Chris, harstikke fijn, je antwoord. Kan ik mee aan de slag. Wilde vergisting lijkt (evds3) alsof ik een probleem heb, maar ik begrijp dat dat niet zo is? Is het verschil tussen wilde en getemde gisting dat je gewoon eenvoudiger en goedkoper uit bent of is er nog meer dat ik erover moet weten. Han
Niet dat ik weet,komt goed zo.laat maar weten wat het geworden is.gr.Chris.
hallo han
nee dat noemen ze zo wilde vergisting om dat het fruit zich zelf vergist
gr erik
Ik dacht dat bij wilde vergisting de pruimen als een wilde door het vergistingsvat volgenden dan tegen de zijkant uit elkaar barsten en daardoor vergisten???, Groet, @ndré ??
Dacht ik ook. Heb voor de zekerheid het vat op de vloer vastgespijkerd en stenen op de deksel. Bij het omroeren doe ik mijn snorfietshelm op. Bedankt iedereen. Ik laat weten wat ervan geworden is. Han
Ik ken maar een pruim die zo wild word,en die bind ik in bed vast.?
han
hopelijk een lekkere palinka
gr erik
Han palinka is 55% dus!!!!! Sucses.
Een klein vraagje ivm het sap.
Ik heb een sapcentrifuge en dat werkt erg snel. Geeft dit een smaakverschil op het eindproduct? Als ik daar eerst de schil en de pit af haal heb ik bij pruimen dan geen pectines (als ze geschild zijn moeten ze waarschijnlijk niet meer in de centrifuge)? Is er dan minder voorloop nodig?
Mijn vader stikt elk jaar in de pruimen en meestal valt de schil er al af als je er naar kijkt dus qua extra werk valt dat wel mee.
Dag,
Ik had de pruimen ontpit en in de centrifuge gegooid, maar daar kwam alleen een dikke brij uit. Hoe dat nou kwam weet ik ook niet. Ik heb toen gestampt en in een bak, maar ook daar kwam weinig sap tevoorschijn. Dat gebeurde pas na een schepje pecto-enzym. Han
Had je dan minder methyl of weet je dat niet?
Rechter 2 het resultaat van de kwetsen respectievelijk 50 en 40 % nu paar dagen laten rusten maar het ruikt al goed moet ik zeggen.
Als je pruimen wil verstoken ,en dat is met alle fruit kijk eerst of het genoeg sap bevat,ik heb wel eens 500 kg laten staan.sapcetrifuge gebruik ik nooit ik gooi de pruimen in een vat maal ze met mijn boormachine fijn en laat het met pit en al vergisten die zakken naar de bodem.kijk op het forum bij palinka.en als fruit zoet is gooi ik er nooit suiker bij.gr.Chris.
Komt dat blauwe van de flessen?