Hallo allen,
afgelopen maandag hebben wij 1,5 kg vruchtenmix (appel peren ananas watermeloen kiwi) in de blender gemixed daarbij 1,5 kg suiker toegevoegd en drie zakjes bakkersgist en een liter of 10 water. Dit recept had ik ergens op internet gevonden om appel of ananas te vergisten, en dacht dit moet ook met een vruchtenmix kunnen omdat wij op dat moment een berg fruit hadden wat lekker overrijp was. Deze hele mix in een vergistingsemmer gadaan van 30 liter, en na een half uur begon het als een gek te borrelen, wat succes betekende volgens het recept. We zijn nu een paar dagen verder en het borrelen is een stuk minder geworden, ik kan wel zien dat de druk in de emmer iets groter is door het waterslot. Maar zoals ik al schreef is het borrelen echt een stuk minder....... betekend dit ook minder succes?. Ik heb hier geen ervaring mee omdat dit het eerste stookproject is.
Hoi Toeter 😉 de fermentatie loopt op zijn einde als je slotje stopt met bubbelen.
Ook hier beveel ik je de ChrisV methode aan (onze werkelijk langst zittende moonshiner in alle opzichten).
Hou vlak boven je prutje een brandende lucifer. Gaat deze uit(door de co2), dan is het nog niet klaar.
Zo wel: stoken maar!! Groetjes Nimrax
Â
Hoy,
voor te stoken heb ik een algemene norm aangenomen, ik laat minstens alles 2 weken vergisten en dan zet ik alles minstens 1 week koel om te klaren .
Omdat die emmers nooit 100 % dicht zijn, dacht ik in het begin ook dat de gisting gedaan was maar het gaat toch stilletjes nog een tijdje door.
Grts.
Dumo, dit is ook mijn ervaring. Na 7 dagen bruikbaar, na 2 weken optimaal en na 3 weken ideaal.
Â
Ik heb hier n'en vlierbloemwijn staan eind mei op gezet in een glazen fles ( dame jane ) met dik stop, ik krijg nog altijd af en toe n'en bubbel in mijn waterslot, t'is te hopen dat het van de goede gisting is.
Ik ga hem een van deze eens overhevelen en eens proeven.