Meldingen
Alles wissen

Benedictine


Robbert
Berichten: 10610
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Recept voor 5 liter Benedictine.

3,25 liter alcohol .

10 gr munt , 1 gr nootmuskaat , 0,5 gr saffraan  , 10 gr melisse , 15 gr lindebloesem  , 1 gr kruidnagel ,

5gr koreander ,  10 gr angelica wortel , 5 gr arnica bloem , 5 gr kalmoes , 25 gr kadamom ,1,5 gr kaneel .

De kruiden 4 a 5 dagen laten trekken op de alcohol.

1/2 deel distileren .

na distileren beide delen samen voegen , 

1,25 liter suikersiroop toevoegen .

hierna 75 ml glycerine toevoegen .

aanvullen met water tot 5 liter .

drank enkele weken laten rijpen .

Beantwoorden
46 reacties
21 Reacties
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert Proost

1699819512-IMG_3902.jpeg
Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 133

@mana Hoe smaakt die tov de Benedictine in de winkel?

 

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@moonshiner79 Als je deze gaat vergelijken met de DOM Benedictine dan zal deze je niet smaken. Het is een kruidig drankje met in mijn geval een iets scherpe smaak. 
Persoonlijk vind ik hem lekker, alhoewel ik wel denk dat hij meer in balans kan zijn. 
Dat is een aandachtspunt voor de volgende keer.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@mana de 3.25L  alcohol hoeveel procent heb je gebruikt? Deze lijkt mij namelijk ook leuk eens te proberen met de alquitara

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@murmillo ik dacht dat ik 62% had gebruikt. Als ik dat terug reken naar 5 liter zit ik op een percentage van rond de 40%

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@mana bedankt voor je reactie. Eerder bij dergelijke recepten was het rond de 80% die ik las. Ik ga er eens mee aan het vogelen. Erg leuk om te gaan proberen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@mana alles behalve de arnicabloem.

 

1700057169-20231115_150547.jpg
Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@murmillo Altijd een goed begin, de kruiden in een kom te zien liggen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@mana heb je een privé berichtje gestuurd.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@mana alles binnen en ingezet. Ben benieuwd.

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@murmillo ik ben benieuwd. 
bij mij thuis ben ik de enige die het lekker vind.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@mana ik hoop dat ik de zelfde mooie kleur als jouw versie krijg. Ben erg benieuwd.

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@murmillo Volgens mij krijg je die vanzelf door de gebruikte kruiden. 
Zelf morgen beginnen met 5L Eau de Gorge afstoken.

1700682542-IMG_3907.jpeg
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@mana ziet er super uit. Word mijn volgende project!

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@murmillo heb je die bloem al gevonden?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@rinus55 uiteraard. 2 versies zelfs. Beiden komen as week.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@mana 80% !!

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert In mijn aantekeningen staat dat ik toen 60% heb gebruikt. 
Ik zal dit bij het recept erbij zetten. 

Weet jij wat het percentage doet met smaak? Zou er een groot verschil zitten tussen 60% en 80%?

Beantwoorden
(@niettemin)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 11

@robbert waarom voeg je glycerine toe?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@niettemin glycerine geeft mond gevoel . Maakt dat smaken meer blijven hangen.  Rondere smaak.

@mana    Dom is een van de vele Benedictus. Er zal altijd iets in smaak verschillen . 

Gebruiken je zelfde alcohol en type stookketel , zelfde leverancier van kruiden en zelfde man achter de ketel met zelfde stook methode en ook zelfde waterhardheid dan zal lukken een exacte kopie te krijgen . 

En hoe lang en hoe laat je rijpen

 

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@robbert het kopiëren van een drank is niet mijn doel. Ik wil graag een lekker drankje maken en deze kunnen reproduceren. 
Ik ben dankbaar voor de recepten die hier in het forum gedeeld worden, dat geeft mij handvatten om eens te experimenteren.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2818
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vanavond een glas geprobeerd van de benedictine, werkelijk heerlijk. 

(Glas is vol voor de foto...)

 

1706995177-IMG-20240203-WA0021.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@murmillo cheers .!

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@robbert thnx ! Mede dank van de buurman.

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@murmillo Proost.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vanavond de Dom geproefd na een weekje rijpen in fles. Erg lekker geworden.

Wel een tip: als je échte saffraan gebruikt, dus het heftige (superdure) spul uit Iran, Afghanistan of Saudi-Arabië, dan is de smaak daarvan té heftig en krijg je een te dominante saffraan-smaak in de Dom.

Ik heb Iraanse gebruikt en ik ga de volgende ronde de hoeveelheid saffraan halveren.

Ik heb trouwens alcohol van omstreeks 40% gebruikt en dat ging prima. Alleen dan niet suikerwater toevoegen, maar alleen suiker en dan afregelen op 40% na toevoeging van het gedestilleerd stuk.

