Ja ghghghg, bananaboat wash (of watch) vond ik zelf ook wel toepasselijk hiervoor.
De rietsuiker was van het merk Caribbean gold sugar.
Je kunt natuurlijk allerlei dat verzamelen hoor, ik vind het best. Maar als ik zo eens rondlees hier schieten veel mensen wat door. Men wil tot op de gram het recept navolgen en ziet op het laatst door de bomen het bos niet meer.
Volgens mij komt dat doordat zij doordat zij de essentie missen.
Het lijkt de islamisering wel. Ik ben de pedoprofeet niet en niemand hoeft zich precies zo te gedragen als ik.
Van de bananen weet ik bijvoorbeeld niet eens of ze nou van chequita waren of van del monte. Misschien wel via de grijze handel ?
Terwijl ik heel wat bananen gelost heb, en zelfs wel eens in een bananenrijperij geweest ben. Die heb je gewoon hier in Nederiglandje, want wij importeren alleen onrijpe bananen. Ik zal het eens bij de groenteboer hier in het dorp navragen, en hem gelijk eens vragen of hij zich ervan bewust is dat er in de strijd tussen deze giganten ook wel eens doden vallen. stukje bewustwording.
Het kraanwater wat ik voor mijn wash gebruik is van Vitens, en heeft een Ph-waarde van 7.0 .
Als ik het heb over droge bakkersgist
- wat ik in deze wash ook gebruik -
is dat altijd hetzelfde, wat ze in elke buurtsuper verkopen. Dr. Oetker. Je vind ze bij de bakbenodigdheden, het zijn zakjes van 7 gram.
In deze bananaboat wash zitten 3 van die zakjes = 21 gram.
Temperatuur ?
Beste DoubleBarrel, Volgens mij raakt u een beetje temperatureluurs en let u teveel op bijzaken. Gisteren toen ik maakte was het 22 graag C. Vandaag 23.
U zult begrijpen dat ik gebruikers van dit forum die een klimaatkast willen maken lichtelijk geamuseerd volg. Ik let gewoon op het waterslot, daaraan zie ik of iets uitgegist is of niet. Soms gaat wat sneller (in de zomer) soms duurt het wat langer. In de winter zet ik de gistflessen tegen de c.v.
Wat voor mij belangrijk is,
waarom ik dit maak dat is om uit te vinden of ik hier met een enkelvoudige stook nou een heldere (klare) borrel uit kan halen die duidelijk naar naar banaan smaakt.
Vriendelijke groet
Quirijn,
Wel effe off-topic, maar temperatureluurs vind ik een prachtig gevormd woord! Het mechanisme achter zulke woordvorming noemt men blending. De hiphop groep "De Jeugd van Tegenwoordig" maakt hier ook redelijk wat gebruik van.
Ik volg je met plezier om nu ook m'n woordenschat uit te breiden.
beneluxueuze groeten
Ach misschien sla ik door..
Wil je zeker niet de rol van profeet opdringen en mezelf ook niet.
Voor mij is zeker het verschil in werkwijze een wezenlijk aspect van de hobby,maakt ieders stooksel persoonlijk en uniek.
Klimaatkast gaat mij stapje te ver,maar persoonlijk wil ik nu,in ieder geval voor mij zelf, zoveel mogelijk het proces van deze wash in kaart brengen,voor velen op dit forum misschien stap te ver,Voor anderen misschien wel leuk en interessant. .
Daarbij zou ik ook graag op een internationaal forum hierover berichten en daar is de regel dat men dan zoveel mogelijk data publiceert.
....En over die Bananen....Heb ze vroeger gevaren en bij Turbana gewerkt...
Kunnen we nog aardige polemiek over opzetten,zeker over het leed aldaar.
Vind het in ieder geval leuk dat je jouw versie van het recept probeert.
....Temperatureluurs....
Dat is een,niet persé negatieve deformatie van het brein waar vele (hobby) brouwers,wijnmakers en stokers aan 'lijden'. Vooralsnog niet levensbedreigend.
🙂 🙂 🙂
Gts DB
"...noemt men blending..."
Spreekt u ook Nederlandsch ? Volgens mij heet zoiets woordvermenging. Of woordverhusseling in een bepaald dialect.
DoubleBarrel geeft hieronder al aan dat hij graag buitenlandse fora volgt, en er ook op post.
Ik niet.
