Meldingen
Alles wissen

Kirsch van morellen (zure kers)

Pagina 21 / 43

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Grappig, ik heb vanmorgen kirsch gemengd met spa tot ongeveer 40% en nu komt er nog ongeveer 40% uit de ketel. Smaakt niet meer en scherp. Ik geloof dat onder de  50% de naloop begint. Deze gaat in ieder geval weer in de ketel met de gistton die voor de laatste keer staat te gisten met 2 liter druivensap. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En klaar, er kwam nog 20% alcohol uit maar deze stonk, trouwens al vanaf 40%. Dit was het krischproject 2017. Ik heb nu een liter of 8 tussen 70% en 80%. Nu nog naar 40 of 50% verdunnen en dan ben ik benieuwd hoe de smaak zich gaat ontwikkelen. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En dan van het vele werk genieten,proost.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Flessenwater heeft een heel goor smaakje, dat proef je wellicht niet direct maar als je stoned bent en je zintuigen meer open gaan staan proef je het heel goed. Maar blikjes spa blauw is wel een optie, blikjes smaken wel fris. Ik heb wel eens het idee dat je in blik ook betere kwaliteit krijg want waarom zijn bij.v blikjes Heineken zo'n stuk duurder dan flesjes die notabene weer terug naar de fabriek moeten en gereinigd moeten worden. Maar ook hier weer, Heineken uit blik lust ik wel maar niet uit een fles. 

 

Plastic geeft smaak(jes) af, daarom kun je ook beter e.e.a. fermenteren in een RVS vat.

Tevens laat plastic ook zuurstof door.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb grote blauwe vaten van 100 en200 ltr en emmers van25 liter die emmers heb ik vd bakker ik laat alles fermenteren in die vaten,ik moet wel met die grote hoeveelheden,ik merk niets nadelig tot nu toe.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nou dat was echt een klus, ik had beter aan het werk kunnen gaan maar dat gun ik de fiscus niet. 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel ... .wat ga je in gods naam doen met al die eau de vie .. Kers   🙂

Ik heb m nu voor de 3e maal aan t gisten . weer een liter of 15 klaar staan voor de stook.

Vandaag de eerste keer een koud glaasje geproeft van de eerste generatie.

Smaakt super, maar ik heb eigenlijk geen vergelijkingsmateriaal.

Denk dan ik hiervan een liter wegzet met houtsnippers... kijken wat daar uit komt..

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Lummel ... .wat ga je in gods naam doen met al die eau de vie .. Kers   🙂

Nou dat zal ik je zeggen, ik ga hem voor de 3e keer stoken want ik heb iets heel grappigs ontdekt met de Grainfather. Ik heb vandaag de Grainfather heel zacht op temperatuur laten komen op 35% vermogen. Duurde uren maar weet je wat mij verbaasde, de temperatuur van de thermometer op de koeler bleef heel lang rond 68 graden staan en rotzooi produceren. Ik heb veel meer weg gegooid dan anders.

Dan is mijn vraag zou ik in een 2e en derde stook er weer meer rotzooi uit kunnen verwijderen. Ik kan het theoretisch niet rond krijgen dus ga het proefondervindelijk doen. 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb vandaag mijn 3e generatie KERS gestookt.

Raar maar waar . Nog altijd een goede smaak , en toch nog 3L van ongeveer 65% er uit gehaald. ( wondere wereld .... haha )

Ketel staat nu af te koelen , en dan denk ik dat ik voor de laatste ronde ga . ( 4e dus ) Volgende ketel die op mn tijdslijn staat is Pruimen. ( die heb ik al een aantal weken op t vat zitten Hebben een mooie korst gevormd.

Ben benieuwd hoe veel generaties ik die kan gebruiken  🙂

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zie je wel, vond ik ook. Moet Jan zijn kirsch nog proeven maar die bezorger is hier altijd laat. Hopelijk zet hij het pakje voor de deur want ga nu eerst naar het bos. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan heb je pakje binnen en geproefd. Qua geur is de jouwe veel beter, zegt mijn vrouw ook ( noem even de naam niet omdat mensen te makkelijk kunnen associëren en wil een beetje anoniem blijven) maar toen proefde ze het glas ( blind ) en zette  het glas gelijk terug. Te rauw zeg maar. Als deze door rijping zacht wordt en de geur kan behouden win je glorieus.

Aan de mijne, die ik jou gestuurd had, zat een luchtje zei ze maar knikte ze toen ze hem dronk, de smaak was beter en vloeide beter uit. Vanavond krijg ik een kirsch liefhebber op bezoek en ik leg hem dit ook voor.

 

Maar nu wil ik weten ook en ga een gedeelte van de kirsch toch zeker een 3e keer stoken. Trouwens de eerste keer stoken leek ook op die van jou.

 

De geur is dus door suiker te gebruiken minder, de smaak doffer maar vloeit meer uit. Ga hem bewaren en af te toe vergelijken. Ik weet wel dat ik het met de appels weer anders ga doen. Mooi toch dat spelen? 

 

Wat zijn de ervaringen van Oengaboenga?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Leuk dat je hem hebt kunnen proeven 🙂

Ik zou zeker het laten rijpen niet onderschatten. De rauwheid zal zeker zachter worden. Ik vond bij de jouwe inderdaad dat hij voor 40% erg zacht smaakte. Je proeft niet dat hij 40% is. Dat heeft bij de mijne meer tijd nodig.

Wat betreft de geur, vergeet ook niet dat ik tussen de 2 stoken door ook nog kersen heb gemacereerd, daar komt zeker een stuk geur vandaan. die geur zal niet verloren gaan. Ik hoop dat de smaak iets zachter zal worden. Hoewel ik nu al dagelijks een klein glaasje neem hoor 😉

Ik ben benieuwd naar de Kirsch expert! 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

hahaha ik ook, en dat glaasje doe ik overigens ook. Even wachten ik verwacht hem over een paar uurtjes. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan, een echte ontknoping. Man man man, ok, oordeel van een expert. Die van jou is beter qua smaak maar de mijne vindt hij lekkerder om te drinken. Hahaha, mooi project toch?

 

Ik nu weer terug naar de visite. Gaan we het vast nog wel over hebben want ik bewaar de jouwe ook. 

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Haha nou dan hebben we allebei wat goed gedaan ?

We zouden een mooi team vormen Lummel??

Beantwoorden
Pagina 21 / 43
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?