Meldingen
Alles wissen

Vloeibaar mout extract

Pagina 4 / 5

Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hop is gauw overheersend en bij destilatie juist gauw te aanwezig .
Nadeel is dat het lastig ook weer te camoufleren is en zelf met blenden erg aanwezig blijft .

Met Alchemist eens het is niet echt passend in een whiskey .
( Maar ieder zijn smaak )

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Anders zie ik net dat een bepaald soort bier in de aanbieding is, ik denk dat het beste wat je hiermee kunt doen distilleren is. Sterker nog het kan niet erger smaken dan in de huidige vorm;

Grondstof 1,03 euro de liter 

Disclaimer: Ik heb absoluut niks tegen bier maar dit merk zou ik nog niet geven aan mensen waar ik een hekel aan heb.

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat ik voorlopig maar even van het bier weg blijf.

@ Alchemist: dat is geen bier ...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nick toch ? Zet je nu aan tot kneierij ?
Een goed product maak je met goede verse grondstoffen .
Bier brouwen uit mout is wat werk maar is geen raket wetenschap.
Een beslag maken evenzo .

Gemakzucht en luiheid maakt bagger .
Wil je zonder moeite bier of drank hebben GA NAAR DE SLIJTER !

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Misschien is dit een logischere volgende stap.

Als je het geschroot koopt, blijft het dan minder lang goed?

 

https://bio-brouwmaat.nl/product/hard-mocha-whiskey-bio-recept-op-maat/

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Rustig, rustig, rustig. Het was ietwat meer ludiek bedoeld. Als SirOlf het had doorgezet was hij in één keer genezen van hop in de Whisky 😉 dat zonder te hoeven vergisten etc.

 

Wat mij betreft SirOlf zul je een paar keer Whisky moeten maken met moutextract of liever nog met mout, maischen dus. De reden is dat je dan pas een ijkpunt gaat krijgen hoe een Whisky moet smaken, ik ben zelf achteraf gezien ook iets te snel geweest met aanpassingen toen ik begon en Whisky veranderd veel van smaak gedurende de tijd. De grondstoffen, vergisting, manier van stoken en het rijpen op hout en daarna op fles dragen allemaal bij aan mogelijke nuances. Of als je het grof gaat doen kun je tijdens een van de stappen de overige nuances om zeep helpen.

 

Om meteen een hele hoop wijzigingen aan te brengen in je proces, iedere batch quasi het wiel opnieuw uit te willen vinden gaat je leerproces gruwelijk verstoren. Als je de Whisky de tijd geeft, een periode van maanden vanaf het punt dat de gist begint, zul je merken dat deze veranderd qua smaak. Ga je bij iedere batch een hele hoop wijzigen mag je sommige geleerde lessen niet doortrekken, gevoelsmatig gaat dat wel en dan blijf je eerst in rondjes draaien voordat je echt goed spul gaat maken. 

 

Achteraf heb ik een hoop geleerd in de laatste 9 maanden dat ik hiermee bezig ben en zou ik zelf ook ietwat anders begonnen zijn. Maar zoals bij iedere hobby geldt dat je het meeste leert als je wat fouten maakt gedurende het proces. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Geschroot kopen zorgt inderdaad voor een korte periode dat het mout de volle smaak, geur etc. blijft behouden. Echter doet MunckErik alles vacuum verpakken van de mout en heb je nog genoeg tijd nadat het via de post geleverd wordt.

 

Je hebt al een Grainfather en qua prijs gaat je dit nagenoeg niks schelen met moutextracten kopen terwijl je wel nu kunt variëren met de mouten die Erik heeft. Je kunt ook een recept op maat samenstellen en het laten schroten, doe ik iedere keer gebruiken.

 

Er zijn ook genoeg mensen hier beschikbaar die willen helpen een recept voor je te samenstellen afhankelijk van het soort Whisky wat je beoogd.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het schroten van mout zorgt ervoor dat de houdbaarheid verkort wordt. De mouterijen leveren ook geschroot mout en zoals zij het leveren is het ook niet vacuum verpakt. Zo omschrijft de mouterij het:

 

Opslag- en bewaartijd

De mout dient gestockeerd in een propere, frisse en droge ruimte (<22°C; <35%RH). Voor het beste resultaat raden we u aan het geschrote mout binnen de 3 maand en de niet geschrote granen binnen de 24 maand na productie te verbruiken.

 

Omdat ik zelf per bestelling/klantorder schroot en het direct vacumeer is het in principe langer houdbaar dan 3 maanden. Ik vacumeer tot 99,8%. Toch houd ook ik 3 maanden houdbaarheid aan omdat het helaas wel eens voorkomt dat een verpakking lek raakt.

 

Er is overigens een leuke whisky met hop......

 

https://drankdozijn.nl/merk/boxing-hares

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer mensen een goed product willen maken is versheid een must !
Het is altijd raadzaam om op maat te bestellen en wanneer je het nodig hebt . dan hoeft het ook niet van houdbaarheids datums af te hangen .

Vers materiaal meteen verwerken of binnen paar dagen .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hop in drank :

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@ Bewust: bij mij loopt het op zijn laatste benen. Ik denk dat ik woensdag kan gaan stoken. Hoe loopt het bij jou?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi vlot verlopen.
Mooi dat je ook door de week tijd hebt dat je een vers product meteen kunt verwerken .
Ik weet niet wat voor ketel je gaat gebruiken voor overhalen .
Heb je al idee over methode van werken . ( Aantal overhalen . )
Let op tempetatuur in ieder geval ook vloeibaar mout bevat vezeltjes.
Bij doorstoken boven 95 gr gaan er smaken verloren en komen paar nare andere naar voren ..

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Was dat maar waar. Ik ben zelfstandige en momenteel technisch werkeloos. Gelukkig heeft mijn vrouw een vast inkomen...
Het plan is 2 keer langzaam overhalen en dan proberen er af te blijven ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Komt vast goed . .ja afblijven en laten rijpen altijd beter da gelijk de opvang beker leeg te drinken .

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik val terug op nog geen 10% van wat ik normaal heb en de meeste vaste kosten blijven lopen. Die opvangbeker wordt dan wel interessanter ?

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?