Meldingen
Alles wissen

Eau-de-Vie van stoofperen?

Pagina 2 / 4

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

een refractometer kopen voor ongeveer € 30,00 in stookwinkel kan je het suikergehalte meten en als je boven de 6% uitkomt vergisten zonder suiker en anders wat extra toevoegen  zo zou ik het doen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik proef gewoon hoe zoeter hoe minder suiker,voor de rest klokhuis er uit kapot snijden,in vat gooien,gist en event. suiker,verder in kookzak gooien en stoken.ik was het fruit nooit en laat de schil zitten.ik stook het ook maar een keer.gr?Chris.V.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1167
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Hoi Chris,

Dus net zo als appels.

Ga er vanavond mee aan de slag, bedankt.

Groeten, @ndré

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

@ndre precies zo sucses.gr?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ik heb zojuist 50 kg stoofperen gekregen en ga een poging wagen daar een lekker drankje van te brouwen. Dit lijntje is van vorig jaar. Heikos, is dat toen nog gelukt met die peren?

Ik ga als volgt te werk:

  • Steeltje eraf, peren door midden
  • Koken (ongeschild)
  • staafmixer
  • afkoelen tot 65 graden
  • Pectinase II erbij
  • Nachtje afgedekt laten staan
  • persen door kaasdoek
  • gisten
  • stoken

Tips zijn welkom

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Hallo Rob, nee ik ben er niet toe gekomen. Toen ik er aan wilde beginnen waren praktisch alle peren van mijn boom al geraapt..... De boom zit dit jaar weer vol dus ga ik het zeker proberen. Ben benieuwd naar jouw resultaat!

 

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

so far so good.

SG van het sap was 1045. Ik heb suiker toegevoegd om een alcohol % van 10 te krijgen. Het staat nu lekker te gisten.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Pectinase was trouwens wel nodig. Ik had aan 1 emmer blijkbaar te weinig toegevoegd (of niet lang genoeg gewacht met afkoelen, het was al laat zondag). Persen van die emmer ging voor geen meter. Dus dit terug gedaan in de emmer en nog een beetje Pectinase erbij. Dat was vanmorgen al mooi gescheiden. Vandaag moet ik werken. Dus vanavond zal ik ook deze emmer persen.

Over anderhalve week heb ik vakantie, dan zal die wel uit geprutteld zijn en kan ik stoken.

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ik blijf het volgen Rob. Ben benieuwd.

 

Beantwoorden
Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo Rob, hoe is de stand van zaken met de stoofperen? Ben nieuwsgierig.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de peren inmiddels gestookt. Dat heeft een lekker drankje opgeleverd. Hiervoor heb ik de bocht rechtstreeks op de ketel gemonteerd, dus zonder kolom om zoveel mogelijk perensmaak mee te krijgen. De 20 liter perenwijn heeft me 2.5 liter drank van rond de 70% opgeleverd. Echter de typische perensmaak en reuk zit alleen in de eerste anderhalve liter. De rest is meer een basis alcohol wat natuurlijk nog wel te gebruiken is als je daar fruit in laat weken. Die eerste helft dus verdund naar 40% en daar wat karamelsuikeroplossing aan toegevoegd. Dat geeft een mooi kleurtje en maakt de drank iets zoet. Ik vind hem erg geslaagd. Zeker voor herhaling vatbaar.

Ondertussen ben ik ook wijn aan het maken van dezelfde peren. Maar het zuurgehalte is aan de lage kant, dus de smaak is wat laf. Daarbij komt dat de wijn nog niet helder is. Ik laat hem nog een tijdje staan. De winter komt eraan, dus de temperatuur in mijn wijnkelder zal navenant dalen wat het klaren bevordert. Ik kan altijd wat citroenzuur of wijnsteenzuur toevoegen of de drank mengen met een vruchtenwijn die teveel zuur heeft (ik heb ook rode bes opstaan, best wel zuur...), maar dat laatste gaat natuurlijk wel ten koste van het perensmaak karakter. Ik heb geen haast, dus wacht eerst nog even af.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een deel van die andere anderhalve liter drank wil ik mengen met het vocht van stoofperen. Dat een tijdje laten staan, het heldere deel hevelen en de rest filteren.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Komend weekend wil ik rababerwijn gaan stoken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Rabarber heeft wel veel suiker nodig is niet echt zoet.of zie ik dat verkeerd?ga dadelijk eens mijn vat drank naar binnen halen,heeft buiten gestaan op eiken maar eerst proeven of het lekker is anders blijft het nog een weekje staan,rook wel goed ?

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net 25l perensap op champagnegist gezet. Ik ben van plan heel geduldig te wachten tot hij volledig is uitgegist (dat is bij mijn appels niet gelukt want ik wou zo snel mogelijk eens kunnen stoken ...). De BRIX waarde was 12 dus ik hoop toch op een liter of 4 van 40%.
Ik ben van plan de tails van mijn appels bij de peren te doen (75cl van 25%). Dit zou de opbrengst toch wat de hoogte in moeten duwen.
Ik vraag me nu af of het een goed idee is de houtschilfers die nu in mijn appels zitten in (een deel van) de eau de vie van de peren te gooien. Dan kan ik er wat meer appelsmaak in brengen.

Ik vind het trouwens onwaarschijnlijk hoeveel ideeën je kan uitvoeren met 2 vruchten en een beetje hout. Ik heb nu al te weinig om ze allemaal te realiseren ...

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?