Meldingen
Alles wissen

Hulp gevraagd: Obstler van appels en peren


Berichten: 4
 OTB
Topic starter
(@otb)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal,

We hebben onze vergistingsvaten (2*30liter) Turbogist, alcoholmeter en een 15 liter Alambiek in huis gehaald en willen nu beginnen met het stoken van Obstler op basis van Appels en Peren.

Wie kan ons aan goede recepten (de juiste hoeveelheden / verhoudingen,...) helpen of kent websites waar deze te vinden? Alle hulp, tips, suggesties welkom!

Alvast bedankt

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

OTB, het moet ook allemaal met elkaar overeenkomen.

Ik lees 2 stuks vergistingsvaten van 30 liter = 60 liter.

Vraag: welke turbogist, niet elke gist is geschikt om fruit mee te vergisten.

Wat precies bedoel je met obstler, is dat sap uit de winkel of zelfgemaakt van fruit.

Graag wat meer duidelijkheid.

Beantwoorden
Berichten: 4
 OTB
Topic starter
(@otb)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Betweter,

Correct voor wat betreft de vergistingsvaten. We hebben de "turbogist voor fruitvergisting" van stookwinkel.nl gekocht.

We willen zoveel mogelijk zelf doen en van scratch beginnen. Dwz met verse appels en peren, die we hier bij een lokale fruitboer kopen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het fruit (liefst overrijp..bevatten dan veel suikers...) wordt tot moes gestampt, gemalen na het verwijderen van eventuele kernen en pitten etc of  van het fruit wordt het vruchtensap uitgeperst. Het gemalen of fijngestampte fruit noemt men "most". Voor een betere vergisting wordt de most of het sap meestal een kwartiertje "gaar gesudderd" (zonder gist!). De aanwezige suikers zijn dan beter vergistbaar. Dit is echter niet strikt noodzakelijk.

Sapgisting: De fijngemalen most (met de 50 tot 75% water) uitpersen. Het sap wordt gemeten en het suikergehalte eventueel aangepast. Hierna zoals eerder omschreven sap geinverterd door het zachtjes 15 minuten te laten sudderen op een vuurtje om het vergisten te versnellen alsmede de stank tijdens het fermenteren drastisch te verminderen. Na afkoelen het fruitsap in de gistingsfles of vat hevelen. Voeg een zakje (5 gram) pectolase toe en laat een dagje werken.

Vervolgens de giststarter , gistoplossing en indien nodig ook gistvoedsel toevoegen. Daarna waterslot aanbrengen. Schud de gistrecipiënt enkele malen per dag gedurende de eerste drie dagen. Daarna éénmaal per week.

Einde van gistproces is afhankelijk van de temperatuur maar normaal na 6-8 dagen. Kontrolemeting uitvoeren!

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan zou ik zeggen probeer een mix te make .... van appels en peren ...

Alleen peren vind ik zelf totaal niet lekker ruiken ( beetje zurig )

Als je appels en peren mixt trekt dit weg ...

Ligt een beetje aan je zelf. Wat je bedoeling is ..

Maar zoals ik het vaak doet met appels is :

Klokhuis eruit drukken
Door de sapcentrifuge.
De beker met sap leeg gieten door een kaasdoek( of panty of kookzak) in je 30 liter vergistingsvat
Dat doe je tot je 30 liter sap hebt
Dan gooi je een zakje gist erbij .. ( ik gebruik normaal gist ) bij fruit turbo gist weet ik niet wat er op de gebruiks aanwijzing staan ..
Deksel erop ( met water slot ) ( en vullen met water het water slot )

Af en toe roeren

Als het is uit geborreld. ( bij turbo gist weet ik niet hoe snel dat is )

Gooi je alleen de vloeistof ( dus niet de klonkten die op de bodem zitten in de ketel en dat stook je )

Beantwoorden
Berichten: 4
 OTB
Topic starter
(@otb)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank, Ik heb eens horen vertellen dat je het vergistingsvat maar voor voor 2/3 mag vullen?

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

  Dank, Ik heb eens horen vertellen dat je het vergistingsvat maar voor voor 2/3 mag vullen?

Dat is makkelijk te weerspreken, want als je een 25 liter vergistingsvat koopt, mag je deze tot 25 liter vullen. Het 25 liter-streepje staat 4 cm vanaf de deksel.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?