Meldingen
Alles wissen

Eau-de-Vie van stoofperen?

Pagina 1 / 4

Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb op mijn moestuin een enorme perenboom (Giesen-Wildeman stoofperen) staan met een nog enormere opbrengst! Nu ben ik gek op stoofpeertjes, maar om nu mijn hele huis vol te zetten met potten stoofpeertjes.... De vraag; kan je van stoofperen ook eau-de-vie maken en zo ja (nee accepteer ik niet, haha!) hoe doe je dat dan? Deze peren hebben natuurlijk niet zo'n hoog suiker gehalte. Wie-o-wie heeft hier ervaring mee of kan goede raad geven.

Beantwoorden
49 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Van wat ik weet zijn stoofperen niet geschikt voor te stoken.ik kon ze ook krijgen maar anderen die het geprobeerd hadden vertelde mij dat die niet te zuipen is.zit een wrange smaak aan,ik weet niet hoe het is als je ze van te voren kookt met suiker.zo uit de boom zijn ze ook niet te eten.alleen gestoofd.als je ze zo eet zijn ze ook wrang.erg jammer,neem een peer met veel suiker,krijg je wel iets lekkers van .gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Dank voor je reactie ChrisV! Ik ben nog helemaal nieuw "in het vak" en moet dus nog veel leren. Ik hoop via dit forum veel tips en tricks te krijgen. Gezien dat ik in Frankrijk, bij een goede vriend, altijd enorm geniet van zijn (van eigen fruit gemaakte) eau-de-vie, ben ik daar erg op gefocused. Bij hem in het dorpje komt één keer per jaar een z.g. "lambiek" langs die zijn fruitpulp (vaak appels, peren, pruimen, e.d.)afstookt tot een eau-de-vie. Als ik hem dan vraag hoe dat proces precies gaat moet hij mij het antwoord schuldig blijven....Hij levert zijn "schroot"(?) aan en krijgt er eau-de-vie voor terug. Hij moet dan wel altijd wat extra geld stieken omdat hij teveel fruit aanlevert en het stoken aan een maximum gebonden is. Vraag; als ik nu in plaats van water ook een deel fruitsap bij mijn te verstoken basis doe benader ik dan ook de eau- de-vie smaak?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer het je te doen is om de stoofpeertjes-smaak in je eau de vie te krijgen zou je de peertjes zoals gewoonlijk kunnen bereiden en die dan vergisten. De suiker zorgt voor de alcohol en de stoofpeertjes en specerijen voor de smaak.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Munckerik zo zou ik het ook doen en niet daarna sap toevoegen,Hiekos ik zou het opdeze manier doen,peertjes met suiker koken afkoelen gist vd bakker vergisten en stoken,gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heikos als je gaat stoken zou ik de peertjes meestoken,gaat goed als je ze in een kussensloop gooit en dan in de ketel,meer smaak en opbrengst ,let wel op dat je kussensloop niet geparfumeerd is van wasverzachter,je kunt ook een ander katoene doek gebruiken en dichtknopen.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Even voor mijn duidelijkheid; ik kook de peertjes conform recept (met suiker, kaneel, stukje kruidnagel, wat rode wijn) Het geheel doe ik in mijn vergistingsvat en doe er gist bij en laat het vergisten. Moet ik niet nog wat extra water en suiker toevoegen? Na het vergisten doe ik het vocht en de peersmurrie (in een neteldoek) in de still. Klopt deze redenering? Als ik dingen moet toeveoegen (bv. meer water/suiker) wat zijn dan de hoeveelheden? Alvast veel dank jullie helpen mij goed op weg met jullie ervarings adviezen!

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou eerst het SG meten wanneer je ze gekookt hebt. Is dat te laag naar je zin dan kun je suiker toevoegen, vind je het te hoog dan kun je water toevoegen.

 

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Aaaiij, hier komt een nieuw begrip/handeling om de hoek kijken! Ik weet dat "SG" soortelijk gewicht betekent. Maar hoe meet je dat? Wanneer is het te laag en wanneer te hoog? Hoeveel suiker moet je dan toevoegen of hoeveel water? Het antwoord roept weer veel vragen op, mijn excuses hiervoor, maar dit is de enige manier om dichter bij een goed resultaat te komen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat kun je meten met of een refractometer of een hydrometer.

Het kan nooit zomaar te hoog of te laag zijn, dat bepaal je zelf. Stel je hebt een start SG van 1.075 en na vergisten kom je uit op 1.000 dan heb je een ABV van 9,84% in je stookwijn. Wanneer je dat te weinig zou vinden dan voeg je mij de start suiker bij tot bv. een SG van 1.130. Kom je dan uit op 1.000 dan bevat je stookwijn een ABV van 18,36%.

 

Hoeveel suiker je dan precies toe moet voegen durf ik niet te zeggen maar dat kan wellicht iemand anders beantwoorden. Het toevoegen van suiker zorgt ervoor dat je een wat scherpere alcohol krijgt.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heikos ik gebruik geen meter ik proef gewoon als het erg zoet is net als een snoepje geen suiker toevoegen ,suiker geef een hoger alc.percentage en meer opbrenst maar gaat ten kosten van de smaak,water voeg ik zo min mogenlijk toe,ik heb op 450 kg druiven,geen suiker en geen water toegevoegd alleen het water dat ik nodig had voor de gist 1 ltr in totaal,ik heb nu weer druiven 275 kg die heb ik geproefd en daar gaat +- 11 kg suiker bij ,maar ik heb ook 21 galameloenen in het vat daar komt geen suiker bij.ik adviseer altijd gebruik de suiker die in het fruit zit.ik heb net een palet aardbeien laten staan waren niet zoet.ik pak alleen fruit wat zoet is.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Jeemig mannen, wat praten jullie over hoeveelheden... 450 kg druiven, 275 kg druiven, 21 galameloenen, palet aardbeien.... Hebben jullie een geheime ingang bij een groothandel in groente en fruit? Ik denk in hoeveelheden van 20 a 25 kg stoofperen....

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heikos ik wil ook nog pruimen stoken.ik heb inderdaad een goeie bekende die in groente en fruit handeld het fruit dat ik voor een prikje krijg is net niet meer goed voor de verkoop.ik wil nu een vooraad aanleggen om een paar jaren te laten liggen.is mij tot nu toe niet gelukt.maar 200 kg is normaal voor mij om te stoken.ik denk dat ik ook een van de weinige ben die zo veel maakt.en op maakt.hahaha.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1197
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe kan ik gewone peren het beste verwerken?, ik heb zon 30 kilo opgehaald maandag.

Groet, @ndré?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

 

Even voor mijn duidelijkheid; ik kook de peertjes conform recept (met suiker, kaneel, stukje kruidnagel, wat rode wijn) Het geheel doe ik in mijn vergistingsvat en doe er gist bij en laat het vergisten. Moet ik niet nog wat extra water en suiker toevoegen? Na het vergisten doe ik het vocht en de peersmurrie (in een neteldoek) in de still. Klopt deze redenering? Als ik dingen moet toeveoegen (bv. meer water/suiker) wat zijn dan de hoeveelheden? Alvast veel dank jullie helpen mij goed op weg met jullie ervarings adviezen!

 

Als je in een vat vergist van 25 liter hoef je niet zo nauw met suiker te kijken. Stel je kookte 25 kilo peren dan kan je er zo 4 tot 6 kilo bij mikken. Haal je ook wel een percentage van 14 procent denk ik. Verder  gewon  proeven. Met specerijen zou ik voorzichtig zijn en wijn zou ik lekker zelf opzuipen. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?