Heb een lekker drankje weten te maken van diepvries blauwebessen/framboos van de AH en woudhoning van de Lidle.
Het recept:
1 liter neutraal (94%)
1 doosje diepvriesfruit blauwe bes/framboos (AH)
½ flesje woudhoning (Lidle)
270 gram kristal suiker
Laat het fruit ontdooien en voeg dit aan de liter neutraal (ik had 94%)
Voeg een half flesje honing toe en laat dit een week staan met elke dag even rustig schudden.
Filter het geheel (ik gebruikte koffiefilters).
Doe 270 gram suiker en een half liter kokend water in een maat beker. Roeren tot de suiker geheel is opgelost(is dan ong. 70ml). Vul daarna aan tot een liter en zet het in de diepvries om af te koelen.
doe er intussen 658ml water bij en het afgekoelde suikerwater. Laat dit even aan elkaar wennen door rustig te schudden. KLAAR..... Gekoeld een erg lekker te drinken borrel van ong.35%.
Groet Mauser
Erg zoet of niet? Recept klinkt wel lekker,gr.Chris.V
Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan maar ik heb het diepvriesfruit laten vergisten (na ontdooien uiteraard) en dan gedestilleerd. Het leverde mij één van mijn beste brandy's op ooit.
mijn recept :
4 kilo diepvriesfruit (bosvruchten)
2 kilo suiker
alles door elkaar blenden/mixen
in de vergistingston aftoppen tot 25l met water
en dan rodewijngist
Klinkt ook goed Skoldt. Dat vergist natuurlijk prima. Lijkt het echt op Brandy? Daar deze normaalgesproken van druiven wordt gemaakt. Nu ben ik fan van alle fruit borrels, dus wil deze ook wel eens maken.
Als je een pasje hebt (of van iemand kan lenen) van Sligro/Makro/Hanos/Hocras dan koop je zakken van 5 of 10 kilo ineens uit de vriescel.
Ik gebruik 'brandy' in de meest algemene betekenis, zijnde een destillaat van een vergiste vloeistof. In dit geval een fruitvergisting. Ik geloof dat jullie dat in Nederland een 'eau-de-vie' noemen(?), een term die we hier (zuiden van vlaanderen) niet gebruiken. Hoedanook, het heeft niks weg van druiven hoor. De bosvruchtensmaak is overvloedig aanwezig. De vergisting van diepvriesfruit was eerder een experiment, maar eentje die meer dan geslaagd is ...
Klopt, hier zouden we het Eau de Vie noemen, maar de naam maakt niet uit, als het maar goed smaakt. En dat doet het zo te lezen! Ik heb al gekeken op de website van de lokale Sligro, en ze verkopen het hier in zakken van 2,5 kilo. Is ook goed te doen. Maar ook zakken met frambozen! Dat wil ik ook wel eens proberen.
Fruitvergisting maakt eigenlijk altijd wel wat lekkers. Ik gebruik vaak appel, maar heb ook peren en pruimen vergist en gestookt. Fruitborrels zijn in de nederlandse winkel bijna niet te koop. Terwijl dat elders in Europa juist heel populair is. Wat niet te koop is moet je zelf maken he ?
Net even mijn notitieboekje erbijgenomen en gezien dat mijn hoeveelheden hierboven niet kloppen. Moet zijn :
6 kilo bosvruchten
4 kilo suiker
mash bevat dan 450gr suiker van de bosvruchten en 4000 gr kristalsuiker, wat je 180 gr suiker per liter mash oplevert, goed voor een potentieel van 10° in je wijn.
Na destillatie zo'n 3l à 60% overgehouden. Verder aangelengd tot 35-40°. Had een kleine 5 liter .... waarvan ik momenteel -na regelmatige kwaliteitscontrole- nog anderhalve liter overhou 🙂
Erg zoet of niet? Recept klinkt wel lekker
De zoetigheid valt mee, daar je toch bijna 3 liter hebt en er maar 270 gram suiker toevoegt. Ik heb de honing er voor het filteren in gedaan. Misschien was dit beter geweest om het na het filteren toe te voegen maar voor het verdunnen. Nu ging het filter telkens snel dicht zitten en denk dat het door de honing komt.