Ik volg alleen Engelstalige fora bij hoge uitzondering, en reageer nooit buiten het Nederlandse taalgebied. Al spreek ik ook Duits en Frans. Ik ben -net als u- een bewonderaar van de Nederlandse taal, en stoor mij aan het gebruik van anglicismen.
Die beneluxueuze groeten vind ik dan wel weer leuk 🙂
Bedankt voor dit mooie woord en hartelijke groeten terug.
Tot mijn spijt moet ik vanwege familie omstandigheden de vergisting uitstellen tot maandag.. grt DB
Sorry voor de vertragingen maar heb familie verplichtingen dus alles loopt achter op schema omdat eens mens heel soms prioriteiten moet stellen....
Maar vandaag in de smartstill 3x wash gestript en 1x Low wines gedestilleerd... heb nu een grote weckpot met twee ananassen met eigen sap en geen toegevoegde suiker erin op 70%,morgen nog twee stripruns en nog 1x low wines erachteraan weer halve liter 70% nemen en nog 1 ananas...samen met beetje 70% wat ik nog heb staan in 2e weckpot en dan maar macereren...
Iemand ervaring met ananas in de pot ? Hoe lang is gebruikelijk ??
Ben van plan om de hele boel "op het fruit" te stoken ,,,heb al twee keer voorloop afgenomen (wash en Low wines run) en opgebrand gezellig in borrelglaasjes op tafel vanavond,dus ben van plan om na klein voorloopje, de eerste halve liter daar van te nemen en terug te snijden naar ongeveer 38%...
Om aanbranden tegen te gaan gebruik ik een laag knikkers op de bodem van de ketel... doe ik met de stripruns ook
En weer verder met de bananaboat......
Morgen start ik twee tonnen op ,rietsuiker met banaan ,zal zoveel mogelijk data hiervan posten.
Grt DB.
Nieuwe vergisting. (eindelijk van start...)
5kg rietsuiker,mix van Ruwe met een caramel toets,donkere stroperige en Demerara oftewel volledig geraffineerde... alle met fairtrade label...
5 middelgrote/= 1 kilo bananen
sap van grote citroen. / snufje bitterzout
5kg suiker met 4,5 ltr water met sap van de citroen opgezet,verwarmd tot suiker goed was opgelost.
In andere pan paar lepels van het suiker water gedaan en de vijf bananen,verwarmd en met de staafmixer gepureerd,daarna in de pan met suikeroplossing gedaan.
Dit alles in de vergistingsemmer en daarbij 16 liter koud water en snufje bitterzout....met de staafmixer alles nog eens goed gemixed... af laten koelen... halve liter in smalle maatbeker gedaan,25C..................
PH gemeten:4,5
S.G. gemeten 1080... tot 1000 vergisten is 12,3 % tot 980 (droog) 12,9 %....
Ga hierbij 50 gram ( ongv 2 gram pltr) verse Bruggeman bakkersgist doen.... als de emmer 30 C is.
Momenteel nog 33.9 C........uurtje geduld nog ...
Leuk om te lezen DB,
ook dat u zich ever de familieomstandigheden heen heeft gezet.
Vandaag de 29e.
16 Dagen geleden deze bananaboatwash aangemaakt. Ik werk met flessen en niet met emmers, alleen maar omdat je dan goed de inhoud kunt bekijken. En ik bekijk dat echt niet elke dag omdat ik weet dat wachten vaak héél lang duurt.
Maar vanmorgen haalde ik even een originele birdwatcher op.
De bananaboatwatchers had toch weer alle water uit het waterslot geblazen, dat stond droog. Gelukkig zat het dopje nog wel op het waterslot. Snel weer bijgevuld ...
Het ziet er in de fles al redelijk 'klaar' uit, voor zover je daar van kan spreken bij dit soort vergistingen. Het gist echter nog wel, nadat ik het waterslot had bijgevuld nog eens in de +/- 5 minuten een voorzichtig bloebje. (Ik zit er niet met een stopwatch bij en, ... wachten duurt lang 😉 )
Ik laat het nog maar een paar dagen staan denk ik.
Wat opvalt is dat bij de gewone birdwatchers als die is uitgegist alle bezinksel op de bodem ligt. Bij deze bananaboatwash heeft zich bovenin de hals van de gistfles echter een dikke laag vaste bestanddelen gevormd. Groot ook, onregelmatig van vorm (2 - 4 mm. en ik ben toch vrij zeker dat ik de bananen fijner had gepureerd) Even de fles oppakken en hem een omroerende beweging geven en het merendeel van die vaste stukjes gaat weer kopje onder in de wash. Om dan héél langzaam weer naar boven te stijgen. Het is juist dat -meer nog dat het bloeb-bloeb-bloeb van het waterslot- wat me verteld dat de vergisting nog gaande is.
