Meldingen
Alles wissen

Whisky / Vodka maken van 5-granenmix paardenvoer

Pagina 1 / 8

Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Stokers,

Van de week ben ik begonnen met een suikervergisting op basis van een 5-granenmix van Havens.

Dit vormt de basis van een wodka of whisky, afhankelijk van hoe men het recept volgt.

Dit paardenvoer kost 12 euro voor een zak van 25 kilo, en bevat een natuurlijke graan-mengeling uit zwarte en blanke haver, gebroken maΓ―s, gerst en tarwe. Zonder toegevoegde vitaminen, mineralen, ed.

Ik doe 4 kilo graan in een vergiet en spoel dit met warm water af om eventueel stof weg te spoelen.

Dan de 4 kilo in een vergistingsvat. 6 liter kokend water erop en 4 kilo suiker. Doorroeren en suiker laten oplossen. Dit hete water dient ook om infecties te voorkomen. 2 eetlepels citroensap erbij om de PH naar 5 bij te stellen. Dit 30 minuten laten staan. Dan aanvullen met koud water tot +- 28 liter. Het graan neemt wat water op (geeft ook smaak) dus ik doe mijn vat iets voller dan met een turbogist. Als is afgekoeld tot onder de 30 graden, dan 3 zakjes dr.oetker bakkersgist erbij voegen, en na een half uur doorroeren. Waterslot plaatsen. Bij 22 graden laten vergisten, moet binnen 7 dagen uitgegist zijn.

Wash laten klaren door de temp te verlagen, of te wachten tot alles is bezonken. Evt drijvende granen afschepen en verwijderen. Afhevelen in de stookketel. Graanbed in het vergistingsvat voor +- de helft weg scheppen, en aanvullen met schoon water zodat het graanbed niet droog komt te staan.

Nu kan de wash worden gestript door hem snel te stoken en alles op te vangen. Een deel van het hete keteloverblijf, zeg 5 liter welke vol smaken zit in een pan opvangen waar je al 2 kilo afgespoelde nieuwe granen in hebt gedaan, en 4 kilo suiker. Dit doorroeren en laten afkoelen tot de temperatuur is gezakt tot onder de 30 graden. Dit voeg je toe aan het oorsprokelijke graanbed, en vul je aan met water, tot aan +- 28 liter. Geen gist erbij doen, dit gaat de gist uit de vorige generatie doen. Dus een volgende generatie gaat van start. De smaak zal steeds lekkerder worden. Het is belangrijk om de Ph te meten. Mooiste is 5.5 Zuur zal er niet meer bij hoeven omdat het keteloverblijf al zuur is van zichzelf. Men kan wel kippengrit bijvoegen om de Ph te stabiliseren. Is de Ph echt te laag, dan minder ketel overblijf toevoegen of de Ph opkrikken met baking soda.

Na een aantal stripping runs kun je de low wines afstoken met een fractioneer kolom tot een pure wodka, of met een potstill rustig destilleren naar een all grain whisky. Evt op houtsnippers rijpen.

Tot zover het recept dat ik gebruik, ik laat weten hoe eea verloopt en wat ik doe.

Mocht iemand het leuk vinden om dit ook te gaan doen, post dat dan hier, dan kunnen we van elkaar leren.

Veel stookplezier met het paardenvoer!Β 

Beantwoorden
106 reacties
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ter aanvulling, gebruik ik ook een theelepel gistvoeding, om de gist het geheel naar de zin te maken. Vergisting startte bij mij binnen 15 minuten. Ik wil een beetje van de turbogist af omdat ik een betere kwaliteit drank wil maken, met spullen die in het dorp te verkrijgen zijn.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Succes Menno, ik ben benieuwd wat straks de smaak zal zijn.

Uiteindelijk is riet- of bietsuikermelasse ook paardenvoer.

Groet,Β  Rob

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gebruik je geen enzymen voor de omzetting van het zetmeel naar vergistbare suikers?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je geen enzymen gebruikt of niet maischt vergist je enkel de toegevoegde suiker.Β 

Β 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk als je maΓ―st, je ook nog minstens een kiloke gescrote of gemalen mout moet toevoegen voor de enzymen, of heb ik het verkeerd.

grts

Β 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Monoblok da's een mooi initiatief, ik doe het binnenkort een beetje op een dure manier. Als het niet nodig is doen we het goedkoop natuurlijk. Straks als het klaar is een half litertje ruilen om te testen? Maar duurt nog wel effe want ben nu met kirsch bezig. Zal begin september zijn voor de mijne klaar is denk ik.Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk als je maΓ―st, je ook nog minstens een kiloke gescrote of gemalen mout moet toevoegen voor de enzymen, of heb ik het verkeerd.

grts

Β 

Wanneer je maischt moet je dat ook met mout doen anders gebeurt er nog weinig dat klopt.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gebaseerd op UJSSM? Klinkt goed in elk geval, 4 kilo zal heus veel smaak afgeven

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedank Rob! De meeste paardenvoer met granen bevatten ook bietsuiker melasse, vitamines, mineralen, koper, zink etc. Op zich prima, wordt ook veel gebruikt, maar in de meeste zakken zitten ook pallets. Die pallets verzieken de smaak. Vandaar dat ik voor deze schone granenmix heb gekozen. De eerste stook zal een wodka worden, de tweede generatie is er wat smaak opgebouwd voor een whisky. Zo ik aanneem.Β 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad. Ik vergist alleen de suiker. De graan moet voor de smaak zorgen. Ik heb ook overwogen om te maischen. Hetzij met toegevoegde enzymen in een potje, te weten alfa-amylase, en gluco-amylase. Ik heb daar een mooi filmpje over gekeken:

Er zijn natuurlijk ook diverse manieren om te maischen, met mout inderdaad. Ik ben wel van plan dit te gaan doen in de toekomst, echter heb ik te weinig tijd en ruimte om hier serieus mee aan de gang te gaan.Β 

Vandaar de suiker op graan vergisting. Als dit een goed product oplevert, dan is het doel bereikt.

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja gebaseerd op UJSSM inderdaad. Zo'n 25 kilo zak is heel wat, dus beter teveel dan te weinig haha. Je kunt het graanbed ook intact laten en dit meerder malen gebruiken met die 4 kilo. Dan kun je het in zijn geheel vervangen. Echter dan moet je wel weer opnieuw beginnen met de generaties

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Is goed, ben ook wel benieuwd hoe het jou vergaat Lummel.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi, ja met die 4 kilo kan je heus 60 liter maken. Ik sourmash men mais ook, pH zit dan meestal rond de 3.85

Eerste batch meer granen 3 dagen geleden gestart, met de mais backset. Benieuwd wat de smaak zal worden.

Ik heb men eerste batch mais gefractioneerd zodat de backset direct volle smaak kan afgeven

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Succes Menno.

Dus als ik het goed begrijp hevel je af en stook je dus niet op het graan ?

5 grain miracle,wood matured whisky.....Β Β  dat moet gewoon goed smaken πŸ™‚

grt DB

Β 

Beantwoorden
Pagina 1 / 8
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?