Meldingen
Alles wissen

6 of 8 kilo suiker?

Pagina 1 / 3

Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi allemaal,

Ik heb een aantal spullen gekocht en van een kennis hier gekregen, en ga morgen mijn eerste stookwijn trachten te maken. De melasse voor de rum komt pas over een weekje, dus ik dacht ik begin met een basis stookwijn en kijk hoe dat gaat.

Nu ben ik meerdere "basisrecepten' voor de stookwijn tegengekomen, maar ongeveer de helft roept dat je 6 kilo suiker moet gebruiken (zoals op het pakje gist staat) en de ander roept dat je er 8 kilo suiker in moet doen.

En hetzelfde geldt voor de tomatenpuree. De één zegt dat het enorm belangrijk is, de ander zegt weer van niet. ?

Dus is mijn vraag, gewoon de 6 kilo aanhouden die op het zakje gist staat of toch meer suiker? En wel of geen tomatenpuree voor een basis stookwijn ??

Beantwoorden
35 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dus is mijn vraag, gewoon de 6 kilo aanhouden die op het zakje staat of toch meer suiker? En wel of geen tomatenpuree voor een basis stookwijn ??

Robbert kan het veel beter onderbouwen waarom maar 6 kilo suiker vergist optimaler en tomatenpuree voegt geen enkele meerwaarde toe, hooguit dat het extra bij-smaken oplevert.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Thanks! 6 kilo wordt het!

Heeft de tomatenpuree wel effect bij een stookwijn van melasse en rietsuiker? Of ook niet?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert kan deze vraag beter beantwoorden. 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met 6 kilo suiker zet je de gist minder onder druk . Je krijgt een beter milieu waardoor de gist ook minder bijproducten ( vervuilingen ) produceert .
de gist zal ook het suiker maximaal kunnen omzetten .

Tomaten puree gebruiken is achtergelegen schuurtjes kneierij , probeersel van slecht hobbyisme wat vleugels heeft gekregen .

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Okay, dus dat blikje puree kan ik gewoon in de lunch van morgen stoppen?

Moet je voor stookwijn van melasse en rietsuiker nog iets anders toevoegen? Of alleen de turbogist?

En als ik dan toch bezig ben?, hoe lang moet je het laten staan als het uitgegist is?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tomaten puree doe je maar in spaghetti .
Als je een turbo gist gebruikt zou in principe er niets bij hoeven .
Als iets uitgegist is altijd zo snel mogelijk verwerken . Vers geeft beste resultaat

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat je een turbo gist ga gebruiken, en die zeg 8 kg suiker voor 25 liter stookwijn. De meeste hier (waar onder ik) zeggen dan gebruik max. 6 kg suiker  en inverteer deze eerst. Bij een een turbogist hoef je ook geen gistvoeding te gebruiken, dat zit al in het zakje turbogist. En ja, tomaten puree schijnt te werken maar alleen als je van poetsen hou, want alles wordt rood. En er zijn tegenwoordig betere gist voedingen. Probeer eerst wat met een suiker vergisting om te beginnen. En stap dan over op een melasse rum drankje, dat is net een stapje verder.

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn laatste batch met turbo bevatte zelfs 8.5 kilo suiker. Ging goed. Over bijproducten maak ik me geen zorgen daar ik voor zuivere alcohol ga. De giststres producten komen pas bij hogere temperatuur door. Voor iets met smaak zou dat wel eens funest kunnen zijn.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@rumo, dat is ook precies wat ik ga doen. Eerst een neutrale stookwijn maken en kijken hoe alles gaat, en dan als het gelukt is de melasse voor de rum gebruiken.

Voor de neutrale stookwijn heb ik Black Label turbogist. Daar staat op het pakje 6kg en inverteren.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gebruik altijd een goed basisproduct. 

Laat je Gist nooit te hard werken, en heb geduld.

Met mijn rum is het 2.5 liter molasse, GEEN suiker en aanvullen naar 25 L.

Moet ik er suiker bijgooien , dan is mijn molasse niet de juiste kwaliteit.

(Ik gooi ook geen suiker bij mijn fruit, dan gooi ik er ongezoet fruitsap bij.)

Mijn ervaring is dan dat als ik er een half zakje Gist bij gooi, mijn basis om te stoken verfijnder is.

Heb het geprobeerd naast elkaar 5 L, 5L en 2.5 L  op 25 liter per Graifather fermenter totaal.

De 5L met heel zakje Gist is na 3 keer stoken matig , 5L met half zakje Gist is na 3 keer stoken  heerlijk, 2.5 Liter met half zakje Gist , is naar 2 keer stoken al subliem.

Gewoon door de lagere stress.

De tijd van vergisten van de laatste 2 is wel veel langer. en ik vergist in de zomer in de kelder bij 18°C (extra vergistingstijd) , zonder temperatuurverschillen. (lees stress)

Overigens is Gist met een hoofdletter, omdat dit zo een belangrijk, levend product is, dat te weinig  erkend wordt.

Mijn advies is ook, als je voor jezelf stookt , koop een top basisproduct, want een goed basisproduct is de helft van de winst. Alles Bio en onbespoten, als dat te achterhalen is.

(Zie Bio-Brouwmaat boven aan startpagina)

Stook je voor vrienden, mag het een wat minder goede basis zijn (anders zuipen ze je kelder leeg)

Stook je voor kennissen, zorg dat het kennissen blijven (zie vorige)

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hahaha, ik stook de eerste tijd vooral voor mezelf?.

De melasse die ik heb gekocht is 53% suiker, dus er zal best wat (rietsuiker) bij moeten. Maar dat is stap twee, eerst maar eens de neutrale stookwijn goed zien te krijgen ?.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kan er ook 10 kilo in sodemieteren. Wel oppassen dat je gistvat niet te klein is. Maar heb je het gemeten wat er gebeurd boven de aanbevolen hoeveelheid?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook al heeft de melasse 53% ik zou zeker geen suiker bijvoegen .
Hebberigheid naar meer liters verpest de smaak !
Gewoon genoegen nemen met iets minder geeft betere kwaliteit .
En dat geld ook voor zoveel mogelijk suiker in een ketel drukken om maar zoveel mogelijk alcohol te krijgen .
Max alcohol uit suiker is 510 gr uit 1 kilo suiker !
Alcohol weeg 789 gr per liter .
Dit is maximaal en bereik je met een zeer goede vergisting. Of het nu turbo is of bakkersgist .
Voorwaarden is een goede voeding en goede verdunning / milieu.
Gist moet op gegeven ogenblik in alcohol en vervuiling werk doen .
De een kan er beter tegen dan de ander .
Is het nu zo dat een gist hoger presteert in vervuiling ( zoals de turbo ) kun je ook nagaan dat omdat ze meee vuil ook binnen krijgen ook meer vuil produceren en uitscheiden .

Hou je product schoon en hoog in kwaliteit door NOOIT te hebberig te zijn naar meer !.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Groot deel vergist niet meer dan Nimrax met zoveel suiker gist gaat in de stress .
Meer vervuiling .
Simpel Meetbaar in ook de zuren en hoeveelheid andere foute alcoholen en acetaten .
Hebberigheid maakt bagger !

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?