In mijn schooltijd heb enige tijd rondgelopen ( stage) bij een distilleerderij . Omdat in die tijd ook de Absint wet bestond wekte deze drank mijn interesse . Oude recepten van deze drank meegekregen en verzamelt en samen met benedictine en chartreuse zijn deze dranken al bijna 40 jaar mijn favoriete om te maken op de oude recepturen . Deze volgende is niet mijn echte favoriet maar zeker de moeite waard om eens te maken . ( iets omrekenen voor kleinere ketels ! ) De drank hoort in simpele potstill gestookt . ABSINTHE BLANCHE NEIGE . Een absint volgens zwitsers recept uit begin vorige eeuw . 25 liter alcohol . 80% 225 gr Engelwortel 450 gr koriander zaad . 1400 gr venkel zaad 1400 gr alsem . vers ! 3600 gr anijs zaad . 15 liter warm water 70 gr C toevoegen . 2 dagen macereren in ketel . zo in geheel distileren . Voorloop verwijderen op smaak . Wanneer het distillaat tegen eind loopt zal het alcohol percentage zakken en de drank wat olieachtig smaken . Zodra de drank uitstoom rond 55% komt word deze beetje wazig dit is het moment om over te gaan op naloop. Deze absint is komt kleurloos in kruik en een jaar gelagerd . ** volgens recept zou het alcohol percentage bij aanvang distillatie 50% zijn . voor veiligheid is verstandig om alvorens het distilleren nog water toe te voegen aan maceraat zodat het percentage alcohol rond 40% zit bij aanvang . ** l
Mooi dat je dat recept bewaard hebt en deeld,maar jij bent net zo’n bewaarder als mij,ik ben geen likeur drinker maar vind de recepten wel mooi.?
Ik ben toch meer van oude stijl en klassieke smaken .
Vaak na experimenten en omwegen heb ik heerlijke resultaten maar ik ga toch weer op het origineel terug . .
soort nostalgie .
Ja ik ben wel een bewaarder . ook nostalgie . ?? .
Wordt het destillaat nog verdund voor het lageren? Of wordt gelagerd op pakweg 80 %?
omdat je het Distillaat lang blijft opvangen zal het alcohol percentage lager uitkomen . Je stop opvangen wanneer de alcohol smaak omslaat naar iets tanig , op dat moment zal de drank ook een waas krijgen. dan is de uitstroom rond 55 % Dat is moment van overgaan op naloop . Je opgevangen drank zit dan rond 68% en word zo gelagerd .
Ik moet mijn absinth alsem in de tuin weer snoeien...nog liefhebbers voor verse absinth ?
Yes! Ik wil wel, heb alles in huis (caravan) maar wil graag proberen. Waar huist u?
Delfgauw
Alleen blad en tak is niet voldoende voor een goede absinth.
Ook alsum wortels zijn van belang ..
Thnx ga ik wortels zoeken.