Meldingen
Alles wissen

Watermeloen

Pagina 4 / 5

Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De Watermeloen is nu zo een 5dagen aan het gisten en zit op +- 7% en nog lang niet uitgegist denk ik. Terwijl we daar op wachten gaan we onze suikermash maar eens stoken.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zojuist heb ik dus 8 galia meloenen geslacht en ik kleine stukjes in mijn blender gegooid.

alle pitten en schillen zitten er dus niet in.

bij dat sap heb ik 9 liter water gedaan waardoor ik nu zo'n 14 liter heb

vervolgens nog 800 gram suiker erbij en alles lekker geroerd.

omdat ik geen speciale fruitgist in huis had (dit idee kwam op als poepen) heb ik er bakkersgist in gegooid.

eigenlijk heb ik dus maar wat gedaan op goed geluk.

ik heb bewust voor de galia meloen gekozen omdat ik die veel zoeter vind smaken dan de watermeloen, en zodoende hoop ik dat dus dat er dus meer suikers in zitten.

 

nu dus het vervelende wachten.

ik heb geen SG gemeten en ga als alles is uitgegist maar gewoon stoken en kijken wat er uit komt.

iemand nog stooktips ?, ik stook met een reflux kolom 

 

 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het ziet er nu al lekker uit !

 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Stoken met weinig (liefst koper) pakking in de kolom zonder/minimale reflux zodat je naar mijn mening lager ABV maar meer smaak overhaalt... en gelijk bij eerste run voorloop nemen ...want je weet maar nooit of de spirit run achterwege kan blijven omdat het al te gek smaakt........... grt DB

 

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Fastback, prima idee en dat kan een lekker drankje worden!

Wel ben ik bang dat je met een refluxkolom veel smaak verliest. Heb je geen mogelijkheid om een alambiek te gebruiken?

 

Is het de T500 die je gebruikt? In dat geval kun je overwegen een deel van de rvs zadels er uit te halen. Met dit drankje wil je geen 92% of hoger halen, nu wil je juist smaak meenemen naar je distilaat.

 

In ieder geval veel succes!

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je stookwijn zal ongeveer op 4,7% uit kunnen komen.er van uitgaande dat galliameloen ongeveer 6,5% suiker bevat (volgens de lijstjes) en je 800 gram hebt toegevoegd.

 

Goed dat je niet veel suiker hebt toegevoegd! Volgende keer zou ik het water ook achterwege laten, dit verdunt de smaak alleen maar en voegt niets toe. Als je geen water toevoegt zou je voor het beste resultaat zelfs de suiker achterwege kunnen laten. Je hebt dan alleen wat meer meloenen nodig. Aan het einde van een marktdag kun je ze vaak voor minder meekrijgen.

 

Vaste stoffen en vloeistof scheiden vanzelf van elkaar, dus daar heb je het water niet voor nodig.

 

Het zal snel uitgegist zijn, ik verwacht dat je nem deze week nog gaat stoken?

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor de info !, ik heb geen T500 en helaas ook geen alambiek, deze wil ik nog wel een keer maken (maar daar heb ik nu niets aan).

ik had zelf ook al bedacht om de reflux koeler uit te zetten, en kan zelfs nog overwegen om de keramische vulling er uit te halen.

ik had het gevoel dat de meloen drab zonder water erbij misschien te compact was, geen idee hoe de gist daar op zou reageren, en de toegevoegde water blijft straks toch weer achter.

de tip om aan het einde van een marktdag meloenen te kopen (af ander fruit) is super, daar had ik zelf niet aan gedacht. Nu is 0.69 ct. Per stuk ook niet veel maar je hebt er nogal wat nodig als je ca. 20 ltr pulp in een emmer wilt hebben.

geen idee wat ik straks kan verwachten maar vraag mij eigenlijk af of dit drankje een naam heeft ?

 

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het water blijft inderdaad achter bij het stoken, maar je hebt zoveel volume te verstoken. Hoeveel liter kan er in je ketel? Kan het in 1 keer? Dan maakt het niet uit.

De drap zakt gewoon naar de bodem, je kunt echt vloeistof overhevelen zonder dat er drap meekomt die zou kunnen aanbranden.

of het een naam heeft weet ik niet. het is een eau de Vie, Obstler, Schnapps etc, verzamelnamen van gestookt fruit. Je zou het zelf een naam kunnen geven. Eau de Melon of zoiets 😉

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kan 30 liter kwijt in mijn stookketel, dus dat gaat wel lukken.

op het moment borrelt het vat heel langzaam, zodra het gestookt is laat ik uiteraard mijn bevindingen hier weten

 

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo smaakt die ook! Ben benieuwd naar het stookresultaat. 

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jawel, we zijn de watermeloenmash aan het stoken..

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klinkt lekker!

En wat staat hij mooi te glimmen!  Hobbyruimte ziet er goed uit!

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dankje! 

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De watermeloen heb ik ondertussen een ruwstook gedaan met de grainfather, en daarna een fijnstook met de 5l alembiek. Nu is het eindresultaat rond de 70% alc 1.250l.. nu de smaak en geur is er nog niet duidelijk bij.. kan ik deze best gewoon dicht in de fles op 70% laten? Of alvast verdunnen naar 40%? En komt de smaak dan vanzelf? Hoop van wel anders is het zonde van de lekkere watermeloenen haha

Beantwoorden
Berichten: 66
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Verdunnen naar 40% lijkt mij het best. Smaakelementen lossen soms beter op in water en komen pas dan makkelijker vrij als aroma.  Denk maar aan de whiskeyproeverijen, ook daar worden een paar druppels water toegevoegd aan de whiskey en vervolgens gewalst in het glas om tinten van vanille e.d. te kunnen proeven. 

 

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?