Meldingen
Alles wissen

All grain vodka


Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb nog een zak pilsmout van 25kg liggen dat op moet en ik zou er een paar batches neutraal/vodka willen mee maken. Iemand tips hoe ik dit moet aanpakken?

Ik dacht eraan om het mout te schroten en te maischen 120min op 62°C (en zetmeeltest doen).

Filteren jullie voor de vergisting of laten jullie het mout erin liggen voor de vergisting?

Ik zou 25L willen maken met een SG van 1060, hoeveel gedroogde bakkersgist moet hierbij?

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 29
(@thomasdewilde)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zou persoonlijk een maisschema volgen. 10 min aan 45°C -> 10 min aan 52°C -> 45 min aan 62°C -> 30 min aan 72°C en als laatste 5 minuten aan 78°C. 

Op deze manier activeer je zowel de beta-amylase als alfa-amylase op de ideale temperatuur en krijg je het beste rendement aan vergistbare suikers. 

Verder zou ik wel filtreren, het draf (de mout na maischen) goed naspoelen dat de suikers allemaal meekomen. 

Hierna ook nog eens een uur goed koken en nog extra suiker toevoegen (500gr-1kg). Zo dood je alles wat er nog "levend" is in de ketel. Daarna koelen en laten gisten. 

Volgens mij is 20gr gist genoeg, zorg wel dat de vloeistof koel genoeg is voordat je de gist erbij doet. 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

ik heb dat ook gedaan, ik dacht ook van al mijn kleskes mout n'en vodca te maken, maar ik heb mij bedacht, ik heb daar over vragen gesteld in n'en andere topic.

Ik ga er gewoon n'en whiskey proberen van te maken omdat ik het zonde vindt om eigenlijk van een graan stooksel een soort van neutrale alcohol te stoken, allez ik denk dat toch, ik heb dat uit de antwoorden van den andere topic opgemaakt omdat je vodca neutraal moet stoken met reflux. 

en reflux stoken is volgens mij de smaken voor het grote gedeelte weg stoken.

grts.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

en nog extra suiker toevoegen (500gr-1kg)

Het is de bedoeling niets van suikers toe te voegen en enkel met mout te werken.

En het maisch schema is volgens wat ik op het engels forum gelezen heb niet nodig, gewoon lang genoeg op 62°C maischen.

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

zal er eens rondkijken.

 

Zonde vind ik het niet, het is meer zonde van het te laten slecht worden 🙂

En ik drink liever vodka dan whiskey, daarom dat ik het hiervoor wou gebruiken. Maar ik ga met een deel toch ook wat whiskey maken.

Beantwoorden
Berichten: 107
Topic starter
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zie dat lummel toch zeer tevreden is van die all grain vodka als ik het topic doorlees

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ga eerst eens vodka maken met aardappelen, da's goedkoper, en die zijn er toch genoeg.

En ik ga n'en blend ( mix)  maken van mijne witte whiskey met neutrale alcohol dan heb ik ook n'en vodka met n'en lichte graansmaak, ik ga dat eens proberen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Aardappel is goedkoop maar Groot deel van Vodka's gebruiken aardappel.
En ook de betere zijn deels aardappel

http://www.alcoholaficionado.com/best-vodka/potato/

3tot 5 x overhalen en daarna over lavasteen " filteren " . of vers gebrand grof houtskool van naaldhout

Beantwoorden
Berichten: 1840
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had ook nog 14 kg pilsnermout over. Deze heb ik in 3 delen 1.5 uur tussen de 60 en 65 graden gehouden. De pan in een grote emmer vergiet leeg gegooid en er nog wat heet water over gegoten. Omdat ik nogal veel vloeistof had heb ik het ingekookt tot 30 liter. De SG was  toen 1075. Ik heb een Whitlabs WLP001 gist gebruikt ,maar een wodka gist is ook aan te raden. Er bleef 25 liter van 10% over. Ik vind dat wodka niet 100% neutraal hoeft te smaken en stook daarom in mijn Pot Still. Nu alleen nog over kool filteren en op drink strekte mengen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van oudsher wordt vodka ook op potstill gestookt tot 5 x overgehaald .
Op potstill eerst 3 x tot ongeveer 88% daarna dan gefiltreerd op lava / vulkanische steen of een stam uitgehakt als goot . deze uitgebrand en gevuld met grof houtskool en daar vodka door stromen om te filteren en daarna verdunt tot 48 % ( beetje hoog om na te doen )en opnieuw overgehaald om kool residuen weer weg te stoken . dus filteren tussen de overhalen in i.p.v. daarna .

Beantwoorden
Berichten: 1840
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een vulkaan opzoeken of een boom omhakken ben ik niet van plan(HAHA), maar het filteren met mijn EZ Filter systeem en daarna nog eens stoken ga ik zeker eens proberen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor vodka is standaard in productie wijze dat via kool wordt gefilterd .
Verder is actief kool een correctie middel wat je alleen bij noodzaak moet toepassen .
Mensen zien over het hoofd dat actief kool ook residu c.q. smaak restanten achter laat . ( steek je tong er maar eens in ) Daarom is het sowieso niet verkeerd om na filtering te stoken.
Het is misschien ouderwets maar het werkt ( beter! ) .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?