Dit jaar staan mijn mispelaars (?) vol mispels.
Duitsers zouden er schnaps van stoken
Iemand een idee hoe dat werkt ? Laat je de vruchten eerst rotten of zo ?
Voor degene die de mispel niet kennen
Ziet er zo uit
sorry ik woon in duitsland en heb veel grond en bomen staan maar ken dit niet bij mij zijn nu na de appels en peren de kweeperen er aan en dan is het over en god zij dank ik heb 1700 in de vaten staan nu stevig snoeien voor binnen 2 jaar
gr erik
Volgens mij de pitjes er uit,fijn maken,en de zelfde manier als fruit,maar niet rotten.heb ze nooit gestookt maar dat lijkt mij de manier,en zegt mijn gevoel.
Net als rozenbottels verwerken.
Eerst een paar dagen in vriezen .
Dan gaan de harde cellen stuk en daarna verwerken soort Jam van maken en dan vergisten .
Ik heb twee jaar geleden een kistje gekregen, maar die lagen een dag later al te schimmelen. Vorig jaar kreeg ik een vaatje met uitgegiste mispels: een vrijwel vaste massa. Die heb ik in het bijvat gedaan met water in de ketel en zo gestookt. Rook heerlijk, maar de opbrengst was erg laag. Ik denk dat ze vergist waren zonder extra suiker.
Voor dit jaar is me weer een kistje beloofd, maar dat heb ik nog niet binnen.
Naar wat ik op internet las, zou je ze uit moeten leggen met het kroosje naar beneden en dan laten liggen tot ze zacht worden. Degene die zacht zijn apart in de diepvries bewaren, tot je ze allemaal hebt.
En dan inderdaad: ik zou zelf de pitten er uit halen, ze in kwarten of achtsten snijden, even opkoken en tot moes stampen en gist erbij. Misschien wat suiker. Suiker geeft meer opbrengst aan drank, maar dan wordt de smaak dus verdund over een groter volume. Ik denk dat mispel dat wel kan hebben.
Bedankt voor de tips.
Ontpitten : gaat niet bij mispels. Misschien wel na het doorkoken van het fruit maar niet na het plukken. Ook niet na een verblijf in de diepvries.
Heb geprobeerd ze te gisten na verblijf in diepvries maar suikergehalte is laag en gisting niet echt fantastisch.
Zal eens proberen jam te maken en dan te vergisten.
Voordeel van de mispel : kan je tot december plukken.
Voila
Een heel lang proces maar ik denk dat het lukt.
- Mispels plukken na de vorst
- De kronen van de mispels snijden
- De mispels 48 uur in de diepvries
- Mispels 48 uur ontdooien, laten uitlekken en rijpen.
- Mispels in grote pot 8 uur op houtkachel
- Tot puree stampen (pletten)
- Pitten uitzeven en suiker bijvoegen 30 percent
- Gisten
Heel goede reuk, sterke gisting, geen schuim.
Overigens van een deel fruitpasta gemaakt (beetje gember bijgedaan) en heel lekker. zal ik in december in chocolade dippen met hopelijk een lekkere mispel borrel erbij
Dat is voor mispels en rozenbottels de beste manier .
Ruikt lekker hè?
Ruikt heerlijk
Nu ik weet hoe het werkt, gaan er volgend jaar meidoorn bessen, rozenbottels en lijsterbessen in fermentatie.
Hier de lijsterbessen uit de tuin (in september dus nu te laat)
Dat zou ik dan weer niet weten. Ik heb wel eens meidoornwijn gemaakt, maar vond er niks aan. Anderzijds worden in Frankrijk en Duitsland wel degelijk brandewijnen gemaakt van dit soort spul.
Voorzichtig met rozebottels: de haren die er in zitten jeuken verschrikkelijk, volgens mensen die ze gebruikt hebben.
Hoe ver ben je, Psycat?
Ik kreeg eergisteren toestemming om een mispelboom te oogsten en er staan er meer in de buurt.
Ik wil ze gaan wassen, na het oogsten. Dan invriezen en verder verwerken.
Ik zie wel of ik pitten gaan verwijderen en suiker bijvoegen.
gewoon een zeer zoete jam van maken . ( pitten hebben weinig invloed )
daarna met beetje citroen zuur toevoegen en in water oplossen . vergisten en afstoken als een brandy .
???
(Eventueel verzachten met wat houtskool )
?????
Hi Kees 22
Mijn bomen plooien nog onder de mispels maar voor deze is het te laat. Het heeft al gevrozen en dan worden de mispelt plat.
Ik ben een 15kg mispels aan het verwerken.
In verschillende batches.
Wat het best werkt is de hierboven beschreven methode. Vriezen, dagje op de kachel, pletten, zeven, suiker bij en gisten.
Waarom zeven ?
Kwestie van de vellen er uit te zeven en de pitten.
De batches met rauwe vruchten geven minder. De vruchten blijven hard. Misschien dat het na paar maanden beter gaat maar voorlopig geeft dat geen goed resultaat.
Alleszins, zoals met alle alcohol : ik geef de gisting altijd 2 maanden. Gewoonlijk is dat alles neergeslagen.