Meldingen
Alles wissen

Recept...theorie....

Pagina 4 / 5

Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Plaatjeskolom toch?

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Leuk, die antwoorden.

Volgens mij gaat het bij een destillatie om moleculen die door elkaar zitten in een bepaalde mix. Door ze te destilleren scheid je bepaalde moleculen van anderen.

 

Vooral in de petrochemische industrie (waar ik ook een paar jaar gewerkt heb) kom je buiten reusachtige destillatiekolommen

Je kunt er letterlijk doorkruipen en met twee man naast elkaar op zo'n plaatje zitten

 

ook kraak-installaties tegen.

 

Het fijne verschil tussen die twee is dat bij destillatie de verschillende moleculen van elkaar gescheiden worden.

 

Als aardolie word gekraakt dan is er vaak sprake van een veel hogere temperatuur (700 tot in sommige gevallen wel 1000 graden) en druk. Aan de invoerkant komt een zuivere stof binnen. Moleculen van 1 soort. Tijdens het kraakproces wordt die molecuul uit elkaar getrokken, gekraakt. Er ontstaan dan 2 (of meerdere) hele andere moleculen als die je erin stopte.

 

Snappie ?

Bij gewone destillatie ga je een mengsel van moleculen van elkaar scheiden. Als je een stof kraakt trek je het molecuul zelf uit elkaar.

 

 

Ik kom erop om de vraag te stellen om kennis te verbreiden over wat invertsuiker is.

 

Makkelijk toch ?

Kristalsuiker oplossen in water. Citroensap erbij. En dan heb je invertsuiker.

 

 

Zo makkelijk is het inderdaad. Mensen die ervoor doorgeleerd hebben hebben het namelijk nooit over suiker. Ze praten altijd over suikers. Meervoud. Er bestaan namelijk een hele hoop suikers.

 

Keukenstroop bijvoorbeeld. Pure suiker hoor.

Druivensuiker,

Baterdsuiker, etcetera, echt een hele hoop.

 

Kristalsuiker is een hele lange molecuul voor scheikundigen. Door kristalmoleculen op te lossen in water en het te laten reageren met citroensap word de kristalsuikermolecuul ook gesplitst. Er ontstaan 2 verschillende moleculen die nog steeds suikers zijn, maar het zijn geen kristalsuikers meer. De kristalsuikermolecuul is gekraakt, en er ontstaan 2 verschillende moleculen die alleen nog maar gemeen hebben dat het beiden suikers zijn. Alleen zijn de moleculen in beide een stukje korter. Bij mij loopt de temperatuur op tot ruim 120 graden. Zonder overdruk.

 

Welkom bij de les scheikunde.

Munckerick krijgt een GA ZO DOOR stempeltje van de meester  🙂  😉

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Yessss 🙂

 

Leuk scheikunde!

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 Gewoon nieuwsgierig.Worden er bij het kraken (ook) katalysatoren gebruikt ?

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een werkelijk accuraat antwoord moet ik schuldig blijven. Ik kom niet verder als : in sommige gevallen wel.

 

Vooral bij industrieel gebruik verslijten ze en moeten ze vervangen worden.

DE reden waarom ik wel eens door zo'n kolom gekropen ben.

 

Bij het maken van invertsuiker is volgens mij het citroensap de katalysator. Nadat de kristalsuikermoleculen zijn gekraakt naar kortere suikermoleculen zit het citroensap nog steeds in de oplossing. Hartstikke mooi want gist houdt van een zuur milieu, hoe zoet het ook moge zijn.

 

Je zou het er misschien uit kunnen destilleren. Wat me wel duidelijk is dat is dat je na dit proces niet zomaar meer kristalsuiker terug uit dit mengsel kunt halen. De lange kristalsuikermolecuul is gekraakt, en in de waterige oplossing bevinden zich meerdere, verschillende, andere suikers.

 

Ik probeer het even uit het blote hoofd te doen hoor, dus mocht iemand het na willen zoeken of het beter weten dan vul maar aan. Maar suikerwater aan de kook is zowieso al 120 graden. Invertsuiker maken kan gewoon bij atmosferische druk.

 

Maar volgens mij vallen de opgeloste suikerkristallen bij dit proces uiteen in keukenstroop en druivensuiker moleculen.

