Een van de recepten die ik zelf gebruik voor absint.
Dit frans Absint recept heb ik uit oud handboekje van begin jaren 1800.
(officieel is recept voor 130 l maar mijn ketels zijn wat kleiner daarom daarop uitgerekend )
6,5 liter wijn distillaat . ( alcohol uit druiven gestookt 78%)
koriander 60 gr
kina bast 90 gr.
kalmoes wortel 15 gr
anijs zaad 120 gr
venkel zaad 40 gr
valeriaan wortel 15 gr
alsemkruid ( gehele plant wortel tot pluim . ) 240 gr.
2 dagen de kruiden macereren op de alcohol .
de alcohol in twee delen scheiden . 2/3 hiervan verdunnen met water en distilleren met alle gebruikte kruiden in de ketel .
het andere 1/3 deel door fijnzeef en na distillatie weer toevoegen aan de drank.
op distillaat sterkte in kruik.
(70%)
Robbert,
Ben je zeker van de hoeveelheid alsem ? Die lijkt me namelijk behoorlijk buiten proportie ....
De hoeveelheid klopt in dit recept Skoldt . Het verschil zit ook dat er de hele plant word gebruikt . Dus ook de stelen en wortel e.d. waarin minder van stoffen zitten maar wel weer wat andere stofjes . Deze absint is ook erg bitter en zal naar smaak meer suiker en water worden toegevoegd . Het werd in die tijd verkocht als elixer d'Absint Als een soort " maag drankje "