Patatje stoofvlees, dat kennen wij in nederland ook. In onze snackbar/frietkot/frituur halen ze dat uit een blik... wij hollanders staan niet bekend om onze lekkere frieten. Onze zuiderburen daar in tegen wel.Â
Als ik een restje hachee over heb bak ik de volgende dag friet voor een echt (hollands) patatje stoofvlees.
Maar nu hoor ik graag van onze belgische forumleden hoe jullie in belgie nou het echte antwerps stoofvlees maken, zodat wij hollanders nou ook eens een echte frieten met stoofvlees kunnen eten.
Wie heeft het ultieme recept?
Â
Oh ja, hollanders noemen friet ook wel patat, dat gebruiken jullie in belgie ook weer als naam voor aardappel toch? Friet en patat betekent hier hetzellfde en de benaming wordt door elkaar heen gebruikt 🙂 dit om verwarring te voorkomen ?
- 1,5 kg sukade in stukjes van 5 cm gesneden
- 4 eetlepels boter
- 3 uien, grof gesneden
- 1 flesje bier van 375 ml (bijvoorbeeld La Chouffe of abdijbier zoals Leffe)
- 3 eetlepels bloem
- 500 ml runderbouillon
- 4 takjes verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel mosterd gesmeerd op 1 boterham
- 1 eetlepel bruine suiker
- Bakje champignons
Bereiding
- Dep de sukade droog met keukenpapier en bestrooi deze rijkelijk met zout en peper.
- Neem een braadpan met dikke bodem en verwarm hierin 2 eetlepels boter op een middelhoog vuur. Kleur de stukjes sukade  en de champignons in de boter en haal ze weer uit de pan.
- Voeg 2 eetlepels boter toe, zet het vuur lager en doe de uien erbij met een halve theelepel zout. Laat dit 15 minuten bruinen. Voeg de bloem toe en roer tot de uien gelijkmatig bedekt zijn en de bloem lichtbruin kleurt (ongeveer 2 minuten).
- Roer de bouillon in de braadpan, schraap het aanbaksel op de bodem los en voeg bier, tijm, laurier, de eetlepel bruine suiker en het gebruinde vlees toe met de vrijgekomen jus. Breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur lager, leg de boterham met mosterd (mosterdkant omlaag) op het vlees, doe een deksel half over de braadpan en laat 2 tot 3 uur sudderen tot het stoofvlees goed gaar is. Langer sudderen kan ook, als u de saus wat dikker wilt. Roer zo nu en dan over de bodem om aanbakken te voorkomen.
- Verwijder de tijm en laurier en serveer het stoofvlees op grootmoeders wijze met lekkere frieten en mayonaise. Natuurlijk zet u een extra flesje bier op tafel!
- je kan er vanzelf alles bij verzinnen Paprika aubergine knolselderij noem maar op.
Â
klinkt heerlijk ben groot van belgisch eten. nou heb ik ook nog een vraag... wat voor ras aardappel gebruiken de belgen om friet te maken. en is er nog een speciale manier voor om deze net zo lekker te maken?
Bij deze ga ik het proberen. Dit soort gerechten zijn meestal een dag later het lekkerst, dus morgen een frietje stoofvlees ?
Vraag aan onze Belgische leden, hoort het er zo uit te zien? Nu een paar uur wachten tot het klaar is 🙂
Na me eerst voorgesteld te hebben, is het tijd denk ik om een bijdrage te leveren (want al veel info hier gevonden, dus ik geef graag iets terug aan de moderator). Bovenstaand recept van Raymond lijkt me overigens super ....
De vraag was : het ultieme Antwerpse stoofvlees. Â Wel, als Antwerpenaar ga ik (a-typisch) voor het ultieme recept verwijzen naar een West-Vlaams recept, weliswaar van een sterrenchef.
Nota : antwerpenaren denken het altijd beter te weten, zelfs al gaat het niet over Antwerpen, en in zekere zin is dit schrijven het bewijs.Â
Â
Dus: in essentie zijn er 2 dingen in deze "ultiem" denk ik (en de meeste van mijn gasten) :
- maak je eigen Fond/runderbouillon ipv blokjesÂ
- gebruik varkenswangen ipv runds-stoofvlees
Verder is het recept quasi idem als Raymond, ik maak het regelmatig zelf en heb geen uitgeschreven versie, dus indien interesse, laat het weten en ik schrijf het hier, inclusief de fond want dat maakt echt wel het verschil
(weet niet of er een mail wordt gestuurd bij antwoord, dus het kan even duren)
Groet, jan
Als fervent hobbykok zou ik het recept wel willen hebben. Lijkt me erg lekker.
Dank je wel Munckerik,
geef me aub een dag, want nu T500 1 keer stook proeverij (niet echt ok)
gr jan
Ik heb geduld 😉
Succes met de T500 stook.
het zal al wel op ge eten zijn onder tussen, ziet er goed uit.Â
Het was echt heel lekker. Ik ga dit vaker maken. Alleen de kinderen wilden gewoon mayonaise bij de frieten en hebben dit een andere dag met aardappels gegeten ? stelletje cultuurbarbaren die kinderen haha ik heb er in ieder geval van genoten.
Je kunt alsnog mayonaise eten op uw frieten, ik ben er ook niet voor dat mijn frieten wak worden door de saus ik leg mijn vlees met weinig saus aan de enen kant van mijn bord en dep dan mijn frieten in de saus, voor de kinderen kun je eens proberen als ze het vlees graag eten alleen de blokjes vlees er uit vissen en dan mayonaise op de frieten dan kunnen ze alles apart eten, en kunnen jullie lekker stoofvlees met frieten eten
Ik heb runder fond uit de supermarkt gebruikt als basis en nog wat tabletten erbij. Dan heb je in het hele gerecht verder ook geen zout meer nodig. Fond zelf maken gaat heel veel tijd in zitten. Het is wel fijn als je veel fond maakt om dat in gelijke porties in te vriezen, daar gebruik ik de bakjes van de chinees voor 🙂Â
Â
Varkensvlees heb ik niet aan gedacht trouwens. Nu ik daar aan denk herinner ik me weer dat ik eens in duitsland een vleespakket voor Goulash heb gekocht en daar zat alleen maar varkensvlees in. Dat was heerlijk geworden. Ik maakte dat ook altijd van rundvlees. Het proberen dus zeker waard!
Â
P.s. ik heb de varkenswangen even opgezocht want dat ligt hier niet in de supermarkt. Maar je kunt het bestellen. Deze zaak ken ik goed, ze sturen het vlees op in een thermobox met droogijs er in, dat werkt fantastich. Gewoon met postnl!
https://www.meerdanvlees.nl/shop/search?q=varkenswangen
Â