Recept voor 5 liter Benedictine.
3,25 liter alcohol .
10 gr munt , 1 gr nootmuskaat , 0,5 gr saffraan , 10 gr melisse , 15 gr lindebloesem , 1 gr kruidnagel ,
5gr koreander , 10 gr angelica wortel , 5 gr arnica bloem , 5 gr kalmoes , 25 gr kadamom ,1,5 gr kaneel .
De kruiden 4 a 5 dagen laten trekken op de alcohol.
1/2 deel distileren .
na distileren beide delen samen voegen ,
1,25 liter suikersiroop toevoegen .
hierna 75 ml glycerine toevoegen .
aanvullen met water tot 5 liter .
drank enkele weken laten rijpen .
Vanavond de Dom geproefd na een weekje rijpen in fles. Erg lekker geworden.
Wel een tip: als je échte saffraan gebruikt, dus het heftige (superdure) spul uit Iran, Afghanistan of Saudi-Arabië, dan is de smaak daarvan té heftig en krijg je een te dominante saffraan-smaak in de Dom.
Ik heb Iraanse gebruikt en ik ga de volgende ronde de hoeveelheid saffraan halveren.
Ik heb trouwens alcohol van omstreeks 40% gebruikt en dat ging prima. Alleen dan niet suikerwater toevoegen, maar alleen suiker en dan afregelen op 40% na toevoeging van het gedestilleerd stuk.
En dankzij aromalifestyle.nl ook de bijzondere ingrediënten gevonden, zoals Arnica en kalmoes.
En verse munt uit de tuin gebruikt...
En tot slot: recept werkt ook prima, als je 'em in z'n geheel halveert.
Ik vroeg me nog wel af, wat het 'rijpen' in dit recept inhoudt... gewoon het gefilterde 'schone' resultaat een tijd lang wegzetten in het donker, of is het 'met de kruiden er nog in' nog weken laten staan?
Ik heb 2 soorten saffraan, 1x van een goede vriend uit Saudi-Arabië en 1x van een bevriend gezin uit Iran. Bij heel veel recepten waar saffraan in moet, merk ik steeds weer, hoe idioot sterk de saffraan is, die ik hier heb. Niet dat ik het vervelend vind... het is heerlijk! Maar wel dominant qua smaak, en dat vind ik zonde van al die heerlijke andere kruiden. Want dit is een heel tof recept! Dus ik ga 'em gewoon nog een keer maken, met wat minder saffraan...
Als je goede saffraan hebt kun je ook de saffraan tussen bakpapier leggen. Dan met heet strijkijzer dit persen zodat je de olie eruit krijgt. Dan de olie van bakpapier schrappen en met wat alcohol verdunnen.
Zo kun je makkelijk het als tinctuur gebruiken .
(Saffraan likeur maken is dan zeer makkelijk )
En dan moet het water er omheen geel worden. Dus draadjes rood blijven en geel afgeven.
En een paar draadjes echte saffraan zou genoeg moeten zijn om bijv een grote pan rijst geel te kleuren en op smaak te brengen.
Vandaag de benedictine met saffraan van @uridium afgemaakt. Voor de rest van mijn leven voldoende nu. Bedankt uridium en rumo.