Meldingen
Alles wissen

Gisten onder ideale omstandigheden.

Pagina 6 / 6

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betweter, schreef: Jij hoeft helemaal niet mijn antwoorden op vragen te volgen.

-

Als je jezelf Betweter noemt dan geef je jezelf toch wat extra gewicht terwijl ik met Lummel hoegenaamd een onnozele ben. Behalve met het vergisten kennelijk want ik haal meer dan jou met het zelfde product zonder gezeik. Het kan niet of nauwelijks mislukken als je de temperatuur rond de 20 graden houdt.

-

Mensen die een kleine € 500,- op de plank hebben liggen kunnen bij Stookwinkel terecht voor de eerste 5 liter alcohol. Wellicht redt het een leven van een kankerpatiënt. En wellicht hebben we er een forumlid bij, ook gegrepen door het stookvirus  dat net zo'n zonnetje in huis is als jij. 

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ook een T500 gekocht, maar dat kwam door de posts van betweter. Daarna heb ik wat gestookt en wil ik preciezer werken. Betere kwantiteit en kwaliteit. Minder problemen. 

 

Ik erger mij dood aan de needlevalve van de T500, de ene keer zet ik hem aan en hoef ik niks te doen, de andere keer sta ik 3 uur te regelen. Dus ik ben blij met zijn regelbare trafo en dompelpomp opstelling. Een klimaatkast wil ik gewoon omdat de temperatuur in huis erg schommelt.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dankje, Lucifertje

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lucifertje, ik heb ook schommelingen tussen 10 graden maar haal gewoon voldoende alcoholpercentage voor wietolie te maken. Daar hoeven mensen zich niet door af te laten schrikken om de t500 te kopen. Temperatuurschommelingen is geen probleem voor turbogist. Kan ook niet want in 24 uur of 48 uur kan het al klaar zijn met 6 kg suiker. Misschien wel als je naar een hoger percentage streeft door meer suiker want dan staat het langer maar dat weet ik niet. 

-

De gene die het topic heeft geopend schreef dat hij of zij niets wist van gist. Ik weet niet waar hij of zij de alcohol voor nodig heeft maar mocht het zijn om olie te maken dan is het heel simpel. Gistvat zonder of met slot, Ik gok maar wat € 30,-, gist (volg gebruiksaanwijzing ) en suiker € 15,- en de t500,- van € 430,-. Daarna komt de rest wel als je wordt gegrepen door het stookvirus. Ook ik heb door Betweter de t500 gekocht. Ben er heel blij mee. Doet wat het moet doen. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als de TS pure kwaliteit wil raad ik hem ten sterkste turbogist af, kwantiteit ga maar voor turbo dan

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor het meest zuivere raadt Still Spirits hun Pure Yeast aan in combinatie met de vloeibare kool. Je opbrengst is wat minder omdat je ook minder suiker gebruikt. Ik gebruik deze ook en ben erg tevreden. Vervolgens laat ik alles nog door een actief koolfilter lopen.

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de vraag niet gesteld om er een wedstrijdje van te maken. Hoewel ik dit wel leuk vind omdat ook hier, tussen de regels door, enige tips naar boven komen borrelen. Ik zal de vraag ietsie specifieker stellen.

Wat is de meest ideale omstandigheid voor het vergistingsproces?

Denken we aan temperatuur. Moet ik de omgevingstemperatuur of de temperatuur vd wash regelen? Moet deze altijd hetzelfde zijn of moet deze tijdens het gistingsproces hoger of lager worden?

Denken we aan gist, moeten we een turbogist of een eigengemaakt gistmengseltje maken? JohnDoe maakte de opmerking dat je de Turbogisten niet moet  gebruiken voor kwaliteit. Ik zou hier dan graag willen lezen, waarom dan niet.

Wel of geen zuurstof aan je water toevoegen? En waarom wel/niet?

Wel of geen citroen aan je suiker toevoegen? En waarom wel/niet?

Wel of geen invertsuiker gebruiken? En waarom wel/niet?

Wat is de maximale/minimale hoeveelheid die je moet gebruiken? En waarom?

Welke gist moet je waarvoor gebruiken? En waarom?

Wat is de ideale suiker? Welke is de beste? Welke is de goedkoopste? Welke is de lekkerste?

Turbogisten zijn gisten met voedingsstoffen. Welke gisten zijn dit? En wat zijn deze voedingsstoffen? Kan je dit zelf maken? Of ben je aangewezen op de kant-en-klaar-pakjes?

Ik hoop dat er over dit soort dingen meer nagedacht en besproken worden in dit forum en dat er minder wedstrijdjes worden gehouden.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik2, als ik zo deze waslijst lees, vraag ik mij af of je je ook hebt ingelezen op dit forum. De meeste mensen op dit forum lezen veel op het internet of kopen boeken en proberen het uit, immers is ondervinding de beste leermeester.

