Meldingen
Alles wissen

Sinaasappelborrel


Cees
Berichten: 16
 Cees
Topic starter
(@cees)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tijdens mijn verblijf in Portugal heb ik deze borrel regelmatig gestookt.

Destillatie van sinaasappelborrel

Methode: eenvoudig distillatieproces Pot still

Ingredienten:

3 sinaasappels

150 gram (gele) basterdsuiker.

1 liter neutrale alcohol 40 %

Veel Portugese families gebruiken dit recept om thuis sinaasappellikeur te maken. Het kan ook een uitstekende basis zijn voor veel gerechten, zoals geroosterde kip met honing en sinaasappel.

Recept:

  1. Snij de sinaasappels n plakken van 1 cm, doe de gesneden sinaasappels in een bakje en voeg gele suiker toe.
  2. Voeg vervolgens een neutraal drankje toe van een eerder gemaakte distillatie of wodka.
  3. Laat deze bereiding een nacht rusten zodat de smaken zich vermengen.
  4. Nadat u dit mengsel een nacht heeft laten staan, kunt u beginnen met de bereiding van de distillatie. Giet de vloeistof drank in de potstill en voeg eventueel water.
  5. Plaats vervolgens een mandje in de potstill
  6. Leg de sinaasappelschijfjes in het mandje, zodat de opstijgende dampen zich ermee vermengen en het aroma van de likeur versterken.
  7. Sluit de potstill
  8. Stook het geheel langzaam voor een goede kwaliteit.

Het resultaat is een heerlijke geurende en smakende sinaasappel borrel

1617359960-sinaas.jpg
Beantwoorden
19 reacties
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@cees, doe je na het distilleren er ook nog suiker of sinaasappel bij?

Leuke ketel.

Beantwoorden
Cees
 Cees
(@cees)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@rumo Na het distilleren 40% hoeft er niets meer bij. Persoonlijk doe ik er een paar druppels glycerine bij om hem wat zachter te maken. 

 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@cees fantastisch recept. Ik heb het nu geprobeerd met sinaasappel en mandarijntjes.

Ik merk echter dat na destillatie en verdunning naar drinksterkte (40%) er een ouzo-effect optreedt, een melkwitte neerslag van etherische olien. Is dit normaal of is er een tweede destillatie nodig om dit weg te krijgen?

De smaak is in elk geval geweldig...

Beantwoorden
Cees
 Cees
(@cees)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@odevie Ik heb daar nooit last van gehad, maar ik gebruik bio sinasappels (niet bespoten en ook geen waslaagje).

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello Cees

Waarom moet de suiker erbij ?

Er is toch geen fermentatie ?  Of zie ik dat verkeerd ?

 

Beantwoorden
2 Reacties
Cees
 Cees
(@cees)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@psycat Het is geen fermentatie, maar waarschijnlijk komen de sinaasappelsmaken en geuren door de suiker beter tot hun recht. Na een nachtje staan ruikt het in ieder geval geweldig.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@psycat, het klink anders, maar ik maak ook  veel fruit drankjes door  eerst de gesmolten suiker over het fruit te gieten en na een uur er pas alcohol bij te doen.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Cees

Heel de winter heb ik op de kachel Water Suiker Kaneel Gember en Sinaasappel staan.  Paar dagen laten pruttelen, afkoelen en vergisten.

Daarna Overhalen

Geeft een triple sec maar anders. 

Jouw recept is zeker het proberen waard.

 

Beantwoorden
4 Reacties
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152

@psycat klinkt goed!  heb je een uitgebreidere beschrijving/recept?

Beantwoorden
Cees
 Cees
(@cees)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@hilly ik kan er niet meer van maken.

 

Beantwoorden
Hilly
(@hilly)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 152
  • @cees de vraag was aan psycat.  Jou recept was meer dan duidelijk, dank daarvoor ik ga het zeker een keer maken.
Beantwoorden
Cees
 Cees
(@cees)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@hilly sorry, even de weg kwijt

Beantwoorden
Notna
Berichten: 346
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Leuk recept Cees ik ga het zeker proberen en bedankt voor het delen.

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Moet je voor een bio sinaasappel gaan of kan je ook gewoon een normale sinaasappel nemen en schrobben

Beantwoorden
5 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@haak voor likeuren gebruik ik enkel en alleen bio citrus vruchten, bestel ik online direct bij de boer in Spanje. Je bestelt online, de boer gaat de sinaasappelen, citroenen, mandarines of wat je ook besteld hebt plukken, stopt ze in een doos en stuurt ze op. Na een dag of 3 - 4 heb je een kist lekkere verse vruchten in huis.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@odevie

 

dat klinkt goed

heb je een site daarvan 

wou al een Citroen boom planten maar dit is misschien handiger

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@haak https://agrumesbio.com/

Let wel dat het citrusseizoen op z'n einde loopt, er is nog winig keuze...

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@odevie

 

Dank je wel

Beantwoorden
Cees
 Cees
(@cees)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 16

@haak gewone sinaasappels, als je het niet vertrouwt kan je de schillen eraf halen. Wordt het ook minder bitter.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?