Hoi allemaal, ik ben een beginnend stoker en heb net mijn eerste batch achter de rug (76% alc na de eerste stook met een spaanse alembiek ) .
Nu vragen kennissen ofdat ik eventueel gin eens zou willen proberen maken voor hen.
Na wat op te zoeken over hoe het moet en de recepten, heb ik een recept gemaakt voor de mengeling van mijn kruiden.
Ik veronderstel dat voor de meeste kruiden deze gedroogde kruiden mogen zijn, maar nu vroeg ik mij af ofdat dit eigenlijk voor alle kruiden / fruit mag. Bv gedroogde jenever bessen ipv verse. Deze zijn veel makkelijker te bestellen online. Vandaar.
alle tips en tricks zijn welkom 🙂
Gin heeft zijn oorsprong in Nederland
Gin is de nationale drank van de Engelsen. De meest beroemde gins komen dan ook uit het Verenigd Koninkrijk, maar de drank vindt zijn oorsprong in Nederland. Het is namelijk een doorontwikkelde versie van jenever. De Engelsen ontdekten het drankje toen ze in de 17e eeuw in Nederland vochten. De Hollanders dronken jenever om zichzelf moed in te drinken en de Engelsen leek het ook wel wat. Het zou uiteindelijk 150 jaar duren voordat de Engelsen hun eigen versie van jenever hadden: gin.Â
Het grootste verschil tussen jenever en gin zit hem in de alcohol. Gin moet geproduceerd worden met neutrale alcohol, jenever met graanalcohol. Daarnaast bevat jenever moutwijn, wat zorgt voor een sterke graansmaak te vergelijken met ongerijpte whisky. Dit geeft jenever een complex karakter en maakt het minder geschikt om te mixen. Gin wordt gedistilleerd met een grote hoeveelheid kruiden die ervoor zorgen dat het juist wel goed in een mix of cocktail te gebruiken is.
2. ‘Dry’ betekent iets anders dan u denkt
De term ‘dry’, zoals in London dry gin heeft niets te maken met de locatie van stoken of daadwerkelijke ‘droogte’ van de smaak. Het geeft aan dat alle ingrediënten in één keer zijn toegevoegd tijdens het stoken van het drankje.
Â
==================================================================
Ik veronderstel dat voor de meeste kruiden deze gedroogde kruiden mogen zijn, maar nu vroeg ik mij af ofdat dit eigenlijk voor alle kruiden / fruit mag. Bv gedroogde jenever bessen ipv verse. Deze zijn veel makkelijker te bestellen online. Vandaar.
Antwoord: Gedroogde jeneverbessen doen het uitstekend.Â
Bij het zelf maken van Gin (makkelijke manier) op basis van één liter alcohol van 40% heeft men het navolgende kruidenpakket nodig:
Maak eerst een kruidenbuiltje van kaasdoek of van een koffiefilter met daarin de kruiden en laat deze 6 weken marcereren.
- 20 gram gedroogde jeneverbessen
- 8 gram gemalen korianderzaad
- 2 gram gedroogde sinaasappelschil
- 2 gram gedroogde citroenschil
- 3 gram kaneel (niet in poeder, een stokje dus)
- 1 snuifje kardemon
Betweter ijkt me een lekker recept.
Ga waarschijnlijk aan de slag met de AirStill, puur voor eigen gebruik ;-)..
Na die zes weken filter je het gewoon ? (hoe?)
Kan ik het ook marceren als de alcohol 60% is ( is dit beter ?) en dan filteren en terugbrengen naar 40% ?
Ik hoor graag hoe hier over gedacht wordt en tips zijn altijd welkom.
Â
Met het stukje kaneel voorzichtig omgaan, omdat deze erg veel smaak en kleur afgeeft.
Een hoger percentage alcohol en filteren is niet nodig gezien er bij het gebruik van een kruidenzakje geen losse bestanddelen in de alcohol komen.
Denk dat ik het kaneelstokje zo wie zo terugbreng naar een krappe 1 gram en laat je de gin na het marceren ook nog een tijdje stilstaan ?
Heb jij een adres voor speciale kruidenzakjes ( dus niet de kruiden zelf ) of maak je die zelf van kaasdoek ?
Dan een laatste vraag : als je de gin zelf al eens geprobeerd hebt, hoe smaakt ie ?
Â
Wij hadden een tijdje terug nog een klein stukje ongebleekte katoen liggen, waar mijn vrouw een paar kruidenzakjes met koordje van heeft gemaakt. Als je die eenmaal hebt, kun je ze gewoon uitwassen.
Maar je kunt ook een halve meter kaasdoek kopen, daar doe je ook jaren mee.
Ik proef mijn gin meestal na 4 weken tijdens het marcereren, daarna iedere week, totdat ik denk dat de kruiden voldoende smaak hebben afgegeven.
Daarna verouder ik ze eerst en lager ik ze nog een paar weken, waardoor ze een zachtere en een diepere smaak krijgt.
Natuurlijk drink ik ze zelf en ik vind de smaak mmmmmmmm...................
Â
Â
Hoe gaat dat precies : " daarna verouder ik ze eerst en lager ik ze nog een paar weken...
Ga deze zeker proberen !
http://www.stookforum.nl/thread/de-ouderdom-en-kwaliteit-van-vele-dranken-verbeteren/ Â
Lageren is gewoon laten rusten
Top !
Dat wilde ik even weten, erg interessant die verouderingsmethode...
Denk dat ik hem dan een uur of 10 laat verouderen en dan nog 4 weekjes lageren.
Ben benieuwd.
Bedankt voor alle info en de snelle reacties.
Â
Nog even even een vraagje : plet je de gedroogde jeneverbessen voor gebruik ?
Â
Â
Ja, dat noemen ze kneuzen, dus niet fijnmalen.
Hoi, ik heb dat zelfde recept in 85% gemikt en staat nu 5 dagen. Ik ga dit van het weekend nogmaals destilleren. In mijn ketel gooi ik 50/50 water en mijn getrokken recept. Zal laten weten hoe het geworden is.
% beinvloed welke smaak/sterkte ontrokken word. Betweter zijn recept spreekt over 40%
Jouw gin zal dus iets anders smaken, probeer het eens voor je volgende batch op 40% te laten trekken en laat weten wat je het beste vind 😉
Ik had gelezen, hoe hoger het % hoe beter de intrek. Zag bij istill diezelfde procedure en ook bij moonshiners