Voor mijn eerste poging tot whiskey wil ik hier mee proberen. Welke gist uit de stookwinkel kan ik dan best gebruiken?
Hoeveel Whiskey mag ik verwachten?
Hoeveel maal moet ik dit stoken (Grainfather met copperdome)?
Goed spul zeker . Opbrengst per kilo vloeibaar is ongeveer gelijk aan 800 gram droog mout .
Een neutraal gist . Mangrove jack west coast , fermentis C70 of een gewoon bakkersgist .
Aantal x overhalen hangt af van nauwkeurigheid waarmee je werkt , dan zuiverheid van product en methode waarmee je zelf wil stoken en wat je smaak wens is .
Zware whiskey en bourbons worden 2 maar ook wel enkel voudig gestookt. , Zachtere soorten 2 tot 3 maal overgehaald .
Met een alambiek of whiskey ketel heb je vollere smaak dan een cilindrische ongeschouderde ketel dus voor beter een vollere smaak zou je met jou ketel beter max 2 malige stook kunnen doen of met nauwkeurig voorloop en naloop scheiding een 1 malige .
Dat vloeibaar mout is echt goed en handig spul !
Ik had vorig jaar de barel 674 met 5 kg (invert) suiker gemaakt. 2 van die mangrove jack zakken zouden het zelfde resultaat geven.
Hier is het 2 maal gestookt, een potstill ruwstook en een fijnstook.
Resultaat was 7L a 40% (verpakking zelf zei slechts 3,5 tot 4,2L van 40% op te bregen).
Stomverbaast kwaliteit en kwantiteit, ga ik zeker nog eens doen met deze zakken en stillspirit's Gin-gist
Ga ik proberen. Meteen besteld.
Ben normaal zelf niet van klaringmiddel maar is voor vloeibare mout wel nodig, anders komt er zo dikke plakkerige laag in je ketel-kolom na het stoken.
Bedankt voor de tip!
Ik heb het ook besteld ?
bij een goede beslag bereiding en vergisting zou dat plakkerige niet mogen gebeuren .
lijkt op toch eiwit problemen of nog te veel suikers aanwezig .
( Klarenings middelen betekent ook minder smaak omdat je weinig foezels en vezels meer hebt die smaak meebrengen
.
Bin Bier en wijnen maken is klaren belangrijk.
Bij een stookwijn maakt de ketel het helder .
een goed werkende en ingerichte ketel kan troebel verwerken zonder aankoeken .
Bedankt voor het uitgebreide antwoord.
Wat ik meestal wel doe is wat langer laten staan om goed te bezinken. Overbrengen in een 2de recipiënt en de bodem vrij ruim laten zitten. Dan in de koelkast en nog eens de bodem achterlaten.
Bij fruit werkt dat goed. Bij turbogisten niet zo goed en moet ik toch klaringsmiddel gebruiken.
Mijn ketel is eigenlijk altijd eenvoudig te kuisen na het stoken.
SirOlf, klaren bij Whisky hoeft niet in de koelkast te gebeuren, sterker nog het levert eerder problemen op dan voordelen.
De opgeloste CO2 moet ook kunnen vrijkomen zodat de kans op spuwen kleiner wordt tijdens de ruwstook, de koelkast zorgt er juist voor dat deze makkelijker in de oplossing blijft.
Na vergisten is belangrijk zo vers mogelijk te verwerken .
Bij lang staan gaan er meer en meer zuren bindingen komen ontbinding van gistresten en kan leiden tot onaangename smaken .
Koud weg zetten heb je kans dat je co2 vast houd wat weer tot last kan zijn bij stoken .
Ook weer de bier makers invloed . Die willen juist co2
Ik stook in een T500, laat die dan leeglopen in een RSV vergistingsvat, dan is de CO2 toch quasi weg?
Ik bedoel maak mijn stookwijn in een T500