Meldingen
Alles wissen

Gisten onder ideale omstandigheden.

Pagina 5 / 6

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik meet tussendoor 94% en aan het eind wanneer ik alles bij elkaar heb nog steeds 94%. Wel houd ik de temperatuur rond de 52 graden, dan duurt e.e.a. wel wat langer maar ik vind dat de kwaliteit dan ook merkbaar beter wordt. Ik stop wel voordat de T500 afslaat, als het heel langzaam gaat zet ik hem uit en dan in mijn 5 liter fles bijna vol.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik start op 58 graden en dan verloopt de temperatuur constant van 63 tot 53 graden. Ik ben dan in 4 uur klaar. En de kwaliteit maakt me niets uit want ik stook nog een keer. Maar dan doe jij het ook beter dan Betweter met zijn 4,75 liter. Dat zal pijn doen met zijn 5 jaar ervaring. hahaha.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De temperatuur onder controle houden levert niet enkel een kwalitatief beter product maar ook een hoger en constanter percentage. Probeer je temperatuur niet te veel laten fluctueren. 

En ik gooi de eerste 50 tot 100 ml weg omdat ik dat vies vind ruiken.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hij is leuk John. Maar grappig blijft het dat een Lummel een Betweter verslaat met minder investering en minder gedoe. Maar ik kloot wel met de temperatuur de volgende keer ga ik een beetje warm water bijmengen. Misschien blijft de temperatuur dan constanter en versla ik Betweter wellicht ook op alcohol percentage. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sinds wanneer is het een competitie? 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geen competitie, Het topic heet:

Gisten onder ideale omstandigheden

 

Uit mijn gist komt meer alcohol met minder gedoe. Wie heeft dan de de meest ideale omstandigheden gecreëerd? Voor de rest maakt het me werkelijk niets uit. En betweter ook niet want die blijft altijd vrolijk. Toch? 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het in een ander topic ook al gezegd 

Het is niet omdat er vele jou voorgaan op een bepaald pad dat dit het enige pad is. Het pad dat alcotec beschrijft kan ook genomen worden. Het belangrijkste is dat je een pad kiest en afwerkt (per keer, de keer nadien kan je een ander pad kiezen) maar vooral dat je het leuk vind dat is nog het belangrijkste van al

 

en als je verder leest dan de titel weet je dat jij een kilo extra suiker gebruikt, wat logischer wijze meer opbrengst is. Opbrengst heeft niets met ideale omstandigheden te maken. Het is gewoon een gevolg van het gekozen gist. En ja in liters mag dan wel minder gehaald worden, het ideale blijft nog steeds een klimaatkast zeker wanneer je iets anders dan suiker vergist. Turbogisten zijn de offroaders onder gist dus is het een slecht vergelijk. En als je zegt dan versla ik Betweter is er heus wel competitie

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor alle duidelijkheid ik heb geen klimaatkast en voorlopig vertoon ik geen interesse

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het was een beetje plagerig, geef ik toe. Maar we praten wel over 2 verschillende zaken en ik vind dat je mensen niet opzadelen met werk of kosten als het niet nodig is. We zijn toch om elkaar te helpen. Mijn conclusie is dat ik meer alcohol haal uit een zakje Alcotec 48 dan Betweter met zijn hele heisa en kosten. Dat ik daar " slechts " meer suiker voor gebruik doet daar niets aan af. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel, ik zadel niemand op met kosten, het is aan jezelf welke zaken je oppikt van dit forum. Ik zit op meerdere fora en zie bij het "Forum hobbybrouwen.nl" ook zaken besproken worden met uitkomsten die ik nog niet heb. Moet ik dan net als jij een hele discussie gaan opvoeren "dat die persoon mij opzadeld met kosten".

Het is aan mezelf welke adviezen ik opvolg en welke niet.

Sorry Gijsbert, maar jou manier van denken raakt geen kant.

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben er vrij zeker van dat je met zo 1 zakjes 35l vat kan vullen met 10kg suiker of meer, dan ligt de opbrengst nog hoger. Maar alweer dit heeft niets met de ideale gist omstandigheden te maken. Jouw pad is meer suiker, Betweter zijn pad is een klimaatkast. Is daarom 1 pad beter? Nee tuurlijk niet maar er is een verschil 12.5% meer suiker bij jouw. En ja 12.5% is veel als je dat niet vind mag je 12.5% van je loon altijd aan me afstaan 😉

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Weet je Betweter, wellicht volg je mijn denkwijzen niet dus zal het maar uitleggen. Toen ik wietolie moest maken heb ik me overal georiënteerd en met name het produceren van stookwijn leek mij toch heel ingewikkeld en dat je hiervoor hoge kosten moest maken. Allemaal door gelul op fora. Het weerhoudt mensen met de hobby te starten en  als ondernemer zie ik ook dat het Stookforum zelfs geld kan kosten.

-

Gisten onder ideale omstandigheden is het topic, kan je alle kanten mee op,  maar wij gebruiken het zelfde gist alleen ik steriliseer niet eens, geen klimaatkast enz enz. Dan constateer ik dat nieuwe forumleden die met de hobby willen starten slechts een gietemmer nodig hebben, een zakje gist en 8 kilo suiker. Stookwinkel verkoopt een t500 en is iedereen blij. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik begrijp inderdaad jouw denkwijze niet, maar eigenlijk is dat jouw probleem.

Op dit forum zitten mensen als Chris, die het niet zo nauw neemt met stoken, maar b.v. Erik is een heel precies persoon die zich net als ik, strikt houdt aan het van tevoren reinigen van gistvaten etc. Hij brouwt net als ik ook bier waarbij steriliseren een van de belangrijkste zaken zijn, want besmetting leidt tot een bedorven bier en dan heb je alles voor niets gedaan. Jij mag dat allemaal niet nodig vinden, net als mijn manier van koelen en dat vind ik uitstekend, maar zit daar niet steeds over te zeiken. Jij doet het op jouw manier en ik op de mijne en respecteer dat.

Als jij tevreden bent met de wijze van hoe jij je stookwijn maakt is dat jouw zaak. Jij hoeft helemaal niet mijn antwoorden op vragen te volgen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Steriliseren is geen must....... totdat je een infectie te pakken hebt. 

Klimaatkast is ook geen must maar kan wel erg handig zijn. Vorige zomer liepen de temperaturen op mijn zolder zo hoog op dat de temperatuur van de gistende stookwijn richting de 40 graden ging. De kwaliteit heeft er echter toch niet onder geleden. Maar met name het vergisten van mijn bieren en whisky mash varen er wel bij.

 

 

 

Beantwoorden
Pagina 5 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?