Tijdens mijn verblijf in Portugal heb ik deze borrel regelmatig gestookt.
Destillatie van sinaasappelborrel
Methode: eenvoudig distillatieproces Pot still
Ingredienten:
3 sinaasappels
150 gram (gele) basterdsuiker.
1 liter neutrale alcohol 40 %
Veel Portugese families gebruiken dit recept om thuis sinaasappellikeur te maken. Het kan ook een uitstekende basis zijn voor veel gerechten, zoals geroosterde kip met honing en sinaasappel.
Recept:
- Snij de sinaasappels n plakken van 1 cm, doe de gesneden sinaasappels in een bakje en voeg gele suiker toe.
- Voeg vervolgens een neutraal drankje toe van een eerder gemaakte distillatie of wodka.
- Laat deze bereiding een nacht rusten zodat de smaken zich vermengen.
- Nadat u dit mengsel een nacht heeft laten staan, kunt u beginnen met de bereiding van de distillatie. Giet de vloeistof drank in de potstill en voeg eventueel water.
- Plaats vervolgens een mandje in de potstill
- Leg de sinaasappelschijfjes in het mandje, zodat de opstijgende dampen zich ermee vermengen en het aroma van de likeur versterken.
- Sluit de potstill
- Stook het geheel langzaam voor een goede kwaliteit.
Het resultaat is een heerlijke geurende en smakende sinaasappel borrel
Hello Cees
Waarom moet de suiker erbij ?
Er is toch geen fermentatie ? Of zie ik dat verkeerd ?
Bedankt Cees
Heel de winter heb ik op de kachel Water Suiker Kaneel Gember en Sinaasappel staan. Paar dagen laten pruttelen, afkoelen en vergisten.
Daarna Overhalen
Geeft een triple sec maar anders.
Jouw recept is zeker het proberen waard.
Leuk recept Cees ik ga het zeker proberen en bedankt voor het delen.
Moet je voor een bio sinaasappel gaan of kan je ook gewoon een normale sinaasappel nemen en schrobben
Ik vind het verwonderlijk dat de suiker er voor de destillatie in gaat. Dat heb ik nog niet eerder gezien in een recept.
Cees een heerlijk resultaat!
Omdat ik gelezen had uit een reactie dat er een bittertje kon meekomen heb ik bij de helft van de sinaasappels wel de schil toegevoegd maar niet het witte gedeelte daarvan en op het einde als de smaak omslaat naar wat bitterder ben ik gestopt bij ongeveer 30% Alc ... dit met rum gecombineerd....een heerlijk resultaat mijn dank en aanbeveling zeker waard cheers!
Grts. RD
Hoi,
Nice, heb een andere weg bewandeld, toch herken ik wel wat.
Ik ben gek op bitter dus wat gebrouwen.
recept voor "Pink lady" of Mara.
* maak je fruitschil schoon, ik doe ze in een bakje vul dat met water uit de qooker, schrobben.
* pak de blender en gooi er fruit in (Grapefruit, 3 citroenen, 2 limoenen) maak er een smoothy van.
* leng het aan met klare alcohol (60-70% had ik staan).
* laat het een tijd staan, schudden en weer neerleggen.
* nu de grap, na het verdunnen verkleurt het wat naar roze (vandaar pink lady), maar er komt nu wel een waas over wat hierboven beschreven is.
* verdunnen naar het percentage wat bij je past.
Heb nu een fles staan met zomerfruit (niet in de blender gedaan) rode en gele aalbessen, gele frambozen, paar takjes munt, restje honing & een getoast stuk eiken wat ik nog had liggen. Wordt vervolgd....
mijn gangbare werkwijze is:
* sugerwash maken
* via de T500 reflux 90+% destilleren.
* X Grolsch beugelflessen vullen met 30/40 cl en een gewenste smaak bv. (kaneel, steranijs, vanille, rozebottel etc.)
* ga er dan voor zitten om met een pipet een combinatie te maken. dna in borrel glas aanlengen tot 50-60%, klopt het voor mij, dan verhoudingen vertalen naar een 5 liter vat en vullen.
* vat is van tevoren behandeld met bv port en/of turfrook.
En dan.....wachten.....
wellicht heeft een van jullei hier wat aan.