Goed om van je te horen Quirijn.
Mijn wash is ook nog niet klaar met vergisten ....
Dat verschijnsel van die bananenpuree/drab heb ik ook,het klaren zal dus ook wel een hele poos gaan duren vrees ik,dat zal wel weer paar maal overhevelen worden...
Ga dit keer ook met sterk koelen over vries elementen aan de gang,maar dat duurt als ik naar de wash kijk nog wel even...
grt DB
S.G. van de wash nu 1020 .drab zakt wel al naar de bodem..
S.G. nu 1.000 nog even kijken of ie helemaal droog gaat worden...0.980 ...
Drab gezakt,wash nog wel heel troebel...
Ik heb de mijne gestookt vandaag. Effe terugrekenen hoor, het eerste wat ik leerde was om een dagboek bij te houden van wat je doet. Dat vond ik niet zo duurzaam omdat ik besefte dat iekere keer als ik een stukje papier beschrijf er een boom omgehakt moet worden, met alle leed vandien.
Het meeste doe ik dus uit mijn hoofd en weet ik het niet kan ik het hier terugzoeken.
Goed. 13 Juli de bananaboatwash aangemaakt.
Het zag er een weekje geleden al goed uit maar vandaag was de dag. Het mooie van die flessen is dat je ze bij de hals kunt grijpen. HierrR jij!
Dus ik ben nu alweer even een tijdje aan het stoken.
Ik stook het zéér lang-zaam. Op een laag vuur. Om-dat ik met een a-lam-biek werk en zo-veel mo-gelijk smaak hier-uit wil ha-len.
Normaal stook ik de birdwatchers wat sneller. Maar goed die haal ik dubbel over.
Dit destillaat is na enkel overgehaald te zijn inderdaad niet vrij van smaak.
Het is niet vies, het ruikt ook goed.
De smaak is
- niet echt zoet
- en ook niet echt banaan.
Het is geen plain wodka geworden wat ik altijd van mijn dubbelgestookte birdwatchers maak. Wat het echter wel is
....
mnh mnh, het laat zich moeilijk omschrijven hoor. Ik zal het nog eens proeven.
Van een birdwatchers heb ik normaal meer destillaat. Van deze minder, maar das ook logisch als je langzamer stookt.
Ik zal mogen nog eens een banaan kopen, die pellen, en die erbij gooien. Kijken (of misschien zelfs wel proeven) of dat ook nog verschil maakt.
Hartelijk dank voor je update. inderdaad benieuwd of de toegevoegde banaan smaak gaat geven.
Mijn vergisting staat nu te klaren,S.G. niet tot 0.980 gehaald bleef net onder de 0.990 hangen morgen wordt het overgeheveld over ijs elementen,hoop volgend weekend te stoken.
Met de vinometer werken is niet mijn forte maar afgaande op de begin en eind waarden van de S.G. moet er 11.97 nog wat %ABV aanwezig zij,nu nog meten hoeveel te stoken product het klaren oplevert en de boel in mijn 30ltr ketel op deze wijze te stoken:
Heel goed DB. Ik wens u er op voorhand veel succes mee.
Ook het rode gedeelte van uw post kunnen onze leden hun voordeel mee doen. Ik ben echter al wat langer met deze hobby bezig. De inspiratie kwam uit het ambachtelijk stoken hoor, daar kan ik beslist elke ervaring gebruiken. Het is de reden dat ik met een alambiek werk.
Later ben ik nog wel eens door destillatietorens gekropen in de petrochemische industrie. Je weetwel, waar ze teer, zware stookolie, diesel, benzine, en kerosine mee uit aardolie halen.
Lezersvraag voor vandaag is of iemand ook weet wat het verschil is tussen een kolomdestillatie en een kraakinstallatie.
Die bananaboatwash ga ik beslist nog een keer maken. Dan gooi ik er echter meer banaan in, en zal ook eens zien of en hoe ik de zetmelen waar bananen vol mee zitten ook om kan zetten naar suikers.
Dit was een goed idee en ik ga er zeker verder mee.
Lezersvraag voor vandaag is of iemand ook weet wat het verschil is tussen een kolomdestillatie en een kraakinstallatie.
Bij kraken is er sprake van een chemische reactie en bij kolomdestillatie niet.