Ik zie er vragen bijstaan zoals: "Wat is de ideale suiker? Welke is de beste? Welke is de goedkoopste? Welke is de lekkerste?"

Het is een hobby waar verwacht wordt dat je eerst zelf aan de gang gaat en heb je dan nog vragen b.v. over welke installatie het beste bij je past, is iedereen best bereidt je de voor- en nadelen te vertellen van een bepaalde configuratie.

Bij de vele recepten op dit forum wordt tot in detail uitgelegd welke ingrediënten gebruikt worden. Dus lees je in en kom niet met een boodschappenlijstje, dat is dus niet de bedoeling.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens mij mag iedereen hier gewoon de vragen stellen die hij wil stellen en is er niemand die bepaald dat je eerst dit of dat moet doen voordat je een vraag mag stellen. Erbij, ik ben geen wetenschapper en weet geen antwoord op je vragen. Maar ik ben wel tevreden met het resultaat van mij (suiker) stookwijn. 8kg suiker oplossen in 8 liter heet water, dan aanvullen tot 25 liter en zorgen dat de vloeistof handwarm is. Zakje turbogist erbij, doorroeren, vat dicht, waterslotje erop en de gist doet zijn werk wel. Ik zet het vat eerst een dag of vier in de bijkeuken (ongeveer 15 graden) en daarna nog een dag of vier in kamer (ongeveer 20 graden). Soms pruttelt het waterslotje wat langer en wacht ik nog effe. Als het een dag niet meer pruttelt ga ik stoken. 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, stel anders gerust je vragen!

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je wilt je kennis verrijken wat goed is, maar veel van deze vragen zijn makkelijk terug te vinden.

Lekkerste? Daar kan niemand op antwoorden want smaak is subjectief net als vele andere dingen...

 

Alles dat je vraagt zal door verschillende mensen anders beantwoord worden, want mensen verschillen nu eenmaal en hebben ego's waardoor de meeste altijd denken dat hun ding beter is. Dus zal je altijd meerdere wegen voorgesteld krijgen, het blijft aan jou om een weg te kiezen.

 

Een simpel voorbeeld is het gebruik van aluminium, word hier afgeraden omwille van de zure wash die aluminium corrodeert. In de oostblok landen is het heel normaal en zal niemand het je afraden... Snap je, wil je een antwoord dat voor jou werkt zal jij het moeten zoeken

 

 

Ps: ik zeg niet dat turbogist slecht is, in tegendeel zelf. Ik zeg gewoon dat andere gisten beter zijn(van zuiverheid) maar hebben lagere opbrengst, dus is het een keuze dat je maakt (alweer) 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jongens wat moeilijk alemaal nu mijn methode ik gooi bv.200 kg druiven in een vat die heb ik met het boormachine met een soort mixer tot prut gemalen,het vat dek ik af met een vuilniszak met een deksel er op ( is echt niet luchtdicht) daar gooi ik suiker bij die ik eerst opgelost heb,de hoeveelheid suiker is hoe zoeter de druiven hoe minder suiker,maar +-5 a7 kg dan een halve kg bakkersgist en staan laten of in de zon of bij de verwarming,af en toe controleer ik of het nog  blubert ,als ik denk dat het uitgegist is test ik met een lucifer lucifer uit niet klaar lucifer aan dan kan ik stoken,dan vul ik mijn ketel ik gebruik uien zakken daar gooi ik alles door alleen het laatste uit het vat (bezinksel ) gooi ik weg,de zakken stook ik mee in de ketel daar zitten de schillen in en ook alcohol en smaak,dan maak ik mijn brander aan maar laat de ketel open staan tot het begint te borrelen zo verdwijnt al veel mithielalcohol,ketel dicht afsmeren met polenta en wachten tot het begint te lopen voorloop gooi ik weg en de rest verdun ik met kraanwater op de zelfde themp.als mijn stooksel,en dan proef ik er een.ik werk echt niet steriel dat gebeurde vroeger niet en nu in het oostblok ook niet,denk gewoon na hoe ze het vroeger deden met primietive middelen,ik stook in Roemenie op hout heb ik hier ook gedaan,zo deden ze het vroeger ook,ik vind het heerlijk om op deze manier te stoken,puur natuur,en heerlijk primitief.

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ook het mooie van dit forum; er is een heel scala aan stokers op actief. Van heerlijk primitief tot behoorlijk perfectionistisch. Zo kun je als beginner mooi bepalen welke werkwijze bij je past. Ik vind de passie van reacties op (deze) topic(s) dan ook heerlijk. Geen censuur, lekker laten gaan! 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een beetje plagen moet toch kunnen. Kom nou toch we zijn toch allemaal 18 + mag ik hopen. De gene die het onderwerp is gestart heeft echt wel genoeg informatie gekregen en anders leest hij de gebruiksaanwijzing van de gist maar. Moest ik ook 4 jaar geleden want toen was dit forum er nog niet. 

Beantwoorden
Pagina 6 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?