benodigdheden :
1,5 kilo confituren aardbeien.
2 liter zuivere alcohol (+/- 90 procent)
400 gram suiker
2 soep lepels glucose
de rest volgt in het verhaal, want nu doen we eerste de voor bereidingen zoals aardbeien parel maken.het word een lang proces die toch niemand zal maken. (haha)
stap 1) men neemt de sappencentrifuge en men doorhaalt de eerste kilo aardbeien er door. die zetten we op een 1 zuiver alcohol, dus sap en de pulp. deze laten we minimum een week trekken. en doorzeven we deze het sap houden we dan apart, en duwen er zeker geen meer uit. als dit afgezeefd is komen we ongeveer uit op 900 gram pulp.
die pulp doen we in een kom,met daarbij 400 gramsuiker en de twee soep lepels glucose . dit laat ik op een zacht vuur pruttelen omdat ik niet wil dat alle alcohol eruit zou koken. tevens laat ik telkens de soeplepel glucose er van af pruttelen door de hitte want dit is een beetje een kleverige brei om dit helemaal van je lepel te krijgen,dus eigenlijk doe je de glucose erbij tijdens het hitte proces. als deze wat lichtje aan gedikt is doen we deze in bokalen ,en noem ik dit aardbeien parel.
stap 2) op hetzelfde tijd stip als we de aardbeien parel maken gaan we de andere halve kilo aardbeien weken in een week pot. deze snijd ik gewoon door in twee of drie stukken. en zeven we die netjes af als we de aardbeien parel zeven en voegen het sap toe bij het sap van de aardbeien parel. de overschot van de witte aardbeien steken we in de diepvries om ze later toe te voegen aan een sangria of zo . (ik ga volgend jaar toch aardbeien in 12 kleuren kweken dus die zullen niet opvallen, maar ik verlies mijn alcohol ook niet die erin zit )
de volgende benodigdheden :
200 gram bruine suiker x 4
4 dl water x 4
4 dl aardbeien sap (+/- 90 procent) dus van de geweekte aardbeien x 4
2 dl rietsuiker x 4
1 grote soep lepel aardbeien parel x 4
1 soeplepel Arabische gom x 4
(waarom zet ik telkens x 4 ? omdat ik telkens alles samen gevoegd heb en dit vier maal gedaan om samen te gieten in een grote water fles )
1 aardbeien extract van 50 ml deze is waar de bierbrouwers hun bier mee maken.
voeg alle ingrediënten samen in een grote maat beker, en giet dit in een grote emmer of waterfles . herhaal dit vier maal voor je het aardbeien extract toevoegt in de grote fles,pas als laatste voeg je het extract toe en schud je met de fles voor je bottelt .
dit is een likeur die naar confituur smaakt met een volle mond gevoel. ja het is lekker want ik ben mijn flessen af genomen door mijn vrouw, die ze zal serveren op ons 20 jaar huwelijks feest volgende maand .
p.s. : al je alcohol en confituur mengt krijg je dit resultaat heel zeker niet.
ik weet dat er toch niemand dit recept zal maken omdat het omslachtig is,maar ik ben gezegd geweest dat dit zelfs markt waardig is . dus is het goed samen gebracht.
mvg gerdy