Meldingen
Alles wissen

Diepvries fruit

Pagina 2 / 2

Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

De vriezer methode wordt bij wijn maken ook veel toegepast om het sap aan de vruchten te onttrekken. Het heeft grofweg hetzelfde effect als koken, het fruit wordt er lekker zacht van en laat zich daarna goed uitpersen. Voordeel van vriezen is dat je sommige dingen niet wilt koken ivm smaakverandering. Nadeel is dat mijn vriezer chronisch vol zit, zeker in het najaar, en ik voor deze methode dus eigenlijk geen plaats heb.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rob als je veel fruit hebt en je kunt het niet kwijt gooi het gewoon in een groot vergistingsvat met de suiker en de gist je kunt het zo ook een hele tijd laten staan tot je tijd hebt om te  stoken ,staan bij mij soms twee mnd,en dan stook ik het word zelfs beter.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Chris, Heb jij dit ook voor wijn maken geprobeerd? of alleen stookwijn? Ik maak beide en mijn stookwijn is eigenlijk een afgeleide van het wijn maak proces.

 

Wat ik een paar weken terug gedaan heb is appelsap maken (appels in kwarten snijden, koken en stampen, afkoelen en enzym toevoegen, persen). Aan de pulp na het persen, ruim 25% van de oorspronkelijke most, ongeveer 7 liter, heb ik weer water en suiker toegevoegd en aangevuld tot 20 liter. Dat staat nu weer lekker te gisten en wordt mijn stookwijn. In de herfstvakantie (over ruim een week) ga ik hem stoken. De andere fles met het oorspronkelijke sap staat uiteraard ook lekker te gisten. Maar dat wordt wijn en die is pas in maart klaar. Zo ook met de rode en witte druiven.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

P.S. De pulp van de stookwijn heb ik na de eerste week vergisten opnieuw geperst. Dit om de vorming van methanol tegen te gaan.

Het aldus verkregen appel en druivensap smaakt, ruikt en ziet er net zo uit als vers appel/druivensap, uiteraard met lichte alcohol smaak van de eerste week vergisten. De hoeveelheid pulp na de 2e persing is slechts de helft van de 1e keer, wat aangeeft dat er in die oorspronkelijke pulp nog heel veel waardevolle bestanddelen zitten die ik nu gebruik (vorig jaar gooide ik dat allemaal weg = zonde).

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rob,ik maak geen wijn ,ik stook alleen sterke drank maar alleen van fruit,druiven appels,pruimen abrikozen galameloen,etc.als ik appels gebruik,snij ik ze in stukken,nu haal ik het klokhuis er uit vroeger nooit ik was niets wormen etc.gaan mee,alles in het vergistingsvat dan mix ik het met mijn boormachine kapot dan een emmer heet water en event opgeloste suiker er bij,doe ik het liefst niet,en dan gewone verse bakkers gist,dat laat ik staan tot het uitgegist is,en gooi alles in een kussensloop bind dat dicht en dan de vlam er onder,ik kook niets van te voren en pers ook niets uit het gaat zo de ketel in,werkt perfect.ik zie mij niet 200 kg appels koken of 1000 kg druiven uitpersen als het niet nodig is.gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je. Jij hebt duidelijk meer fruit dan ik. Dit jaar was sowieso een mager jaar door de vorst in et voorjaar droegen 3 van mijn 5 appelbomen geen enkele vrucht. De druivenoogst was wel ok. Qua hoeveelheid gelijk aan vorig jaar, maar aanzienlijk zoeter en lager zuur.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Daarom krijg ik nu denk ik ook geen appels,maar ik denk dat ik wel pruimen krijg,ik zie wel,gr.??Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 58
(@bouwkunde)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ChrisV,

Ik merk op het forum dat U houdt van het "pure" stoken. Dat vindt ik wel leuk. Het moeilijkste vindt ik bij het aanmaken van een stookwijn de hoeveelheden bepalen van gist, suiker en water. 

Ik beschik over 15 liter kriekensap (zit nu in vriezer te wachten op recept) Wat zou U aanraden om hiermee te doen. Suiker, gist en water toevoegen, laten uitgisten en stoken. Maar welke hoeveelheden dien ik te hanteren. Dien ik het SG te meten ?

Zelfde met appels. Ik heb 30 kg appels in de diepvriezer (ontdaan van klokhuis). 

 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@dany58)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zoals beloofd het eindresultaat van mijn diepvries kersen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Goed zo danny58,even laten liggen en dan drinken,bijna kerst.gr.???Chris.V.

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?