Meldingen
Alles wissen

Waarom Filteren?

Pagina 1 / 3

Berichten: 1
Topic starter
(@pimsols)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zie veel recepten voorbij komen maar bijna bij allemaal word er na zo een 4 tot 6 weken alles gefilterd en daarna nog na gerijpt. Waarom filter je is dit (echt) nodig? Zou je alles wat je er in heb gedaan om smaak te geven er ook in kunnen laten zitten? En begrijp ik ook goed dat na het filteren de suikers pas worden toe gevoegd en niet tegelijk met de smaak makers?

sorry voor mijn roekie vragen maar ik wil altijd graag begrijpen waarom ik dingen doe :D.

Beantwoorden
34 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Pim, rijpen(verouderen) maakt de shine nog zachter van smaak. Afhankelijk van de gist die je gebruikt is filteren soms nodig. En als je distillaat klaar is en op drinkbare sterkte is gebracht worden suikers en essenties toegevoegd. Het zogenaamde "huwen"-de stoffen gaan een verbintenis aan- kun je snel fixen door daarna kortstondig je product te koken. Of in weer, zon en wind zetten en proberen er af te blijven. 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik nooit essences . Enige is wel eens natrekken op kruiden bij enkele dranken.
Ik filter eigenlijk nooit .
Indien nodig klaar ik de drank met wat eiwit , vislijm of melk en na bezinken zeef ik de bezinksels of vlokjes met kaasdoek .
Verouderen doe ik door de drank 2 a 3 uren au bain marie op ongeveer 50 - 55 graden te houden . daarna 14 dagen in donker op te slaan . Eventueel dan nog eens herhalen .
In helder glas in vensterbank zetten heeft ook iets verouderend effect .
(met zelfgemaakte gist of bakkers gist heb ik weinig problemen betreft klaren )

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik filter iets zelden.om te verouderen zet ik het buiten,overdag word het warm s’achts koud.ik filter wel als ik het op eiken heb gezet om event verontreinigingen(splintertjes enz.) uit de drank te halen maar dat doe ik met een velletje keukenrol.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tja moeilijker is het niet Chris .
En het verouderen , Ik heb veel buiten gezeten deze zomer , ik keek net in de spiegel ......... mijn hemel ???

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robert,is gewoon het verstand er bij houden,oren ogen,en proeven.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

helemaal eens Chris .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En het vreemde is we krijgen zo meestal de lekkerste drank.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een metertje of automaat kan niet proeven , ruiken en daarop resultaat beoordelen . niet aanpassen op gewenste " sensatie" . Dan is het slechts een aannemelijk gemiddelde .
Lekkerste resultaat is zelf i.d.d. rustig blijven . realistisch denken en de zintuigen laten werken . .

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Elk jaar probeer ik een maandje geen alcohol te drinken wat mij prima bevalt overigens maar ruiken en een paar druppeltjes proeven of mijn creatie lekker is... dat blijf ik natuurlijk wel doen. Geur en smaak blijft iets heel persoonlijks.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Inderdaad smaken verschillen,dat is met eten,drinken parfum,vrouwen,etc.de een vind een fles van €10 lekkerder dan een van €300,ik vind bv.bier vd Aldie lekker,een speciaal biertje is aan mij niet besteed.maar EEN maand niet drinken?

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Door omstandigheden gebruik nogal zware medicijnen en dan s’middags een paar lekkere borrels dus mijn lever komt bij als ik deze een maandje rust geef ?. Maar, probeer dan ook maandje zonder bepaald medicijn dan. Ook dat lukt me dan aardig ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Paardebloem siroop goed voor de lever.ik gebruik gelukkig geen medicijnen,maar ik werk wel preventief aan mijn gezondheid,geef toe drink soms ook een tijd niet,heb ook vaak geen zin in drank.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 619
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je ChrisV, goede tip. Uiteraard probeer ik zo gezond mogelijk te leven en ook met wat supplementen als bijv. Vitaminen. Als ik een tijdje niet drink,  proef en ruik ik zelfs beter. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Paolo kijk eens op internet,staan veel tips van kruiden.ik neem bv elke dag een theelepeltj kanneel,preventief tegen veel ziektes zit vol antioxidanten.ik heb veel met astbest gewerkt.dus eet al jaren tomaten paprica’s wilde paddestoelen,kaneel gemberthee,s’morgens havermout met walnoten en paardenbloemen siroop,elke dag een overrijpe banaan,maken nog zelf in,maken zelf worst en kaas,doen zelf vlees roken,en natuurlijk stoken,ben nooit ziek,en neem geen medicijnen,nog kerngezond met bijna 67 en kan Adriana die 32 jr jonger is ook nog bijhouden?

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?