Her distileren verlies je smaak .
Vriezen en filteren zou je kunnen proberen .
Verhoog alcohol percentage zou kunnen helpen en na 14 dagen terug mengen
Of toch een sulfiet tabletje .
Eventueel schepje suiker om sulfiet later mee te binden zodat daar weinig of niets
van over blijft ..
De schil ook giftig? Dat wist ik niet, dank je wel!! (Ik zou het toch niet durven proberen, lijkt me een beetje zoals die Japanse vis.)
Ja, daarom is destilleren ook mijn laatste redmiddel.
Maar hoe zie het verhogen van alcohol en later terugmengen?
Ja schil is licht giftig vruchtvlees en sap veilig maar pitje weer zeer giftig .
Rare plant !
Als je het alcohol percentage verhoogt door b.v. wat 94% bij te mengen .
Een aantal dagen laten staan en daarna met water weer wat verdunnen tot drink sterkte .
hoger alcohol kan stoffen doen binden of doen neerslaan .
Jammer is dat ook bij deze correctie iets in smaak veranderd maar minder dan distileren.
Nooit experimenteren met planten paddenstoelen of bessen waar je niets van weet,neem nooit een risico.wij plukken in het wild paddenstoelen waar we niet 100% zeker van zijn laten we staan,wij gebruiken best wat kruiden uit de natuur,maar zijn altijd voorzichtig,ook over de hoeveelheid die je mag nemen,en zeker als je medicijnen neemt kan dat averrechtswerken,dus ben voorzichtig en informeer je heel goed.ik zou niet graag hebben dat er iemand ziek of nog erger de pijp uitgaat door mij borrel.
De vlier staat weer in bloei!!!
Jaja, de mispels zag ik twee weken geleden al in bloei!
Voor vlier is er vast wel een andere draad!
Vlier al siroop van gemaakt,rozenbottels jam,dennesiroop ook klaar.paardenbloemsiroop en siroop van goudsbloem staan al in de kelder,dus mijn natuurapotheek vorderd.
Trouwens die siropen maakt Adriana,ik stook en rook,
vlierbessen jenever ! Simpel !!
je moet er alleen van houden .
Even terug gerekend van 1000liter voor gemak naar 5 liter ??
5 liter :
1,5 a 1,7 kg vlierbessen wassen en tot pulp maken.
Hierna 2 liter kokend water toevoegen
dit laten afkoelen .
gist toevoegen en 4 gr citroen zuur .
Laat de pulp nu 3 dagen gisten .
na 3 dagen de pulp uitpersen .
SG naar 1060 brengen met suiker en laten vergisten .
Na vergisten de vlierbessenwijn afhevelen van bezinksel en gist ..
Meng nu de wijn met een alcohol 78% uit granen .
Je komt dan op 5 liter van ongeveer 28%
de drank filteren of klaren en verder laten rijpen .
??
het SG zal nu rond
p/s e.v.t suikersiroop voor gezoete vlierbessen jenever toevoegen
ook mogelijk likeur maken . kilo bessen Schoonmaken en prakken .
4 kilo suiker erbij
Dit koken met wat extra water.
Hierna e.v.t. verdunnen met nog wat water .
Wijn gist toevoegen .
2- 4 gr citroenzuur .
en dit laten vergisten .
Hierna afstoken .
Na stoken toevoegen en handje gekneusde bessen voor kleur.
Na een aantal dagen als er een mooie kleur is filteren en wat suiker siroop naar smaak toevoegen ..
5kilo schoonmaken moet er staan .