 

Het is iets wat gist van nature zelf ook doet. Maar dit kost natuurlijk wel tijd en energie. In dit verband is het misschien nuttig dat stookwinkel ook whiskygisten verkoopt waarvan de fabrikant adverteert dat zijn product ook onvergistbare suikers aankan.

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok dan herinnerde ik mij dat stukje over de katalysatoren toch goed... Allemaal ver weg gestopt in de grijze massa...

Wat de info van gist fabrikanten betreft....

Verbaasd me sowieso al dat een 'speciaal'gist,mix van levende organismen,mineralen en vitaminen zo zonder duidelijke Ingrediënten vermelding verkocht wordt....Want een label met Yeast,vitamins,microelements en enzymes zegt mij i.i.g. nog niks over de daadwerkelijke inhoud...

We gebruiken het immers wel om een door mensen (oraal/inwendig) te consumeren product te maken.... grt DB

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heren wat een prachtig verhaal hier, maar mijn grote vraag is nu, welk recept heeft nu de voorkeur en waarom.
U bent zo ver uitgeweid (zeer vermakelijk dat zeker wel! ) dat ik nu de essentie van smaak vs opbrengst etc. kwijt ben.

Kortom zou u de "platte" resultaten kunnen / willen delen ?

Dank

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 @Sj44k

Staat te klaren,dus over de smaak kan ik je nog niet inlichten.

De geur zit er wel in bij de stookwijn maar of ze echt smaak overgebracht hebben die bananen moet ik afwachten....   Het is proberen en sleutelen aan een recepten wat het voor mij leuk maakt....Op zoek nu naar de lekkere One&Done bananen borrel maakt dat ik overweeg om eens out of the box idee van stoker op HD te gaan navolgen.... verse bananen mee de ketel in... ben in afwachting van zijn posting,had zelf wel het idee om bijvoorbeeld met bananen chips wat te vogelen maar blijkbaar heeft hij uit verveling paar bananen in zijn  Whiskey Sourmash gegooid dus ben benieuwd,zit te wachten op zijn bevinding.

Maar belangrijkste nu is dat de wijn echt helder wordt ...geen gist mee in de ketel want dan ben je wel verplicht om minimaal dubbel te stoken.... en de bedoeling is 1x stoken klaar.    en dan mag het weer ook wel beetje meedoen want ik moet buiten stoken,i.v.m gas...

grt DB

 

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

JohnDoe; ik het de conical vergisting tank van Fastferment met extra balletje onderaan al een 2 tal jaar is super. Nooit meer overhevelen voor mij 😉

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag 3ltr run in de Smartstill gedaan ... een verse banaan erbij en stoken...

theorie: 3000ml á 12% =360ml á 100%.....

run 50ml foreshots/early heads weggegooid.. 350 ml head/heart en early tails.. afgenomen..toen gestopt..

350ml =65%ABV staat nu met doek afgedekt te luchten... ruikt naar banaan ,vers donker brood............... sja de smaak... geen overtuigende banaan....zacht op tong met beetje peperige nasmaak in de keel..... benieuwd wat ie doet op 40% en paar weken rust.. zonder hout.

grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

uh 300ml head/heart/tail.... 65%  

dat maakt 488 op 40%  toch maar gelijk doen...smaak impressie...

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

uh 300ml head/heart/tail.... 65%  

dat maakt 488 op 40%  toch maar gelijk doen...smaak impressie...

Hahaha .. mooi hoor ik vind het ook spannend 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nou...de banaan haal ik er niet uit gaat meer naar jonge borrel met peper smaak..het heeft wel een stevige dronk...

Laat het geheel gewoon rusten en af en toe luchten....

De grote van 20ltr wacht ik nog een paar dagen mee,zal het nog een keer overhevelen over doek.....

 

Beantwoorden
Berichten: 357
Topic starter
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor mezelf concludeer ik dat om echt de bananen smaak in 1e stook halen niet gelukt is ...met dit recept...

Hoewel het als borrel best te nippen is...

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens  http://homedistiller.org/fruit  heb je maar 20-25% suiker in banaan (goede overrijpe, hier zijn de zetmelen reeds van omgezet) dus ik denk dat je makkelijk 5 kg banaan kan gebruiken en dan een kilo minder suiker toevoegen. Ik zou zelf 15 kilo of meer banaan niet uitsluiten, als je wat banaan smaak wilt in je distillaat. Ideaal lijkt me alle suiker vervangen met banaan...

 

Dat is natuurlijk maar een opinie

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?