvlees.  Wel, als Antwerpenaar ga ik (a-typisch) voor het ultieme recept verwijzen naar een West-Vlaams recept, weliswaar van een sterrenchef.

Nota : antwerpenaren denken het altijd beter te weten, zelfs al gaat het niet over Antwerpen, en in zekere zin is dit schrijven het bewijs. 

 

Dus: in essentie zijn er 2 dingen in deze "ultiem" denk ik (en de meeste van mijn gasten) :

  1. maak je eigen Fond/runderbouillon ipv blokjes 
  2. gebruik varkenswangen ipv runds-stoofvlees

Verder is het recept quasi idem als Raymond, ik maak het regelmatig zelf en heb geen uitgeschreven versie, dus indien interesse, laat het weten en ik schrijf het hier, inclusief de fond want dat maakt echt wel het verschil

(weet niet of er een mail wordt gestuurd bij antwoord, dus het kan even duren)

Groet, jan

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als fervent hobbykok zou ik het recept wel willen hebben. Lijkt me erg lekker.

Beantwoorden
Jan2
Berichten: 41
 Jan2
Registered
(@jan2)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank je wel Munckerik,

geef me aub een dag, want nu T500 1 keer stook proeverij (niet echt ok)

gr jan

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5133
Moderator
(@munckerik)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb geduld 😉

Succes met de T500 stook.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

het zal al wel op ge eten zijn onder tussen, ziet er goed uit. 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het was echt heel lekker. Ik ga dit vaker maken. Alleen de kinderen wilden gewoon mayonaise bij de frieten en hebben dit een andere dag met aardappels gegeten ? stelletje cultuurbarbaren die kinderen haha ik heb er in ieder geval van genoten.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1213
 dumo
Registered
(@dumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je kunt alsnog mayonaise eten op uw frieten, ik ben er ook niet voor dat mijn frieten wak worden door de saus ik leg mijn vlees met weinig saus aan de enen kant van mijn bord en dep dan mijn frieten in de saus, voor de kinderen kun je eens proberen als ze het vlees graag eten alleen de blokjes vlees er uit vissen en dan mayonaise op de frieten dan kunnen ze alles apart eten, en kunnen jullie lekker stoofvlees met frieten eten

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb runder fond uit de supermarkt gebruikt als basis en nog wat tabletten erbij. Dan heb je in het hele gerecht verder ook geen zout meer nodig. Fond zelf maken gaat heel veel tijd in zitten. Het is wel fijn als je veel fond maakt om dat in gelijke porties in te vriezen, daar gebruik ik de bakjes van de chinees voor 🙂 

 

Varkensvlees heb ik niet aan gedacht trouwens. Nu ik daar aan denk herinner ik me weer dat ik eens in duitsland een vleespakket voor Goulash heb gekocht en daar zat alleen maar varkensvlees in. Dat was heerlijk geworden. Ik maakte dat ook altijd van rundvlees. Het proberen dus zeker waard!

 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6588
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. ik heb de varkenswangen even opgezocht want dat ligt hier niet in de supermarkt. Maar je kunt het bestellen. Deze zaak ken ik goed, ze sturen het vlees op in een thermobox met droogijs er in, dat werkt fantastich. Gewoon met postnl!

https://www.meerdanvlees.nl/shop/search?q=varkenswangen

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?