Ja, het is nou ook weer geen melasse waar ik 320 km voor rij.
Die heb ik vandaag gehaald.
20 heen en 20 terug op lpg.
De gerst die een boer van zijn land haalt is bijna per definitie om gegeten te worden: ofwel door dieren, ofwel door mensen. In dat laatste geval eventueel via bier of sterke drank. Ik neem aan dat die gerst dan ook wel aan normen voldoet aangaande residuen. Al weet je dat natuurlijk alleen zeker bij biologische gerst.
Waar ik me wel zorgen over zou maken is eventuele behandeling van zaaigoed tegen tegelijk kiemend onkruid of meeëters. Ik heb geleerd dat dat soms gebeurt, al weet ik niet in welke mate dat nu nog gebeurt.
Nou, dat weet je hier maar nooit. Hier zijn ze minder moeilijk met zulke dingen.
Ik heb hem nog een keer gebeld, en afgesproken dat hij bij zijn volgende oogst een stuk van een kilo of 100 voor mij zonder bestrijdingsmiddelen laat. Er zijn een aantal (thuis) bierbrouwers in de buurt, die willen ook onbespoten. Dan wordt de prijs (omgerekend) €7,50 per 100 kg, dat lijkt me nog steeds schappelijk ?.
Dan heb ik nog een jaartje om te oefenen met de ketel en het gisten ?.
Wanneer je honderd kilo gerst grof maalt of kneust .
Hierbij voeg je 10 kilo diastatisch gerstemout of roggemout .
Dit ga je gewoon maischen en je kunt whiskey ervan maken .
Je kunt ook zelf de gerst mouten . Kost wat tijd maar voor dat geld gewoon doen zou ik zeggen .