Meldingen
Alles wissen

Diepvries fruit

Pagina 1 / 2

Berichten: 14
Topic starter
(@dany58)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo iedereen

Ik heb een vraag voor jullie, als men diepvries fruit wil gebruiken om te distilleren, wordt dit op de zelfde manier gedaan als met vers fruit. Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? groetjes

Beantwoorden
24 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hetgeen je vergist is suiker en het maakt daarom niet uit of fruit vers is of ingevroren is geweest.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja op de zelfde manier,ik heb zelfs een vat vergiste appels buiten laten bevriezen en daarna gestookt,ging ook perfect.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@dany58)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt Munckerik en ChrisV voor de informatie, ik had in de diepvries ongeveer een 45 kg ontpitten kersen van vorig jaar zitten, eerst wilde ik deze wegsmijten, wist niet of ik deze ook nog kon laten vergisten en daarna stoken. Zaterdag begin ik eraan, laat jullie zeker weten of het mij gelukt is. 

grtjs

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zou heel zonde zijn geweest, deze zijn zeer geschikt om te vergisten en daar kun je weer een prima kersen eau de vie van stoken (Kirsch). 

 

Alles stuk malen in de blender, geen of niet te veel water erbij, Ook niet teveel suiker en dan nog het liefst glucose (druivensuiker) en een zakje gist. Wijngist, cidergist of champagnegist. Bakkersgist kan ook maar laat meestal wat meer rommel op de bodem achter. 

 

Heel veel succes! Ik ben blij dat je het niet hebt weggegooid. Je betaalt voor kersen bij de Albert Heijn 10,00 per kilo in het seizoen. Als je het daarmee vergelijkt is het een klein kapitaaltje wat er in je vriezer ligt 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wou dat ik zo'n verrassing in mijn vriezer had 🙂

 

 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@dany58)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij mijn schoonzoon staan 4 hoogstam kersenbomen twee Hedelfingers en twee Kordias, die brengen elk jaar heel wat kilo's kersen op, indien de vogels er niet mee lopen zijn.

Het teveel aan kersen steken wij in de diepvries, maar nog nooit geprobeerd deze te vergisten en stoken.

Ik heb deze week dan ook een T500 boiler, T500 copper reflux condesor, alambiek condensor T500 en koperen helm voor de T500 boiler gekocht, ik hoop dat het hiermee wel zal lukken. Zal een hele verbetering zijn dan vroeger met mijn lambiek keteltje van 10 liter.

En nogmaals bedankt stookwinkel voor de snelle reactie met het vervangen van mijn T500 boiler waar de onderkant van stuk was. (de boiler die stuk is doe ik morgen op de post, zodat je deze volgende week terug hebt).

groetjes Dany

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel veel plezier met deze mooie set spullen! Gaat zeker lukken ?

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@dany58)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had nog 1 vraagje, hoeveel gram gist moet ik bijvoegen als ik mijn 45 kg diepvries kersen wil laten vergisten. Ik wil dat in 4 keer doen 4 X 12 liter.

alvast bedankt

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij gebruik van Droge korrelgist zoals bakkersgist of wijngist maakt niet zoveel uit. Een theelepeltje is vaak al voldoende. De gist gaat zichzelf immers vermeerderen. Op het zakje Champagnegist staat dat het voldoende is voor 50 liter. Nu is het vrij lastig zo'n klein zakje over 4 emmers te verdelen. Dus zou ik 2 zakjes nemen. De SN9 wijngist is wat goedkoper, daar zou je een heel zakje per emmer voor kunnen gebruiken. Bakkersgist ook 1 zakje per emmer.

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@dany58)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag mijn 45 kg diepvries kersen door de blender gedaan, een smodder werkje, de keuken zag er niet uit. De nodige gist toegevoegd, ik had gisteren al wat vers bakkersgist op voorhand klaar gemaakt en deze vandaag bijgevoegd samen met champagne gist, enkele uren later stond de hele boel lekker te pruttelen.

Bedankt om de goede tips die ik gekregen heb, 

Hopelijk lukt het mij om foto's toe te voegen

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jaah.. heb ik ook goede ervaring mee.. kreeg eind vorig jaar een berg appels, peren, en rode bessen..te veel om te verwerken in een paar rondes.. ik heb al het fruit klein gesneden en met een blender tot pulp vermalen. daarna de pulp in 2 ltr plastic afsluitzakje gegoten en ingevroren.. had een hele vriezer vol fruit.. 

nam steeds 2 a 3 zakken bevroren fruit. ontdooit dit in het vergistingsvat met 2 ltr kokend water, 1kg suiker en 15ltr water.. bakkersgist erop en na een week een extra 5ltr water toegevoegd.. tot het waterslot na 2 weekjes wachten uit geprutteld was...

werkte best leuk en kon de hele berg fruit, rustig aan over de wintermaanden uit stoken.. 

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

moet echter wel toegeven dat ik nu meer vergistings emmers gekocht heb omdat een kraak oude vriezer een sloot aan elektriciteit kosten om te werken/vriezen... 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@dany58)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb 2 diepvriezer van 500 liter in de kelder staan, indien ze maar half vol zijn, vul die die op met isomo, zo is mijn verbruik een heel stuk lager.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kusleon als je veel fruit hebt vermaal het gewoon en vergist het.ik laat het dan rustig een of twee mnd.buiten staan als het dan ook bevriest,maakt niets uit maar dan moet het hard vriezen wan er zit onngeveer 12-16 % alc.op dan gewoon stoken als je tijd hebt,er gebeurd niets mee.word zelfs beter.gr?Chris.V.

 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?