Meldingen
Alles wissen

Vloeibaar mout extract

Pagina 5 / 5

Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het resultaat is 4650ml van 42-43% (net iets te enthousiast bij het dilueren ?).
Ik heb 2 keer gestookt en 2 keer het eerste deel weggegooid en gestopt als het zakte onder de 40% (met al de moeite die je doet om een goede smaak te hebben gooi ik liever wat teveel weg want bij de 2de stook met de cuts heb ik neiging om het er toch in te gooien). Ik stook wel 2 keer op laag vermogen (ruwstook aan 30% en fijnstook aan 20%). Het duurt wat langer maar eens het in gang is maakt het mij niet uit of het 5u duurt of 10u.
3 keer ongeveer 1,5l op 20, 40 en 60 gram houtsnippers gezet.
Nu wachten en vooral die van 60g in het oog houden.
Stopt de reactie van die houtsnippers op een bepaald moment?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo werkt het niet helemaal met de houtsnippers, je kunt ook teveel tannines (looizuren) uit het hout trekken wat een bepaalde bijsmaak geeft.
Goede nieuws is dat dit wel wat wegtrekt maar dat kan even duren op fles (bij mijn eerste was het 3 maanden).
Heb je ook iets van een prop watten in de hals van de fles zodat het wat kan ademen in het begin?

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het zit in weckpotten (2l) en ik was van plan het dagelijks te luchten of is dat geen goed idee?
Ik kan ze ook niet dicht duwen en een handdoek of zo over leggen.
De rubber is trouwens vervangen door siliconen (waar je handig kan op schrijven wat er in zit ?).
Dat het wat langer zou duren vind ik trouwens niet erg. Ik mikte op consumptie tegen nieuwjaar (kerstcadeautje voor de mannen in de familie).

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt het dagelijks luchten, mijn eerste 4 of 5 Whiskies heb ik verouderd in een gesloten pot. Dat zorgt ervoor dat een aantal zuurtjes aanwezig blijven die het verraden als jonge Whisky, mits de proever dat opmerkt heet dat (9 op de 10 doen dat niet). Wat dan wel geldt is dat het op de fles langer nodig heeft om tot een relatieve eindsmaak te komen. Als Kerstmis het doel is, komt dat helemaal goed.

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe wordt moutextract (poeder) verwerkt? Zou willen vergisten als basis voor een graanjenever.Hoeveel extract is er nodig voor een mash van 25 liter? Moet het extract gekookt worden en moet die mee in het gistvat of moet die afgeheveld worden vooraleer te vergisten? Ik heb tot hiertoe hierover nog weinig informatie gevonden. Bakkersgist om te vergisten zou blijkbaar goed zijn...

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Witteke,

1 kg moutextractpoeder = 1,60 kg mout , normaal zou ik met mout uitgaan van 1 kg per 4 liter water, dus zou je voor de 25 liter een kilo of 4 nodig hebben. 

Wat ik zo lees is dat je het extract toevoegd aan verwarmd water en het dan doet oplossen voordat je koelt. Je kunt het extract gewoon mee vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt Alchemist, nu heb ik nog wel vernomen (maar dat is misschien ook niet de wijsheid) dat het extract het best gekookt wordt??? En de bakkersgist te gebruiken?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt het wel of niet koken, als je bier zou gaan brouwen zou ik het aanraden, voor het maken van een destillaat zou ik het zelf niet doen. De reden daarvoor is dat je de zuurstof uit het water jaagt door het koken en de zuurstof is wat de gist nodig heeft om in de eerste fase (aerobe, dus zuurstofrijk) te delen.

Als je gaat koken moet je er wel rekening mee houden om weer zuurstof toe te voegen, dat kan eventueel met een douchekraan het water aanvullen tot de gewenste hoeveelheid.

 

Qua gist, je kunt een aantal mogelijkheden overwegen en ook bakkersgist hoort daar bij. Ik geef een aantal mogelijkheden waarbij ik de deur wel open voor commentaar van anderen (in willekeurige volgorde);

  • Bakkersgist
  • Still Spirits Distiller’s Gin Yeast (heb met de Whisky variant goede ervaringen gehad)
  • Mangrove Jack’s M44 U.S. West Coast Yeast (goede ervaringen mee met Whisky maken)
  • Fermentis Safspirit HG-1

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt beter een voldoende pitch geven en geen zuurstof meer toevoegen .
Als je laag pitched heb je de deling nodig .
Bij hogere pitch / voldoende pitch bij ben je sneller de zuurstof kwijt . En zal gist sneller beginnen ethyl aan te maken .
Bij veel zuurstof dus earobe deelt gist uitsluitend en maakt deze meer bijproducten aan als azijnzuur ,zwavelzuur en andere alcoholen .

Je kunt ook beter niet koken en verwarmen tot 65 graden . Boven 80 graden gaan ook veel vezels en foesels stuk die juist aroma mee geven .

Fermentis c70 voor algemeen gebruik en fermentis m1 voor mouten en granen .
De Fermentis HG 1 meer geschikt in de sappen en fruit .

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt. Ik denk dat ik op weg ben!

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

juist ook een ton met

Vloeibaar mout extract en suiker gevuld en na 20min. stond die al te pruttelen ben wel benieuwd heb ook nog 2 pakketten van munckerik tegen die alle gestookt zijn hoop ik op mijn eerste fruit want er gaat heel veel fruit zijn dit jaar

gr erik

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?