Meldingen
Alles wissen

Heeft er iemand ervaring met palmsuiker ?

Pagina 1 / 2

Berichten: 20
Topic starter
(@jantje58)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Heb vandaag 10 kg palmsuiker (arenga) gekregen heeft er iemand ervaring mee ? ik denk dat ik het een beetje kan vergelijken met suiker met melasse dus er zou een rum van gemaakt kunnen worden ?  Alle tips zijn welkom.  groeten Jan

Beantwoorden
19 reacties
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Suiker voor Rum zal meer vezels bevatten dan palm suiker .
Je kunt van de palm suiker een soort vodka stoken . Je houd ook een aparte bijsmaak als je het gewoon afstook op traditionele wijze ( potstill 78- 88%)
Let ook hier op voor en naloop scheiding voordat je wat een kurk achtige smaak krijgt .
Smaak zal wat tussn vodka n tequila uitkomen.
Maar je kunt er ook natuurlijk tropische vruchten in trekken en / of stoken.

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een paar keer met palmsuiker gestookt. 

Ik heb het idd ook net al een rum gebrouwen, met behulp van een rumgist die ook enzym bevatte.

Heb het als een blanke rum gehouden. 

Een heerlijk drankje. Die veel te snel op was. 

 

Beantwoorden
Berichten: 20
Topic starter
(@jantje58)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ok bedankt allemaal ik denk dat ik toch voor een rumachtig iets ga 🙂 

groeten Jan

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jan, bestel een superieure melasse jerrycan bij Pinodestoket <klik> met een rum gistje uit de stookwinkel en dan een flinke dosis geduld en je bent er al.

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Das ook heel lekker maar toch wel een andere smaak. 

 

Beantwoorden
Berichten: 20
Topic starter
(@jantje58)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik heb 10 kg palmsuiker gekregen en een gegeven paard moet je niet in de bek kijken dus ik wil dat gewoon eens proberen met rumgist (die ik al in huis heb) maar ik heb nu nog geen tijd (plaats) want ik heb hier nog een suikerwash staan die maar blijft gisten , nu al twee weken bij 21 graden. Dus als dat klaar is ga ik met die palmsuiker aan de gang.

groeten Jan 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jantje, hou er rekening mee dat palmsuiker iets minder zoet is dan kristalsuiker.
Je palmsuikervergisting kan dus sneller verlopen- dus geen paniek en alles komt goed.

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

gebruikt het bij bierbrouwen..is lekker in abdijbier

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jan ik ben benieuwed hoe is het met je palmsuiker? Al gebruikt op een of andere manier?

Beantwoorden
Berichten: 20
Topic starter
(@jantje58)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Toevallig heb ik er vorige week een rum ( achtig) iets van gemaakt met melasse en palmsuiker maar staat nu nog te gisten maar ik verwacht dat dst niet lang meer duurt mijn vrouw was er niet echt blij mee want dat spul ruikt niet lekker maar dat was de eerste dagen nu valt het mee. Heb gisteren een vermogensregelaar in elkaar geknutselt en ik verwacht volgende week te kunnen stoken. Ik ben benieuwd als ik wat verder ben laat ik het horen. Groeten Jan

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Toch maar met de melasse gedaan. Wordt  vast een lekker drankje. Ben zelf net klaar met de laatste strip run van rietsuiker melasse en pasteuriseren van mijn sake. 

 

Beantwoorden
Berichten: 37
(@guzzi)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Toevallig vandaag ff een palmsuiker mash gemaakt. 5 liter om eens te proberen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verbaast mij dat tot nu toe nog niemand hier is gekomen met een toch heel oud traditionele drank die op verschillende tropische eilanden wordt gemaakt van palm suiker .
???? ???
De drank heeft eigenlijk overal verschillende onuitspreekbare benamingen .
Het is een soort vodka gemaakt van palmsuiker en kokoswater en vaak een inheemse vrucht die word toegevoegd voor de gisting ( denk aan kokos , papaja , ananas of banaan ) . het vaak net vloeibare mengsel wordt dan in kruik in de zon of warme plek gezet om spontaan wild te vergisten .
Na een vaak korte vergisting word de gehele massa door een strainer in simpele potstill gegoten en 1 keer overgehaald waardoor er een lowwine van rond 24-28 % komt . nu zijn er " stammen " die de lowwine al scheiden en het als zijnde drinken . vaak is deze drank wat troebel.

Maar ook wordt deze drank wel meerdere malen overgehaald .
Deze lowwine zal na 2e overhaal rond 62 -68 % uitkomen . bij deze overhaal gaat voorloop en naloop ruim weg .
Maar ook zijn er die de drank vanuit de pot still
via een uitgeholde en uitgebrande stam ( soort houtskool gootje) in kruiken opvangt .
Een nare geur in begin maar na enkele weken is deze verdwenen en smaak erg fris .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

( eventueel kun je nog een 3e stook doen waardoor je 78- 88% kunt halen . Maar smaak zal dan minder zijn en drank wat milder)

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?