Het beste en het hoogste % gaan niet samen. Of je wilt het beste van smaak halen maw lage % of je wilt hoge % halen maar met mindere smaak
Sowieso maischen in de drie stappen die op de verpakking staan.
Ja smaak is ook belangrijk zeker weten . Maar ik ben er niet zo zeker van die andere manier,
Dus na die 3 stappen 90min koken ?
Af laten koelen tot 25graden en dan gist erop doen
Precies.
Niet na die 3 stappen eerst alles omgieten door een kaasdoek en dan het water koken toch ?
Of alles koken ?
Waarom staat het spoelen doorgekrast? Dan krijg je dus verwarring. Na het maischen spoel je de mout uit zoals het onder de krassen nog te lezen is. Dan heb je geen moutresten meer in je wort en hoeft het ook niet perse door een kaasdoek. Dat vloeibare resultaat kook je.
De mout moet ook geschroot worden, ik neem aan dat je dat wel gelezen hebt ergens maar dat miste ik nog in dit verhaal.
Succes ?
Uhmm dus ik mag als ik 3 x verwarmd heb (met alle mout erin ) niet alles opvangen in een kaasdoek met omschudden , en dan spoelen , .omdat ik alles in 1 emmer kook. Ik weet anders niet hoe ik moet spoelen. In een filmpje trekken ze een 2e emmer uit de grote waar dan de graan inzit en spoelen ze zo.
Ik hoop dat ik niet lastig ben Haha
Gr
en 90min koken Erna is dat niet veel
Gr
Deze man heeft een hele goeie ketel maar ik heb maar een 10liter ketel waar ik in kook . Ik kan niet spoelen zoals hij dat doet tenzij ik het opvang in een vergiet met een kaasdoek erin
En deze man heeft andere tijden van warm maken en graden
Het kan wel hoor, maar een kaasdoek raakt ook snel verzadigd/verstopt. Dan zou ik het eerst door een vergiet doen en daarna uitknijpen in een kaasdoek.
Het koken doe je om besmetting te voorkomen. Dat hoeft niet zo lang. 90 minuten koken doe je om het volume te reduceren. Je verdampt dan veel water terwijl de vergistbare suikers in je wort blijven. Je kunt dan met een kleiner gistvat en ketel af dan wanneer je de volle hoeveelheid gaat vergisten.
Oké super. Dan ga ik morgen beginnen
Ik zal vantevoor even me hele voorbereiding uittypen en posten
Thanx
Kaasdoek is er in veel variëteiten, neem dan een kaasdoek die vrij grofmazig is. Je kunt ook de BIAB (Brewing In A Bag) methode toepassen. Het koken heeft een belangrijk doel, namelijk het kwijtraken van een aantal stoffen die de smaak negatief beïnvloeden, daarom moet je ook koken zonder deksel zodat die stoffen samen met de waterdamp kunnen ontsnappen.
Oké dankjewel voor de info
Hoelang zou ik dan koken ?
Ik moet 3x het hele proces opnieuw doen om alles klaar te krijgen
Kost veel gas haha
Ik zou een half uur tot drie kwartier koken. Heb je geen grote pan om alles in een keer te doen?