Vrienden..
Vol lol had ik bij Eddy de melasse opgehaald en in het weekend voor de BBQ twee brouwemmers van 20ltr aangemaakt. Had daarvoor 2,5ltr melasse / 1,5kg rietsuiker en 15ltr heet water gemixed om dit met 5ltr water aan te vullen.. Ik had verder om te vergisten, de turbo rumgist en enzymen bij Jan’s stookwinkel gekocht..
Dit liep wat uit de hand.. de vergistingsvaten begonnen bol te staan en het waterslot ging als een mitrailleur te keer.. gelukkig kwam er naar 2 dagen rust in het vat en het waterslot bloepte verder weer normaal.. Op advies van Eddy tijdens de BBQ heb ik.. het sap.. rustig de tijd gegeven om goed uit te gisten, (ongeveer 3weken)
Afgelopen weekend heb ik de potstill gepakt en de eerste RumRun gedaan.. ik wil alles dubbel stoken en op hout wegzetten om der een fijne Capt. Leon van te maken.. hihih..
Na de eerste RumRun had ik dus de uitgekookte melasse ..op ieders advies heb ik dit bewaard.. in een oude brouwemmer gegooid en waarschijnlijk liggen der al vliegjes in..daar moet ik dus nog yoghurt bij gieten en volgens Eddy karbonades bij.. Ik dacht aan een dode vleermuis.. om een echt goede kopie te maken van bruine Bacardi.
Maar Vrienden. ..
Buiten dat dit een bende wordt en gaat stinken .. dacht ik eraan om deze “’dunder” voor te bereiden en verder in te koken.. meer water eruit betekend dat de over gebleven melasse nog verder indikt en stroperige wordt.. misschien is dit beter om verder te fermenteren met de Yoghurt en Eddy zijn karbonades.
Vrienden.. ik had jullie verhalen gehoord maar ik ben nog aan de twijfel hoe ik deze “dunder” het mooiste kan maken.. wie is der al wat verder mee en heeft een gat in zijn tuin gegraven..
Ik zou graag jullie tips horen.. en hoeveel liters je van de melasse hebt gebruikt..
Ik denk dat je dunder bedoelde [inmiddels aangepast 🙂 ]
jaah ..Donner zijn broodjes geschoren vlees..dat wist ik maar kwam niet op het woord..
maar bah.. wat een bende is dat.. maar hoeveel van alles is dat bij elkaar John..met of zonder vleermuis of karbonades en hoeveel gebruik je daarvan in jou RumRun??
Geen ervaring met rum, foto is van het internet. Maar voor zover ik versta is dunder voor rum de sourmash voor whiskey.
Je kan het direct gebruiken na stoken, je backset (hetgeen dat in je ketel overblijft na een stook) direct bij de nieuwe te vergisten molasses toevoegen. Net als sourmash en whiskey
Maar als je veel complexere smaken wilt dat je best deze dunder lange tijd laat staan en/of een potje yoghurt aan toe voegt voor sneller en meer schimmelculturen te kweken.
Vaak word alle water vervangen door dunder, wellicht veel meer complexe smaken zo.
Dat is wat ik van rum heb begrepen mits er soms eens over te lezen, maar de dunder stockeren en schimmelen zie ikzelf niet zitten dus geen rum en whiskey drink ik ook veel liever dusja...
Ik heb 3 liter dunder in een emmertje gedaan vervolgens yoghurt sinasappelsap en restje tomatensap en een rouwe karbonade met wat vlees er aan ingedaan en 2a3 weken laten staan en met de hand schimmel aan de kant, twee soeplepels door een koffiefilter gehaald en aan de rum van de striprun toegevoegd en vervolgens gestookt heel rustig .
In mijn dunder is een muis verzopen. Telt dat ook?
Geen ervaring met rum, foto is van het internet. Maar voor zover ik versta is dunder voor rum de sourmash voor whiskey.
Je kan het direct gebruiken na stoken, je backset (hetgeen dat in je ketel overblijft na een stook) direct bij de nieuwe te vergisten molasses toevoegen. Net als sourmash en whiskey
Uit interesse en om mogelijks een beter antwoord te kunnen voorzien heb ik wat verder er over gelezen en de handeling die ik ken als sourmash(boven simpel uitgelegd) word bijna altijd toegepast. Dit omdat je de meest consistente rum ermee kan maken. Je volgende rum zal net hetzelfde smaken dus.
Hetgeen erg moeilijk is met een beschimmelde dunder, omdat schimmelkolonies anders, groter en sterker kunnen zijn. Maar hier kan je dan wel die super complexe smaken mee behalen
bah,
ik denk dat ik bij mijne dunder het ga houden bij de den overschot van den stook + een beetje oude yoghurt + een beetje oude sap dat ik nog staan heb, ik heb het niet zo voor rot vlees, ik ga het in een richting houden.
grts.
De "sourmash methode" is wat men trouwens bij Jamaica rums toepast
Dit liep wat uit de hand.. de vergistingsvaten begonnen bol te staan en het waterslot ging als een mitrailleur te keer.. gelukkig kwam er naar 2 dagen rust in het vat en het waterslot bloepte verder weer normaal..
Bij mij was dat ook ik denk dat het normaal is, met melasse, bij whiskey heb ik dat ook, korte hevige gistingen.
grts.
bij mij was bij mijne rum, het water uit het slot geblazen.
Letterlijk nergens tot op heden ben ik tegen gekomen dat men vlees in een dunderpit gebruikt, ik zou het ook absoluut niet doen
Ik ben het met je eens Dumo het is echt ranzig. Laat staan hoe goor dat moet zijn in de Caribische gebieden. Al die vliegen en gorigheid. Knap dat ze deze onsmakelijkheid toch weten te vermarkten.
Oke mooi artikel gevonden, in het Engels maar dat legt heel goed uit wat dunder echt is en wat de mythes zijn rond dunder
Kort, dunder is de sourmash techniek en vlees moet ver weg blijven van dunder
MAAR er bestaat ook zoiets als muck, dit is de beschimmelde poel van ranzige drek
tegen de vliegen en de muizen ga ik n'en oude handdoek over plaatsen met een koord.
grts.