En dankzij aromalifestyle.nl ook de bijzondere ingrediënten gevonden, zoals Arnica en kalmoes.

En verse munt uit de tuin gebruikt...

En tot slot: recept werkt ook prima, als je 'em in z'n geheel halveert.

Beantwoorden
4 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@uridium dat is bijzonder. Ik heb nu 25liter van dit recept gemaakt. En niet 1 keer heb ik een dominante of vervelende saffraan smaak ervaren. Ik maak het recept in versies zoals hier is beschreven en zet het lang te rijpen. Het staat opgeslagen in 5 liter flessen in de kelder.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@murmillo ik heb wat saffraan van mijn schoonzus uit Iran en dat is behoorlijk sterk. Alles je wat wil proberen?

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@rumo lijkt me prima rumo. Ik heb net naar aanleiding van dit topic een glaasje gepakt van 1.5 jaar oud... zo zacht en lekker

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@murmillo geloof het graag, wij zijn vaak wat te ongeduldig, maar van de fabriek naar de winkel  kan ook wel een paar jaar duren.

Stuur maar bericht als je wat vers saffraan wil.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik vroeg me nog wel af, wat het 'rijpen' in dit recept inhoudt... gewoon het gefilterde 'schone' resultaat een tijd lang wegzetten in het donker, of is het 'met de kruiden er nog in' nog weken laten staan?

Ik heb 2 soorten saffraan, 1x van een goede vriend uit Saudi-Arabië en 1x van een bevriend gezin uit Iran. Bij heel veel recepten waar saffraan in moet, merk ik steeds weer, hoe idioot sterk de saffraan is, die ik hier heb. Niet dat ik het vervelend vind... het is heerlijk! Maar wel dominant qua smaak, en dat vind ik zonde van al die heerlijke andere kruiden. Want dit is een heel tof recept! Dus ik ga 'em gewoon nog een keer maken, met wat minder saffraan...

Beantwoorden
2 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@uridium hele toffe reactie. Zou ik wat van jouw saffraan mogen proberen?

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@murmillo Tuurlijk. Als je me een PB stuurt met je adres, dan stuur ik je per post een paar draadjes van elke soort.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je goede saffraan hebt kun je ook de saffraan tussen bakpapier leggen.  Dan met heet strijkijzer dit persen zodat je de olie eruit krijgt.  Dan de olie van bakpapier schrappen en met wat alcohol verdunnen. 

Zo kun je makkelijk het als tinctuur gebruiken . 

(Saffraan likeur maken is dan zeer makkelijk )

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2818
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag met saffraan uit Iran!

1740737668-20250228_111251.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@murmillo Zal eens tijd worden 😆 maar ik ben er zelf ook nog niet aan toe gekomen om dit recept te maken.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@rumo haha hier is net de ziekenboeg weer op de rit. Dus heb mijn handen weer vrij.

Deze en L&L worden weer gemaakt.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 335

@murmillo test u wel de saffraan of het neppe of goede is. Als het in heet water geel  gaat zijn is het nep het moet rood blijven. Saffraan is ook nagemaakt in de handel uit gekleurde meeldraadjes.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@theresa nee ik heb deze van mijn forumvriend Rumo. Ik vertrouw op hem. Wel bedankt voor de tip.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En dan moet het water er omheen geel worden. Dus draadjes rood blijven en geel afgeven.

En een paar draadjes echte saffraan zou genoeg moeten zijn om bijv een grote pan rijst geel te kleuren en op smaak te brengen.

Beantwoorden
3 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 335

@uridium ook de saffraan op markt in Beverwijk is veel nep . In Ljouwert is een winkeltje met oosterse kruiden waar echte saffraan te koop is.

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@theresa Mijn saffraan komt via drie wegen rechtstreeks van de bron. 

1) Een familie uit Afghanistan die nu asiel in Nederland hebben en aan Afgaanse saffraan kunnen komen. Die vind ik zelf het beste.

2) Een Saudische vriend die het voor me meeneemt als 'ie weet daar is. Die daaraan komt uit Iran.

3) Mijn buurvrouw die een huis heeft in Italië, in het gebied waar de Italiaanse saffraan wordt verbouwd. Die is wel oké, maar lang niet zo rijp en krachtig als de Iraanse of Afghaanse.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@uridium echt super leuk!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2818
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag de benedictine met saffraan van @uridium afgemaakt. Voor de rest van mijn leven voldoende nu. Bedankt uridium en rumo. 

 

1744555313-IMG-20250413-WA0023_copy_1080x1920.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@murmillo hoe smaakt het?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2818

@rumo heerlijk! Echt een top recept.

En dat kleurtje!

1744660957-IMG-20250413-WA0036_copy_1080x1920.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?